,,Ken je dat probleem? Je dient thuis lekker een paar oesters op, maar ze vallen om op je bord of schaal,” zegt voormalig profvoetbalster en nu ook voetbalanalist Leonne Stentler lachend. ,,Wij zaten in elk geval altijd te klungelen. En van die lelijke, ouderwetse porseleinen schaaltjes - daar werden we ook niet echt blij van.” Zo ontstond het idee van een mooie, houten oesterplank. ,,Bij borrelen is de presentatie minstens zo belangrijk als de smaak.”
Tijd nemen om te experimenteren
Zonder enige achtergrond in houtbewerking begon Leonne tijdens de lockdowns voor corona te experimenteren. Er was opeens tijd zat. Ze ontdekte welke materialen het beste werken en hoe ze het hout moest bewerken om de perfecte oesterplank te creëren. ,,Ik deins niet terug voor iets wat ik nog niet kan. Dat is voor mij ook de betekenis van ondernemen: niet bang zijn om ‘op je bek te gaan’, maar gewoon die eerste stap zetten en starten.”
Oesters met bier
Het idee van de houten oesterplank sloot naadloos aan bij Koester je Oester, het bedrijf van Leonnes partner Shannice. ,,We willen oesters toegankelijker maken en het ‘elitaire imago’ doorbreken. Het ‘gehypte’ mag er wel af. We willen zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de diversiteit van oesters - er zijn zó veel smaken!” En die hoeven volgens Leonne echt niet altijd samen te gaan met champagne. ,,Zo introduceerden we eerder al ons ParelPils: een biertje dat perfect bij oesters past en de ervaring laagdrempeliger maakt.
Ook het idee voor een oesterwandeling ontstond tijdens de pandemie. ,,Veel mensen deden aan foodwandelingen tijdens de lockdowns. We dachten: hoe logisch is dit voor ons merk?! We hadden een gut feeling dat dit zou werken en grepen de kans aan met ‘De Oesterwandeling’: deelnemers wandelen een route door de stad en krijgen bij verschillende restaurants oesters en een bijpassend drankje.”
Feedback vragen: doodeng en nuttig
Ondanks het succes rust Leonne niet op haar lauweren. ,,Het is belangrijk om altijd te blijven verbeteren.” Daarom vroeg het stel actief om feedback van deelnemers. ,,Dat is best moeilijk, want iets wat je maakt, voelt als ‘je baby’. Het is eng om te horen wat men ervan vindt - stel dat het negatief is? Mensen kunnen best een ongezouten mening hebben. Toch is zulke feedback enorm nuttig.” Ze gebruikten vragenlijsten om anonieme reacties te verzamelen en verfijnden aan de hand van deze feedback de invulling van de oesterwandeling. ,,Die constante verbeteringen dragen bij aan blijvend succes.”
Overgang naar duurzame materialen
Met de groeiende vraag naar producten moest Leonne de productie opschalen. ,,Onze oesterplanken kwamen bijvoorbeeld in de winkel, wat extra druk gaf om alles perfect te krijgen. Ik sprak met houtbewerkers en winkelverkopers om te ontdekken waar onze producten aan moesten voldoen.” Een belangrijke stap was de overgang naar duurzame materialen. ,,We gebruiken nu hout van gekapte stadsbomen en restleer van een lokaal tassenmerk. Dat is geweldig, omdat het circulair is. Dit soort inzichten krijg je alleen door in beweging te blijven en te praten met anderen.”
Normaliter zou ik zeggen: start met een goed ondernemingsplan. Maar er zijn uitzonderingen op de regel
Han Gasseling Rayondirecteur bij ING
Het ondernemersverhaal van Leonne begint niet met een grote marktanalyse of een uitgebreid businessplan, maar met een simpele observatie en een goed voorgevoel. ,,Het zien en benutten van een ‘kans in de markt’ is een hele goede start van een business”, zegt Han Gasseling, rayondirecteur bij ING. ,,Normaliter zou ik zeggen: start met een goed ondernemingsplan. Maar er zijn uitzonderingen op de regel, zoals hier, als iets ontstaat vanuit pionieren of een hobby en je geen groot startkapitaal nodig hebt. Of als je snel inspeelt op plotselinge ontwikkelingen in de markt of een onverwachte situatie, zoals in dit geval de coronapandemie.”
Testen en doorontwikkelen
Volgens Han is het bij een dergelijke start wel belangrijk om dezelfde aanpak als Leonne te hebben, oftewel: testen - testen - testen, doorontwikkelen én in gesprek gaan met experts. ,,Door actief feedback te vragen, kun je je idee aanscherpen en verbeteren, net als Leonne deed. Kijk ook bij mensen die iets vergelijkbaars doen en vraag advies. Mensen zijn vaak bereid om je te helpen als je enthousiast en ondernemend bent. Zo maak je je eigen plan steeds puntiger.”
Starters soms ook naïef
Een voorkomende valkuil bij startende ondernemers is de veronderstelling dat er automatisch vraag is naar hun product. ,,Soms kan een idee helemaal raak zijn, zoals de ideeën van Koester je Oester. Maar soms zie ik ook een bepaalde naïviteit bij starters. Ze geloven in hun eigen idee, zetten alles op alles, en dan blijkt de vraag toch tegen te vallen. Dat kan leiden tot grote teleurstellingen of financiële verliezen.”
