,,Wat doen jullie eigenlijk met jullie overtollige cosmeticavoorraden?”, vroeg Sinem Tuncer vier jaar geleden aan haar vriendinnen in de beautywereld . ,,Dat vernietigen wij,” was hun antwoord. Nu zegt Sinem daarover: ,,Overstock en productvernietiging blijken een verborgen issue binnen de wereldwijde keten, waar niemand echt over praat.” Met haar achtergrond in de techwereld, waar ze trends analyseerde en innovatie stimuleerde, zag ze een enorme kans: het aanpakken van overtollige voorraden in de beauty-sector. ,,Ik had een sterke bewijsdrang en wilde heel graag iets voor mezelf doen; iets waarmee ik écht verschil kon maken.”
Samen cosmetica verspilling voorkomen
Zo ontstond het idee dat haar leven zou veranderen: ,,Overtollige voorraden minimaliseren én tegelijk nieuwe inkomstenstromen creëren voor merken en ondernemers, door overtollige voorraden een nieuw leven te geven.” Arkive was geboren, met ambitieuze groeidoelen: ,,Tegen 2030 wil ik met Arkive 1 miljard producten redden en minimaal drie wereldwijd opererende enterprises volledig circulair maken. Dat klinkt als een grote uitdaging, maar met de juiste aanpak gaat het vast lukken!”
Al twee keer eerder startte Sinem een onderneming, maar zonder succes. ,,Die keren sprong ik er als het ware gewoon in, maar voor Arkive deed ik uitgebreid marktonderzoek en ontwikkelde ik een businessmodel. Ik wilde goed duidelijk hebben of er vraag was vanuit de markt.”
Voorraden online doorverkopen
Daarop ontwikkelde ze haar platform dat overtollige voorraden een nieuw leven geeft. ,,Hoewel mijn ideeën meteen al verder reikten dan enkel een online outlet, begonnen we hier wel mee; het is iets herkenbaars. Merken, producenten van ingrediënten en retailers kunnen hun voorraden uploaden op ons seller portal, waarna het systeem mogelijke partners voorstelt om door te verkopen, zoals bedrijven of consumenten. Tegelijkertijd doneren we producten om te laten zien dat we richting circulariteit gaan.”
De focus op circulariteit maakt Arkive zo bijzonder. ,,Ons doel is om klanten volledig afvalvrij te maken. Dit betekent dat we niet alleen producten in hun geheel doorverkopen, maar ons ook richten op het scheiden en hergebruiken van materialen en ingrediënten uit die producten.‘’
Meer weten over dromen en starten? Kijk hier.
Skillset nodig
Groeien gaat niet vanzelf. Een goed idee is één, maar de uitvoering gaat gepaard met uitdagingen. ,,Toen ik in de corporate wereld werkte, dacht ik altijd dat ik alles wel wist en ‘wel even kon’. Maar dan start je en merk je ineens: er komt echt veel bij kijken. Je moet een team aansturen, een product bouwen, geld binnenhalen en je hebt een bepaalde skillset nodig om je idee goed over te brengen. Het was heel moeilijk om met weinig geld naamsbekendheid te creëren, onderzoek te doen én producten te bouwen, maar we hebben het gedaan.”
Investeerders bleken terughoudend vanwege het innovatieve karakter. ,,Ze willen wel investeren in een groen idee, maar iets onbekends en innovatiefs als dit bleek toch te spannend.” Om de research te bekostigen, verkocht Sinem haar huis in Turkije. Daarna verzamelde ze een team om zich heen met ervaring in b2b-commercie, blockchain, data logging, de seller portal en UX. ,,We zijn nu met z’n zevenen, waarvan twee vrijwilligers. We vullen elkaar aan.”
In anderhalf jaar 65 klanten
En groeien? Dát doet het bedrijf van Sinem. ,,Onze eerste mijlpaal was het succesvol lanceren van ons platform en het aantrekken van 65 klanten in slechts anderhalf jaar tijd.” Binnenkort opent Arkive ook nog eens haar eerste eigen winkel als testcase op de Herengracht 282 in Amsterdam, in samenwerking met kantoorruimte verhuurder Co Office Space Forester. ,,De eerste showroom met producten die voorheen onverkocht bleven! Daarnaast willen we nog veel meer bedrijven aan ons binden. Bedrijven die echt de circulariteit met ons willen realiseren. Daar zijn we constant naar op zoek.”
