Manutan Nederland, voorheen bekend als Overtoom, is al bijna dertig jaar onderdeel van de Manutan Group en al tachtig jaar actief in Nederland. Het bedrijf opereert in zeventien Europese landen en biedt een breed scala aan producten: van kantoorbenodigdheden tot oplossingen voor opslag en veiligheid, alles voor iedere werkplek. Met meer dan 200.000 producten in het Nederlandse assortiment speelt Manutan een belangrijke rol in het bedrijfsleven.
Duurzame keuzes voor klanten en leveranciers
Om bedrijven te helpen bewuster te kiezen, heeft Manutan een eigen beoordelingssysteem ontwikkeld: de Product Environmental Impact Score (PEIS). „Dit systeem laat per product zien wat de impact ervan is op het milieu gedurende de volledige levenscyclus, van grondstofwinning tot afdanking”, vertelt Vildósola Bustos. „Hiermee kunnen klanten beter geïnformeerde keuzes maken en wordt het voor leveranciers aantrekkelijker om hun producten en processen te verbeteren.”
PEIS laat per product zien wat de impact ervan is op het milieu gedurende de volledige levenscyclus, van grondstofwinning tot afdanking
Boris Vildósola Bustos Manutan Benelux, Duitsland en Kruizinga bv
De PEIS-score, variërend van A (meest milieuvriendelijk) tot E (minst milieuvriendelijk), beoordeelt producten op basis van verschillende criteria. Denk aan de hoeveelheid gebruikte grondstoffen, de uitstoot van schadelijke stoffen en de invloed op de menselijke gezondheid. Dit helpt niet alleen klanten bij hun inkoopbeslissingen, maar stimuleert volgens Vildósola Bustos ook leveranciers om productieprocessen te verbeteren en alternatieve, duurzamere materialen te gebruiken. „Op deze manier dragen wij ons steentje bij aan een bredere transitie richting een circulaire economie waarin hergebruik en efficiënter grondstoffengebruik centraal staan.”
Een tweede leven voor kantoormeubilair en elektronica
Naast het inzichtelijk maken van de milieueffecten van producten zet Manutan zich ook actief in voor hergebruik. Volgens Vildósola Bustos wordt in Nederland jaarlijks een enorme hoeveelheid kantoormeubilair weggegooid, waarvan slechts een klein deel opnieuw wordt gebruikt. „Elektronisch afval is eveneens een groeiend probleem, en veel apparatuur belandt onnodig op de afvalberg. Door apparaten langer te gebruiken of opnieuw in te zetten, kunnen bedrijven hun CO2-uitstoot verlagen en bijdragen aan een slimmere omgang met grondstoffen. Manutan helpt hierbij door gebruikte producten zorgvuldig te verwerken en opnieuw beschikbaar te maken.”
Klanten kunnen versleten of overbodige spullen laten ophalen, waarna ze worden gerepareerd, gereviseerd of, als dat niet mogelijk is, op een verantwoorde manier gerecycled
Boris Vildósola Bustos Manutan Benelux, Duitsland en Kruizinga bv
Met de dienst Manutan Collect & ReUse (MCR) krijgen gebruikte meubels en elektronische apparaten een tweede leven. „Klanten kunnen versleten of overbodige spullen laten ophalen, waarna ze worden gerepareerd, gereviseerd of, als dat niet mogelijk is, op een verantwoorde manier gerecycled.” Sinds 2019 is ook Kruizinga bv onderdeel van de Manutan Group. Dit bedrijf is gespecialiseerd in transport- en opslagmiddelen en biedt zowel nieuwe als gebruikte producten aan. Hiermee krijgen klanten de keuze om tweedehands materialen te gebruiken in plaats van nieuwe producten te kopen. Dit draagt volgens Vildósola Bustos bij aan het verminderen van verspilling en sluit perfect aan bij Manutans ambitie om bedrijven te helpen op een verantwoorde manier te ondernemen. „Dankzij deze overname heeft Manutan de circulaire strategie verder kunnen uitbreiden om bedrijven nog beter te ondersteunen in hun zoektocht naar efficiënte, verantwoorde en kostenbesparende oplossingen.”
Commercieel succes en maatschappelijke betrokkenheid gaan hand in hand
De recyclinginitiatieven van Manutan gaan verder dan alleen milieuwinst. Binnen het MCR-programma wordt samengewerkt met sociale werkplaatsen, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt producten sorteren, herstellen en waar mogelijk hergebruiken. Dit draagt bij aan een inclusievere samenleving waarin meer mensen de kans krijgen om actief deel te nemen aan de arbeidsmarkt. „Door deze combinatie van sociale en milieugerichte initiatieven slaagt Manutan erin om niet alleen bedrijven, maar ook de samenleving te ondersteunen. Dit past bij de bredere visie van het bedrijf: impact maken op meerdere niveaus en verantwoordelijkheid nemen voor zowel de eigen activiteiten als de wereld eromheen.”
Sponsoring versterkt niet alleen de relaties met lokale gemeenschappen, maar draagt ook bij aan het vertrouwen en de loyaliteit van klanten
Boris Vildósola Bustos Manutan Benelux, Duitsland en Kruizinga bv
Volgens die visie steunt het bedrijf ook diverse goede doelen en lokale initiatieven. Daarnaast sponsort Manutan projecten en evenementen die bijdragen aan een betere samenleving. „Dit versterkt niet alleen de relaties met lokale gemeenschappen, maar draagt ook bij aan het vertrouwen en de loyaliteit van klanten. Door actief betrokken te zijn, laat Manutan zien dat commercieel succes en maatschappelijke verantwoordelijkheid hand in hand kunnen gaan.”
Samen werken aan een verantwoorde toekomst
Die maatschappelijke verantwoordelijkheid zoekt Manutan ook in het vitaal houden van medewerkers. „Nu de arbeidsmarkt vergrijst, voelen steeds meer bedrijven de urgentie om hun medewerkers sportmogelijkheden op kantoor aan te bieden. Daarom voegden wij deze maand sport- en vrijetijdsproducten toe aan ons assortiment. Daarmee helpen wij deze bedrijven hun medewerkers vitaal te houden.”
Manutan gelooft dat verantwoord ondernemen geen keuze is, maar een gedeelde verantwoordelijkheid. „Verandering begint bij samenwerking. Samen met onze klanten, leveranciers en medewerkers kunnen wij de wereld stukje bij beetje verbeteren. We willen niet alleen een succesvolle organisatie zijn, maar ook een partner in vooruitgang.”