Kijk buiten eigen bubbel
Dus vóór je grootschalig investeert, is grondig marktonderzoek volgens Han wél een vereiste. ,,Kijk ook buiten je eigen bubbel. Mensen binnen je eigen kring zijn vaak geneigd om positief te reageren of hebben dezelfde denkwijze, maar dat geeft niet altijd een reëel beeld van de markt. Spar met andere ondernemers, kijk naar concurrenten en vraag onafhankelijke partijen om feedback.”
Businessmodel moet werken
Hoe je nu precies start bij het hebben van een goed idee? ,,Daar zijn natuurlijk hele boeken over volgeschreven, maar het belangrijkste dat ik wil meegeven is: zorg dat je businessmodel werkt. Los van dat je veel plezier moet hebben in wat je doet, moet je er ook je geld mee gaan verdienen. Niet alleen om van te leven, maar ook zo dat je er iets aan overhoudt, om te sparen en je oudedagvoorziening te bouwen. Dat zijn dingen die ook bij het ondernemen horen.”
5 tips van Han voor starters
1. Veel sparren. Praat met andere ondernemers, vraag naar hun ervaringen en leer van hun successen en fouten. Het is nuttig om bij je concurrenten te kijken en referenties te checken in de markt. Hoe meer je spart, hoe scherper je je eigen idee kunt maken en realiseren.
2. Houd je bezig met online feedback. Via platforms zoals Trustpilot en sociale media krijg je continu reacties op je producten en diensten. Het is belangrijk om deze feedback serieus te nemen en er actief mee aan de slag te gaan. Goede recensies zijn vaak belangrijker dan reclame. Reageer op feedback, zelfs als het negatief is, en laat zien dat je bereid bent om verbeteringen door te voeren. Zo gebruik je het om vertrouwen op te bouwen.
3. Zorg voor een goede adviseur. Een goede adviseur naast je, zoals een accountant of boekhouder, is goud waard. Die kan je helpen met de minder sexy aspecten van het ondernemerschap, zoals administratie, financiële huishouding en keuzes als de juiste rechtsvorm voor je bedrijf. Er zijn namelijk veel aspecten waar je misschien niet meteen aan denkt. Zoals fiscale voordelen en regelingen voor startende bedrijven, het goed inschatten van bedrijfsrisico’s en het op orde hebben van je verzekeringen. Allemaal zaken waarin een goede adviseur je kan bijstaan.
4. Personeel. Ga je personeel aannemen? Zorg er dan voor dat jouw medewerkers je visie en missie begrijpen en zich er volledig in kunnen vinden. Zeker bij de eerste medewerkers is dit cruciaal; zij vormen de basis van je team. Vaak zijn dit mensen uit je netwerk, wat helpt om op dezelfde lijn te zitten qua gedachtegoed. Met duidelijke communicatie over wat je verwacht, bewaak je je visie en bedrijfscultuur.
5. Wees veerkrachtig. Ondernemerschap is een proces van vallen en opstaan. Ga niet bij de eerste tegenslag in een hoekje zitten. Elke succesvolle ondernemer heeft momenten van onzekerheid en twijfel gekend, maar ze hebben geleerd om daar sterker uit te komen. Ondernemerschap is een continu leerproces en veerkracht en doorzettingsvermogen zijn daarbij onmisbaar.
Meer weten over dromen en starten? Hier kun je een gratis eBook downloaden: In acht stappen je bedrijf van de grond.
Leonne en Han over hun OranjeDNA
Eruit halen wat erin zit, laat dat maar aan Oranje over! De mindset van Oranje is er een van vastberadenheid, creatief zijn en de wil om het verschil te maken - het ware OranjeDNA. En dat vertaalt zich ook naar de Nederlandse ondernemersgeest. In aanloop naar het EK houden we een zoektocht naar dit DNA; het ware OranjeDNA!
Wat maakt Oranje bijzonder? En wat is het OranjeDNA voor jou? Leonne: ,,Het ‘OranjeDNA’ draait voor mij om durf en lef. Misschien overschatten we onszelf soms een beetje, maar juist dat zorgt ervoor dat we out of the box denken. In het voetbal vertaalde zich dat naar het verlangen om mooi positiespel en balbezit te tonen – dat vraagt om moed. Dat is voor mij echt een rode draad, of misschien beter gezegd, een oranje draad!
In de dagelijkse praktijk van het ondernemen merk ik dat die mentaliteit echt van pas komt. Wanneer iemand me een goed idee vertelt, spoor ik direct aan om het te onderzoeken, te testen en met mensen te praten. Ga het gewoon doen, zeg ik dan. Voor mij is dat heel vanzelfsprekend. Mijn hart gaat sneller kloppen van het proberen van nieuwe dingen. Ik ben niet bang om te falen, omdat ik al veel geleerd heb van alles wat niet gelukt is. Voor mij gaat het niet alleen om geld verdienen; de waarde ligt ook in het leerproces en de ervaring zelf.”
Han: ,,Ook ik denk dat Nederlanders van nature heel ondernemend zijn. We laten ons niet snel uit het veld slaan en hebben een positieve instelling. Dat is kenmerkend voor ondernemerschap: een stukje lef en het vermogen om gewoon te doen. Zoals Nike zegt, ‘Just do it’. Als je alleen maar beren op de weg ziet, kom je nergens.”
Voor meer tips en inspiratie, kijk hier!