Expert Dirk Mulder: ‘Groeien is vallen en opstaan’
Dirk Mulder van ING heeft meer dan 30 jaar ervaring in het ondersteunen van ondernemers in de sectoren groothandel en retail. ,,Ik zie een duidelijke trend dat succesvolle ondernemers worden gedreven door een missie om iets bij te dragen aan de wereld. Ze willen waarde toevoegen. Duurzaamheid is vaak een belangrijke motivatie, zoals bij Sinem, maar dat hoeft niet altijd. Kijk bijvoorbeeld naar flitsbezorgers die gemak en tijdsbesparing willen bieden. Maar in alle gevallen geldt: een sterke intrinsieke motivatie is een uitstekende basis voor groei.”
Volgens Mulder is groei een proces van ontdekken wat wel en niet werkt. ,,De eerste jaren van ondernemen kenmerken zich vaak door vallen en opstaan. Het is belangrijk om de juiste mensen om je heen te verzamelen, zoals Sinem deed. Vaak op een creatieve manier omdat er in het begin nog weinig geld wordt verdiend. Dit betekent samenwerken met mensen die jouw passie delen en partnerbedrijven zoeken die in je visie geloven.”
Van startup naar scale-up
Mulder begrijpt Sinems uitdaging om investeerders te overtuigen van haar innovatieve concept. ,,In Nederland zijn investeerders vaak wat terughoudender, vooral bij startups. Ze geven de voorkeur aan scale-ups die hun waarde al hebben bewezen. Investeerders zoeken zekerheid en tastbaar bewijs van succes. Alleen een droom - zelfs als die goed op papier staat - is vaak niet genoeg. Startende bedrijven vinden daarom vaak financiering binnen hun netwerk of via subsidies, zodat ze zichtbare resultaten kunnen laten zien om later - als scale-up - investeerders aan te trekken.”
Bij het opschalen is een gedetailleerd businessplan nodig om investeerders te overtuigen, weet Mulder. ,,Je toont de grootte van de markt, beschrijft hoe je de productie en verkoop organiseert, en laat zien welke mensen je hebt en toont hun kwaliteiten. Daarnaast maak je een prognose voor de omzet en een financieringsplan met verwachte inkomsten, kosten en winst.”
5 tips van Dirk Mulder voor groeiers
Doe grondig marktonderzoek
Zorg dat je uitgebreid onderzoek doet naar de markt voordat je begint. Begrijp wie je concurrenten zijn en wat zij aanbieden. Analyseer de vraag in de markt om te zien of deze groot genoeg is om je bedrijf winstgevend te maken. Zonder een goed begrip van de markt riskeer je tijd en middelen te verspillen.Bepaal de juiste prijsstrategie
Elk product heeft een kostprijs en daar moet een marge bovenop komen om winstgevend te zijn. Als je rechtstreeks aan consumenten verkoopt, moet je ook een marge rekenen die retailers normaal toepassen. Kijk naar het huidige aanbod en prijsniveau in de markt. Wat zijn consumenten bereid te betalen voor een premium product? Zoek producenten die je product voor deze prijs kunnen maken. Denk vanuit de marktbehoefte en niet alleen vanuit je product.Wees eerlijk over je zwakke punten
Je zwakke punten onderkennen is lastig, maar heel belangrijk. Niemand kan alles alleen doen. Verzamel mensen om je heen die jou aanvullen en die je kunt vertrouwen. Vaak gaan ondernemers met financiers of partners in zee zonder over de lange termijn na te denken, wat later tot problemen kan leiden. Zorg dat je duidelijke afspraken maakt en leg deze goed vast, vergelijkbaar met een huwelijkscontract. Dit biedt bescherming en duidelijkheid, mocht de samenwerking spaak lopen.Leer van anderen
Het is belangrijk om niet in je eigen bubbel te gaan zitten. Praat met andere ondernemers en leer van hun ervaringen. Dat leidt tot waardevolle inzichten! Het kan natuurlijk lastig zijn om direct met concurrenten te praten, maar ook van ondernemers in andere sectoren kun je veel leren. Iedereen komt dezelfde valkuilen en uitdagingen tegen, en door te leren van de fouten van anderen, kun je je eigen weg naar succes efficiënter en effectiever maken.Vier je successen
In de drukte van het ondernemen ligt het op de loer om je successen te vergeten. Veel ondernemers zijn voortdurend bezig met de volgende stap en nemen weinig tijd om stil te staan bij wat ze hebben bereikt. Het is belangrijk om trots te zijn op je prestaties. Dit motiveert jou en je team. Zelfs als je nog niet bent waar je uiteindelijk wilt zijn, zijn de tussenstappen het vieren waard. Het helpt om de moraal hoog te houden en je focus op vooruitgang te houden.
Voor meer tips en inspiratie, kijk hier!
Meer weten over dromen en starten? Hier kun je een gratis eBook downloaden: In acht stappen je bedrijf van de grond.
Bekijk hier de voorwaarden.