Branded content

Financieringsmethode ‘factoring’ is dé cashflowversneller voor ondernemers die vooruit willen

Aangebode door Svea Finans
Rutger van der Starre (links) en Arnold Nonnekes van Svea.
Rutger van der Starre (links) en Arnold Nonnekes van Svea.
Leestijd 4 minuten

Stel je voor: je bent ondernemer en runt een klein uitzendbureau. De zaken gaan voor de wind en je kunt opeens groeien naar 25 man personeel. Er is wel een acuut probleem: je moet de lonen voor je nieuwe personeel volgende week al uitbetalen, maar het geld van de opdrachtgevers is nog niet binnen. Daar zit een betalingstermijn op van 60 dagen. Wat te doen?

Dat gat, dat is wat Svea voor ondernemers kan dichten. Hun oplossing daarvoor heet ‘factoring’: een systeem waarbij de ondernemer zijn uitgaande facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij zoals Svea. Die maatschappij betaalt de factuur dezelfde dag nog uit en regelt de verdere administratie, in ruil voor een klein percentage van de factuursom: vanaf 2 procent per factuur. Een echte cashflowversneller!

Factoring is steeds meer in opkomst, ziet Rutger van der Starre, operationeel directeur van Svea. ,,Banken zijn tegenwoordig kieskeurig aan wie ze kredieten verlenen, door strengere wet- en regelgeving. Het mkb, starters en snelgroeiende bedrijven vallen daardoor vaak buiten de boot. Voor deze ondernemers zijn wij met onze debiteurenfinanciering een goede optie.”

Sfeer van een familiebedrijf

Dat was overigens niet altijd zo. Rutger vertelt over het imago van factoring in de beginjaren: ,,Vroeger was factoring een soort ‘last resort’ voor bedrijven die de rekeningen niet meer konden betalen. Daardoor heerste het beeld: bedrijven die daar gebruik van maken moeten wel héél wanhopig zijn.”

Tegenwoordig is factoring daarentegen een toegankelijk en veelgebruikt alternatief voor een rekening-courant. Dat blijkt wel doordat er in het financiële landschap veel meer factoringpartijen zijn toegetreden. Svea is als marktleider inmiddels al 21 jaar still going strong. Het bedrijf dat oorspronkelijk door Rutgers ouders werd opgezet is tegenwoordig onderdeel van de Zweedse Svea group, maar de sfeer is nog altijd die van een familiebedrijf met korte lijntjes.

Als ondernemer hoef je dus geen zweethandjes meer te hebben of je klant gaat betalen of niet. En stel dat de klant uiteindelijk zou omvallen, dan ligt het risico bij ons

Snel je geld

Oké, factoring kan dus een aantrekkelijke optie zijn voor ondernemers. Wie kloppen er zoal aan bij Svea? ,,Vaak zijn dat de snel groeiende bedrijven in allerlei branches: van de bouw tot de detachering of een groothandel,” vertelt Arnold Nonnekes. Hij is partnermanager bij Svea. ,,Die bedrijven zijn jong en hebben nog geen groot trackrecord, waardoor het lastig is een financier te overtuigen. Banken kijken namelijk vooral naar het eigen vermogen van een onderneming. Als dat niet snel genoeg meegroeit met de omzet, wijzen zij zo’n aanvraag af. Wij kijken naar de debiteur: is hij voldoende kredietwaardig? En is jouw bedrijf in de kern gezond? Dan kunnen we met elkaar in zee.”

Het idee is vervolgens dat de ondernemer zijn uitgaande facturen verkoopt aan Svea. Dat zijn altijd b2b-facturen van prestaties die al zijn afgerond. Als de factuur voor 12 uur ‘s middags bij Svea binnen is, staat het bedrag zelfs diezelfde dag al op je rekening. In plaats van dat je moet wachten op de 30 of zelfs 60 dagen durende betaaltermijn. Arnold: ,,Dat is het grote voordeel: je hebt snel je geld. Als ondernemer kun je dus meteen doorpakken om verdere groei te financieren.”

Geen zweethandjes meer

Zo blijkt ook uit een voorbeeld van een klant van Arnold. ,,Ik sprak een ondernemer die afgelopen februari is gestart met een uitzendbureau. Door factoring groeide zijn omzet in een half jaar tijd van 0 naar wel 800.000 euro. En die kan zo dadelijk zomaar naar de vijf miljoen schieten.” Rutger vult aan: ,,Dat was met een krediet bij een bank nooit gelukt, dat durf ik wel te zeggen.”

Een andere winstpakker is dat door het opkopen van de facturen de risico’s en het beheer van de facturen ook bij Svea komen te liggen. Svea denkt mee en belt met de debiteur als de factuur niet betaald wordt. ,,Als ondernemer hoef je dus geen zweethandjes meer te hebben of je klant gaat betalen of niet,” zegt Arnold. ,,En stel dat de klant uiteindelijk zou omvallen, dan ligt het risico bij ons. Dat geeft ondernemers heel veel rust, horen we vaak terug.”

Wil jij als ondernemen weten wat factoring voor jouw bedrijf kan betekenen? Kijk dan op svea.nl voor de mogelijkheden.