Branded content

‘Duurzaam groeien doe je in stapjes’

Aangeboden door ING
Ceel Elemans Ceel Elemans Foto: ING
Ceel Elemans Foto: ING
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Ceel Elemans is sectorspecialist Food bij ING en heeft uitgebreide kennis van ondernemen in de foodbranche.

‘Ceel, hoe word ik nou écht toekomstbestendig?’ vroeg een ondernemer mij onlangs. Even aarzelde ik. Zelf gebruik ik namelijk liever het woord ‘toekomstgericht’. Daar zit veel meer drive, scherpte en visie achter. Toekomstgericht zijn betekent dat je als ondernemer actief een duurzaam groeipad kiest en beslissingen neemt die niet alleen nu, maar ook op de lange termijn vruchtbaar zijn.

Stel jezelf de kritische vraag: is je product of dienst dat over vijf jaar nog steeds?

En dat is hard nodig want de aarde warmt op en dat heeft impact op elke ondernemer. Met de Klimaatwet heeft Nederland zich gecommitteerd aan het Klimaatakkoord van Parijs en dat betekent dat we met zijn allen de belofte hebben gedaan om aan de klimaatdoelen te voldoen. Het begint natuurlijk met je eigen duurzaamheidsambities en met de vraag of en waarom jouw bedrijf relevant is. Dus stel jezelf de kritische vraag: is je product of dienst dat over vijf jaar nog steeds?

Lees verder onder de advertentie

Klimaatdoelen, toekomstige relevantie: het is geen ver van ons bed show meer.

De Europese regelgeving is nu al behoorlijk sturend op het gebied van duurzaamheid, biodiversiteit en mensenrechten. Wil je als ondernemer blijven groeien, dan moet je hiermee aan de slag. Wetgeving is daarbij overigens niet de beste motivator. Grote bedrijven in de voedingsketen zoals supermarkten stellen nu al vragen aan leveranciers over hun duurzaamheidsplannen. Voor mkb-bedrijven gelden die regels nu nog niet, maar zo rollen ze er wel in. Zet daarom zelf alvast wat stappen.

Voor meer tips en inspiratie, kijk hier.

‘Verduurzamen in stapjes met hybride oplossingen’

Het gaat de goede kant op, maar het zet óók iets in gang. Ik merk dat kleinere bedrijven duurzaam ondernemen steeds meer omarmen. Dat kan op de korte termijn financieel uitdagend zijn, zonder dat het direct rendement oplevert. Veel ondernemers zijn vooral bezig met de dag van morgen en minder met de lange termijn. Daarom adviseer ik ondernemers ook te verduurzamen in slimme, kleine stapjes.

Zo zat ik laatst om de tafel met het management van een grote bakkerij. Ze werken al decennialang met gasgestookte ovens en realiseren zich dat dit een eindig verhaal is. Investeren in volledig geëlektrificeerde ovens is met de enorme spanning op het elektriciteitsnet geen optie – nog even los van het veel hogere kostenplaatje -Wat nu?

Ik merk dat kleinere bedrijven duurzaam ondernemen steeds meer omarmen

Het bedrijf koos voor een hybride oplossing. Een nieuwe gasgestookte bak-lijn met een hybride verwarmingssysteem, die later, wanneer het wél kan op elektriciteit of waterstof kan draaien. Dat levert op korte termijn door betere isolatie en efficiëntere verbranding een energiebesparing tot wel dertig procent op. Zeker wanneer je dit combineert met warmteterugwinning door de verbrandingslucht te hergebruiken.

‘Ga in gesprek met partners en leveranciers’

Voor kleinere ondernemers kan de route naar duurzame groei ingewikkeld zijn. Voor hen is verduurzaming net als zwemles; eerst pootjebaden, dan de eerste slagen maken in het ondiepe en daarna met enige zekerheid van de duikplank springen. Kleine stapjes dus en steeds een stukje dieper. Maar laat ik iets concreter zijn.

Lees verder onder de advertentie

Ben je een mkb-bedrijf, breng dan om te beginnen eens je eigen keten in kaart. Op welke activiteiten in de keten kan je verduurzamen? Denk aan emissieloos transport, recyclebare verpakkingen, anti-voedselverspillingsmaatregelen of een energieplan in de zaak waarmee je minder CO2-uitstoot. Ga vooral in gesprek met afnemers en leveranciers om te onderzoeken waarop zij verduurzamen en haak daar vervolgens op aan. De inspanningen die je levert en de samenwerking met anderen worden absoluut beloond. Bovendien staat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) deze vorm van samenwerkingen tussen bedrijven toe.

‘Financiers hebben een voelspriet voor toekomstgerichte ondernemers’

Als sectorspecialist met heel wat jaren op de teller en grote belangstelling voor duurzaam ondernemen begeef ik me nu op een snijvlak dat me mateloos interesseert. Ik zie starters bij wie duurzaamheid geen optie is maar een vanzelfsprekendheid, ik spreek doorgewinterde ondernemers die hun routines doorbreken en stukje bij beetje hun weg vinden in duurzaam en sociaaleconomisch-bewust ondernemen. Dat vind ik ontzettend mooi.

Ben je een mkb-bedrijf, breng dan je eigen keten in kaart. Op welke activiteiten kan je verduurzamen?

Elke stap is er één. En nu hoor ik je denken: ‘Dat duurzaam ondernemen is mooi, maar kunnen we er ook financieel mee groeien?’ Het antwoord is JA. Of het nu een bank is of een alternatieve financier; ze hebben een voelspriet voor ondernemers die actief bezig zijn met de toekomst, bij wie duurzaamheid geen vriendelijke gimmick is, maar een pilaar waarop ze hun business bouwen.

Voor meer tips en inspiratie, kijk hier.