Aangeboden door ANWB

Branded Content Mobiliteit

Kan je bus nog wel 5 jaar mee? Omruilen kan tóch slim zijn

In de wens om zo duurzaam mogelijk te ondernemen, wordt elektrisch rijden vaak als één van de beste oplossingen gepresenteerd. Dat is heel logisch, want het vervangen van je bestaande wagenpark op fossiele brandstoffen door uitstootvrije voertuigen is een relatief eenvoudige en tastbare manier om de CO2-voetafdruk van je bedrijf te verkleinen. Wie geen benzine of diesel verstookt tijdens zijn zakelijke kilometers (en zo veel mogelijk rijdt op groene stroom), doet simpelweg goede zaken voor het milieu.

Van onze redactie 8 juni 2022

Leaseplan pim carlier anwb zakelijk

Afbeelding ter illustratie, persoon komt niet in het artikel terug. Bron: ANWB

Maar wat als je huidige bedrijfswagen nog prima een paar jaar mee kan? Dan is het (ook economisch gezien) wellicht nog helemaal niet zo slim of voordelig om al een nieuwe bedrijfswagen aan te gaan schaffen. Of wat als elektrisch rijden nog niet bij jouw bedrijf en je werkzaamheden past, bijvoorbeeld omdat je vaak een zware aanhanger vol tuinmaterialen achter de bus hebt hangen en dus niet af kunt met de – momenteel nog – relatief lage trekgewichten van elektrische modellen? Ook dan heb je weinig aan het advies om ‘gewoon’ over te stappen op een bus op batterijen.

Past prima in het plaatje

In de praktijk valt overigens op dat steeds meer ondernemers wél in een versneld tempo de overstap naar elektrisch rijden maken, weet Pim Carlier, manager Customer Service bij de ANWB. ,,We zien dat wel steeds meer gebeuren, mede door de huidige hogere brandstofprijzen en het ruimere aanbod aan goede elektrische bedrijfswagens. Daarbij neemt hun inzetbaarheid toe, bijvoorbeeld dankzij een ruimer rijbereik waardoor zo’n auto voor een alsmaar grotere groep prima in het plaatje past.”

"Aangezien de meeste bedrijfsbussen lang mee gaan, is het goed om nu al in te spelen op toekomstige regels"

Pim Carlier, manager Customer Service bij de ANWB

Maar die keuze hangt vaak ook af van het werkgebied waarin zo’n bedrijf actief is, zegt Carlier. ,,Een ondernemer die vooral in binnenstedelijk gebied werkt, waar steeds strengere regels gelden rondom bijvoorbeeld de milieuzones, zal eerder de overstap moeten maken. Wie niet elektrisch rijdt, kan onder meer klussen mislopen omdat opdrachtgevers uitstootvrije voertuigen in hun eisenpakket opnemen. Voor ondernemers die in andere delen van het land aan de slag gaan, bijvoorbeeld in meer landelijke gebieden zoals Zeeland en Flevoland waar milieuzones geen issue zijn, zit er zogezegd iets minder druk op de ketel.”

De meeste wet- en regelgeving omtrent brandstof en milieuzones gaat in vanaf het jaar 2025. Zo kunnen steden per 1 januari 2026 hun centrum op slot zetten voor brandstofvoertuigen. Carlier: ,,Je hoeft je bus dus echt niet meteen morgen in te leveren. Wel raden we je aan om bij de aanschaf van een nieuwe bus je goed in te lezen in de regels in jouw werkgebied. In sommige binnensteden wordt bijvoorbeeld diesel nu al geweerd. Aangezien de meeste bedrijfsbussen lang mee gaan, is het goed om nu al in te spelen op toekomstige regels.”

Leasen om de kosten te spreiden

Omdat de aanschaf van een nieuwe bus een flinke kostenpost kan zijn, heeft de ANWB een oplossing in het leven geroepen om de kosten te spreiden. ,,Juist voor bestelbussen heeft onze partner Leaseplan een propositie ontwikkeld die met de wensen van de ondernemer rekening houdt”, zegt Carlier. De voorwaarden van het leasecontract zijn zogezegd soepeler gemaakt om de drempel van het overstappen naar een schonere bus te verlagen. ,,Wil je de inbouw van je huidige voertuig houden omdat die nog prima in orde is? Dat mag! Wil je een bus tien jaar lang leasen? Dat kan ook. Wil je geen zorgen hebben over naheffingen omdat je de bus met schade inlevert aan het einde van de looptijd? Ook daar maken we geen probleem van.”

Door goed mee te denken en de voorwaarden aan te passen aan specifieke wensen, houdt ANWB Zakelijk alle soorten ondernemers mobiel met de Zakelijke Lease propositie. ,,We snappen als geen ander dat ondernemers hun bedrijfswagen gebruiken als gereedschap, als een ding dat gebruikt wordt om betere resultaten te behalen en je werk zo goed mogelijk te doen. Dus ook als je bus je rijdende kantoor of werkplaats is, hebben wij daar een oplossing voor.”

Interesse in de mogelijkheden van ANWB Zakelijk Lease? Op anwb.nl/zakelijk/lease kun je er alles over vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Advertisement