Aangeboden door ANWB
Branded Content Mobiliteit
ANWB over mobiliteit in 2050: 'Nederland mobiel houden is onze verantwoordelijkheid’
Om Nederland ook in 2050 leefbaar en bereikbaar te houden, heeft de ANWB een toekomstvisie opgesteld. Volgens Geordie Kooiman, adviseur Public Affairs, moet automobiliteit in de toekomst veilig, schoon, efficiënt en inclusief zijn. ,,De auto blijft belangrijk, maar gaat wel flink veranderen.”

Geordie Kooiman, adviseur Public Affairs bij de ANWB.
Is een auto over pakweg dertig jaar nog wel het statussymbool zoals velen hem nog altijd zien? Dat is een van de vragen die de ANWB stelde aan zo’n zestig experts tijdens de productie van het eigen trendrapport ‘Visie personenmobiliteit over de weg in 2050’.
,,Met tal van grote veranderingen op komst wilden we graag zelf een kijkje in de toekomst nemen”, vertelt Kooiman, die bij het onderzoek betrokken is als eindverantwoordelijke voor het Team Mobiliteit en Verkeersveiligheid. ,,Denk daarbij aan elektrisch vervoer en autonoom rijden, maar ook gewoon aan veranderend menselijk gedrag. Ja, dat statussymbool verandert, maar auto’s blijven wel belangrijk voor mensen.”
'Prijsverschil met verbrandingsmotoren moet op termijn verdwijnen'
Succesvolle elektrificatie
Meerdere universiteiten en overheden deden mee aan het onderzoek, evenals instituten als TNO en KNMI. ,,Een belangrijke conclusie is dat elektrisch vervoer op de lange termijn echt gaat doorbreken, ook in het bedrijfsleven”, schetst Kooiman. ,,We dachten aanvankelijk dat vrachtvervoer eerder zou kiezen voor waterstof, maar ook daar zien we nu elektrische vrachtwagens ontwikkeld worden.” Ook autonoom rijden gaat zich serieus doorontwikkelen, stelt ze. ,,Het zal nog lang duren voor de auto het echt helemaal van je overneemt, maar we hoeven straks niet meer de hele tijd onze handen aan het stuur te houden.”
Mobiliteitstransities moeten sowieso een lange adem hebben, want vervanging van het complete wagenpark zal nog vele decennia gaan duren. ,,Daarbij zullen ook betaalbare modellen op de markt moeten komen. Dat gebeurt nu op de zakelijke markt: lang was elektrificatie van bestelbusjes lastig, maar inmiddels duiken er meerdere elektrische modellen op. Van belang voor de toegankelijkheid is dat het prijsverschil met verbrandingsmotoren op termijn gaat verdwijnen.”
Auto’s worden schoner en veiliger en nemen steeds meer taken over van de bestuurder. Ook worden ze vaker gedeeld met anderen en tijdens een reis gecombineerd met andere vervoermiddelen. ,,Dat zijn allemaal goede ontwikkelingen, maar er is meer nodig: een plan dat automobiliteit met andere grote maatschappelijke uitdagingen verbindt. Dat hebben wij proberen te schrijven.”
Vraagbeïnvloeding
In de ANWB-visie staan zes bouwstenen centraal. Naast de bekende thema’s elektrisch en autonoom rijden zijn dat verkeersmanagement, vraagbeïnvloeding, deelmobiliteit en wegcapaciteit. ,,De Nederlandse bevolking blijft de komende jaren flink groeien, dus zal ook de vraag naar automobiliteit toenemen”, constateert Kooiman. ,,Dat vraagt om slimme oplossingen voor mobiliteit, maar ook om goede infrastructuur. We hebben in ons land weliswaar een uitgebreid wegennet, maar er is veel achterstallig onderhoud. Om dat te verhelpen, is veel geld nodig. Maar er liggen nog meer grote uitdagingen, zoals klimaatverandering, woningbouw en volksgezondheid. De stijgende vraag naar automobiliteit kan daar niet los van worden gezien.”
De ANWB heeft het plan breed gedeeld met de politiek en trekt de komende jaren graag met alle betrokken partijen op. Kooiman: ,,Nederland mobiel houden is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.”
Interesse in de mogelijkheden van de ANWB Mobiliteitskaart? Op anwb.nl/mobiliteitskaart kun je er alles over vinden.