Inmiddels runt de ambitieuze Amsterdamse een goedlopende cupping-salon, heeft ze een eigen kledingmerk en stylingbedrijf opgezet, en broedt ze ondertussen ook nog op een online platform over selfcare en mindset. Aan De Ondernemer vertelt ze hoe ze dat allemaal managet en waarom ze nú (pas) bezig is met het regelen van een passende verzekering.
Eerste freelanceklus
Dat ze ooit meerdere bedrijven tegelijk zou managen, lag in eerste instantie niet in lijn der verwachting, vertelt Jaimie. ,,Ik wilde altijd kinderpsycholoog worden, maar toen ik op mijn zestiende voor het eerst een festival bezocht, dacht ik: nee. Dít is wat ik wil. Vervolgens ben ik International Music Management gaan studeren, en toen het bedrijf waar ik stage liep vroeg of ik wilde blijven, heb ik me meteen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.”
Dat is meteen het grootste nadeel aan ondernemen: het is vaak hollen of stilstaan
Elk voordeel heb z’n nadeel
In de zomer die volgt, werkt Jaimie zich een slag in de rondte op zo’n beetje elk Nederlands festival dat er is. In de winter zit ze veelal op Aruba. ,,Het was fantastisch, maar tegelijkertijd ook heel hard werken. Dat is meteen het grootste nadeel aan ondernemen: het is vaak hollen of stilstaan. Er zaten dagen tussen dat ik van negen tot middernacht werkte - en dat weken achter elkaar.”
Noodgedwongen stilstand
En dan is het begin 2020. De corona-epidemie zorgt ervoor dat Jaimie noodgedwongen tot stilstand komt. ,,Toen dacht ik: dit is ook wel heel fijn. Die rust. Dat ik met de feestdagen bij mijn familie kan zijn en naar een voorstelling van de dochter van een vriendinnetje kan gaan. Dat was ook het moment waarop de kans een cupping-salon te openen zich voordeed en ik de mogelijkheid had alleen nog maar projecten aan te nemen die ik zelf leuk vond. Twee maanden gingen de deuren van de salon open.”
Ik ben dit jaar gescheiden. Dat heeft er zeker toe geleid dat ik het heel anders wil gaan doen
Slimme zet
Hoewel Jaimie zich realiseert dat dat een gewaagde stap is, middenin een pandemie, valt het kwartje de goede kant op. Precies zoals ze had gehoopt. ,,De inkomsten van producties en het stylingbedrijf voor foto- en videoshoots vielen grotendeels weg, maar cupping viel onder de gezondheidszorg, dus de salon mocht open blijven. Dat heeft ons echt door die periode geholpen.”
Nieuwe business
Die scherpe ondernemersgeest heeft Jaimie nog steeds, ook nu ze op privégebied behoorlijk wordt uitgedaagd. ,,Ik ben dit jaar gescheiden. Dat heeft er zeker toe geleid dat ik het heel anders wil gaan doen.” En daarmee doelt ze niet alleen de ontwikkeling van een nieuw platform in selfcare, selfdevelopement en mindset, maar ook voor de manier waarop ze omgaat met andere zekerheden, zoals verzekeringen.
‘Als mij iets gebeurt, ben ik de Sjaak’
De ervaring met een pandemie en een scheiding maakt Jaimie bewust(er) van haar kwetsbaarheid, die ze niet eerder zo voelde. ,,Ik heb daar eerder nooit echt over nagedacht. Ik was jong, ik werkte hard, en dacht: dat komt allemaal later wel. Nu ben ik 33, gescheiden, en denk ik: ja, als mij iets gebeurt, al is het een klein ongeluk, dan ben ik wel de sjaak. Daarom ben ik nu met Insify aan het kijken welke verzekering het beste bij me past. Het geeft een veilig gevoel om informatie te krijgen van mensen die er echt iets vanaf weten. ”
Kijk, tien jaar zzp’en, dat klinkt natuurlijk heel leuk, maar er zijn absoluut ups en downs geweest
Doodeng
Terugkijkend op tien jaar zzp’en, zou Jaimie het exact hetzelfde over doen - al was de rust van een arbeidsongeschiktheidsverzekering best eerder welkom geweest. ,,Kijk, tien jaar zzp’en, dat klinkt natuurlijk heel leuk, maar er zijn absoluut ups en downs geweest. In de coronaperiode had ik in één klap geen werk meer en werd ik niet doorbetaald. En ook een scheiding heeft invloed op je financiële zekerheid. Dat was doodeng, vooral omdat ik niets geregeld had.”
Delen, vragen - en regelen
Jaimie geeft tot slot een tip aan andere zzp’ers: ,,In het begin vond ik het heel lastig om hulp te vragen en ideeën te delen. Nu denk ik: dat is het allerbelangrijkste. Deel je passie en je nieuwsgierigheid. Dat werkt aanstekelijk. Iemand in je netwerk of in je buurt kan je net dat zetje geven dat je nodig hebt. Je hoeft het niet alleen te doen. En dat geldt ook voor verzekeringen: heb je er vragen over, stél ze. En regel het, haha.”
Bekijk hier de voorwaarden.