Dat Ubbink het vizier richt op het dak is volgens hem heel logisch. ,,De woningbouw maakt een grote transitie door. Dat begon met BENG-richtlijnen voor ‘bijna energieneutrale woningen’. Belangrijke uitgangspunten daarbij zijn het verlagen van de energievraag én het gebruik van duurzame energiebronnen voor de restvraag. Daardoor worden woningen veel beter geïsoleerd en wordt de energievraag bij nieuwbouw ingevuld met zonnepanelen en een warmtepomp.”
Hij wijst daarnaast op de Wkb, de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, die per 1 januari 2024 van kracht is. ,,De wet stelt geen nieuwe technische eisen, maar bij oplevering worden woningen getoetst op hun functioneren. De mate van lucht- en waterdichtheid van de schil is zeer bepalend voor de prestaties. De kwaliteit van het dak is essentieel, omdat warme lucht stijgt. Zijn aansluitingen op het dak niet luchtdicht aangebracht? Dan gaat er veel warmte verloren.” Stuffers noemt het dak het knooppunt van diverse disciplines. Met zonnepanelen en bijvoorbeeld de installatie van een warmtepomp op het dak is dat veel complexer dan voorheen, toen het er vooral om ging om buiten ‘buiten’ te houden.
Daarnaast helpt het later in het bouwproces om de montage te vereenvoudigen en faalkosten te voorkomen
Het is druk op het dak
Dat luchtdicht bouwen alleen de verantwoordelijkheid is van de bouwer durft Stuffers te betwijfelen. Hij vertelt: ,,Sta je op de woning dan zie je dat het dak allang niet meer alleen het domein van de aannemer is. Het is druk op het dak. Bij oude woningen blijft dat in de regel beperkt tot de rookgasafvoer, rioolontluchting en een ventilatieafvoer. Maar na renovatie en bij nieuwbouw zie je dat daar een extra doorvoer voor de balansventilatie, de buitenunit van de warmtepomp en zonnepanelen aan zijn toegevoegd. Allemaal installatiecomponenten, die door installateurs worden aangebracht.”
,,Installateurs, dakdekkers en bouwers zouden vanaf dag één, in de ontwerpfase, samen om tafel moeten zitten”, stelt hij. ,,Om met elkaar de technische details door te nemen, zodat de woning en de installaties straks optimaal presteren. Maar ook om over elkaars schouder mee te kijken en met elkaar mee te denken.” De samenwerking helpt volgens hem om een logische plattegrond in elkaar te puzzelen. Daarnaast helpt het later in het bouwproces om de montage te vereenvoudigen en faalkosten te voorkomen.
Hij beschrijft het voorbeeld van ventilatiedoorvoeren, die moeten worden aangebracht. ,,De isolatiewaarden van de schil moeten intact blijven, daarvoor zijn de W-installateur en aannemers samen verantwoordelijk. De E-installateur wil ondertussen dat de zonnepanelen maximaal renderen en niet overschaduwd worden. Daarom ontwikkelden we bij Ubbink de Ventus-Valetiscombinatie. De Ventus gebruik je voor de luchttoevoer, de Valetis-luchtafvoer plaats je aan de zonzijde. Met een opbouwhoogte van slechts 14 centimeter voorkomt dat schaduw op de panelen.”
De configurator houdt rekening met de samenwerking tussen de diverse partijen op het dak
Makkelijker en sneller met de DakWijs configurator
Ubbink vormt de schakel tussen bouwbedrijven en installatiebedrijven. ,,We brengen de bouw- en installatietechniek samen, om processen te versnellen en de kwaliteit te verbeteren.” Het zijn de belangrijkste voordelen van de nieuwe DakWijs configurator voor hellende daken. Stuffers vertelt: ,,De DakWijs configurator is er voor iedereen die op het dak werkt. Het is een nieuwe integrale manier van denken, waarin materialen en disciplines samenkomen. Met een paar basisgevens bereken je snel het oppervlak van het dak en het aantal benodigde dakpannen. Ook bepaalt de configurator aan de hand van de locatie van de woning, meteen de windbelasting en de dakpanverankeringen. Daarna geef je aan welke energiebronnen een plek op het dak krijgen. Het resultaat is een volledig dakadvies en een materiaalstaat, waarmee je niets over het hoofd ziet.”
De configurator houdt rekening met de samenwerking tussen de diverse partijen op het dak. Een voorbeeld daarvan is een haakse doorvoer door een hellend dak. ,,Zo’n haakse doorvoer laat zich veel makkelijker fixeren. Je kunt in zo’n situatie beter een innovatief product ontwikkelen, dan bijvoorbeeld de dakdekker en installateur vragen om beter samen te werken. Dat blijkt in de praktijk vaak lastiger. Met een innovatief product komt het vanzelf goed,” licht Stuffers toe.
Deeldossier voor de Wkb
De Wet Kwaliteitsborging Bouw verplicht vanaf 1 januari voor nieuwbouw om een bouwdossier aan te leggen. Het complete dakadvies uit de DakWijs configurator is volgens Stuffers direct een bruikbaar deeldossier. ,,Bovendien hebben we goede contacten met borgers, dus kunnen we klanten daarmee meteen in contact brengen. Zo komen alle disciplines bij elkaar, dankzij een compleet dakadvies waar iedereen goed mee uit de voeten kan”, besluit hij.