Groei

Duurzame ondernemers regelen ruilhandel in restproducten: ‘Wij geloven niet in afval’

Aangeboden door Ondernemen010
Ondernemers Leon Goedhart (Ecomondo, links) en Dominic Tegelbeckers (Groene Hoed Duurzaam)
Leestijd 4 minuten

Ondernemers Leon Goedhart (Ecomondo) en Dominic Tegelbeckers (Groene Hoed Duurzaam) geloven niet in afval. Goedhart vertelt: ,,Wij spreken liever van restproducten. Als je het nog kan gebruiken is het namelijk geen afval.” De bedrijven gebruiken van elkaar bijvoorbeeld de gebruikte pallets, plastic luchtzakjes en kartonnen dozen. Zo is er een levendige handel in verpakkingsmateriaal ontstaan.

Met alle bedrijven samen in dit pand zetten we wekelijks nog één container restafval per week buiten

Veel minder weggooien

Het principe is eenvoudig: wie materialen overheeft kan dat bij Ecomondo achterlaten. ,,Wij hergebruiken bijvoorbeeld goede dozen om producten te versturen. De rest gaat door de shredder, om er luchtige kartonnen matten van te maken. Die gebruiken we als alternatief voor traditioneel beschermingsmateriaal zoals bubbeltjesplastic, piepschuim of luchtzakjes,” vertelt Goedhart verder. Er blijft daardoor nauwelijks afval over. ,,Met alle bedrijven samen in dit pand zetten we wekelijks nog één container restafval per week buiten.”

Dat de verpakkingsmaterialen er niet meer nieuw uitzien maakt klanten weinig uit, weet Goedhart. Hij legt uit: ,,Sterker nog, ze waarderen juist dat we materialen hergebruiken. We gebruiken de materialen totdat ze echt op zijn. Dat ziet er misschien niet zo gelikt uit, maar het past wel veel beter bij zowel onze missie als die van steeds meer klanten.” Bovendien gaan dozen met een sterke geur of vochtplekken natuurlijk gewoon door de shredder, om in ieder geval het bruikbare karton een tweede leven te geven.

Tweedehands is ontzettend duurzaam

Ondernemer Tegelbeckers ontkomt niet aan plastic, legt hij tot zijn spijt uit: ,,We gebruiken luchtzakjes om de boilers die we verkopen zo goed mogelijk te beschermen. En we moeten werken met pallets, omdat onze producten te zwaar zijn voor de pakketdienst.” Toch neemt dat niet weg dat het bedrijf hier heel duurzaam naar kijkt. ,,Zowel onze luchtzakjes als pallets kopen we tweedehands in bij Ecomondo en andere collega-ondernemers. Dat scheelt enorm in de milieubelasting, omdat er geen nieuwe grondstoffen aan te pas komen.”

Bovendien scheelt het enorm in de kosten. Tegelbeckers legt enthousiast uit:,,Nieuwe pallets kosten meer dan tien euro per stuk. Door bestaande exemplaren te hergebruiken besparen we veel kosten, dus kunnen we onze klanten weer goedkoper van dienst zijn. Zo creëren we een win-win voor zowel onze klanten als het milieu.”

Hergebruik is het uitgangspunt

Er gaat maar heel weinig weg bij deze ondernemers. Pallets die niet meer bruikbaar blijken gaan bijvoorbeeld naar Natuurtalent. Dat is een sociale onderneming in de buurt, die er plantenbakken van maakt. Tegelbeckers heeft er een groene wand mee vol staan op kantoor. ,,Er staan kruiden in, die we gebruiken om zelf thee te zetten.”

Goedhart vertelt hoe ook collega-ondernemers nu heel anders naar hergebruik kijken. ,,Fietsenwinkel Rat Bikes gebruikt bijvoorbeeld enorme kartonnen dozen voor de fietsen. Uit die dozen snijdt opnamestudio Kurious Recordings inmiddels de platenhoezen.” Volgens de beide ondernemers is het vooral belangrijk om samen naar dit soort oplossingen te zoeken. Tegelbeckers besluit: ,,Natuurlijk werkt het hier makkelijker, omdat we in één bedrijfsverzamelgebouw zitten. Toch is het vaak voldoende om een keer bij elkaar te komen, en samen te zoeken naar manieren om elkaars reststromen te hergebruiken, zodat andere ondernemers daar weer mee vooruit kunnen.”

Fietsenwinkel Rat Bikes gebruikt bijvoorbeeld enorme kartonnen dozen voor de fietsen. Uit die dozen snijdt opnamestudio Kurious Recordings inmiddels de platenhoezen

Tips van Goedhart en Tegelbeckers

-Wil je groener ondernemen? Zoek in de directe omgeving iemand om mee samen te werken. Wat voor de één afval vormt is voor de ander weer verpakkingsmateriaal.

-Je kunt ook op kleine schaal bijdragen, zonder grote investering te doen. Hergebruik tweedehands kantoormeubilair of gebruikte apparatuur. Dat is goedkoper én duurzamer.

-Maak er een sport vak om het steeds beter te doen. Dat daagt creatief uit, om samen tot de volgende oplossing te komen.

-Hergebruik is beter voor de planeet én voor je portemonnee. Bespaar op de kosten en zorg dat je op die manier ook klanten weer goedkoper van dienst kan zijn.

Hét platform voor ondernemend Rotterdam

Ondernemen010 maakt jou wegwijs in ondernemend Rotterdam. Want hoe regel je zaken met de gemeente en andere overheden? Waar vind je relevante netwerken? Of van welke financiële ondersteuning kun je gebruik maken? Maar daarnaast biedt Ondernemen010 je ook een kijkje in de keuken van andere ondernemers. Kijk voor meer informatie op www.ondernemen010.nl.