Nieuws Mobiliteit

Grote bedrijven willen vanaf 2025 alleen nog elektrische leaseauto's

Nieuwe leaseauto's zouden in Nederland over vier jaar alleen nog elektrisch mogen rijden. Daarvoor pleit een coalitie van grote bedrijven zoals Philips, Aegon en Shell en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam. De ‘road to zero’-coalitie hoopt dat de formerende partijen hier afspraken over maken.

ANP/NU.nl 25 november 2021

Leaseautos alleen nog elektrisch

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie pleit voor verplicht zakelijk rijden met elektrische leaseauto's uiterlijk in 2030. Foto: Fastned

Momenteel onderhandelen het CDA, VVD, de ChristenUnie en D66 over een nieuwe coalitie. De bedrijven zouden graag zien dat de partijen afspreken dat nieuwe leaseauto's over vier jaar uitsluitend op stroom of waterstof rijden. Het leasen van nieuwe auto's op benzine, diesel, lpg of aardgas is dan verboden. ,,Om de klimaatdoelen te kunnen halen is forse groei van het aantal voertuigen zonder uitstoot in de vloot noodzakelijk”, melden de bedrijven en gemeenten in hun verklaring.

Lees ook: Primeur voor Nederland: buurtbatterij als buffer voor opgewekte zonnestroom

Snelle kostendaling door massale overstap op elektrische of waterstofauto's

In het voorstel gaat het dus alleen om nieuwe leaseauto's, valt te lezen op NU.nl. De leasevoertuigen die nu al rondrijden, horen daar niet bij. Van de nieuwe auto's die elk jaar worden verkocht, is iets meer dan de helft (55 procent) een leaseauto.

De ‘road to zero’-coalitie gaat er ook van uit dat het voor zichzelf gunstig is om massaal over te stappen op elektrische of waterstofauto's. De totale kosten dalen rap. ,,Dit komt onder meer door snel dalende batterijprijzen, en het feit dat de energie- en onderhoudskosten veel lager zijn dan bij auto’s met verbrandingsmotor."

Lees ook: Dit zijn de finalisten voor KVK Innovatie Top 100: 'Innoveren vraagt lef'

Kosten schone auto's lager dan die op fossiele brandstoffen rijden

Zo'n besluit zou niet alleen gunstig zijn voor het terugdringen van de CO2-uitstoot, maar ook voor de luchtkwaliteit. Daarnaast verwachten de bedrijven dat de kosten voor schone auto's lager zijn dan die voor voertuigen op fossiele brandstoffen. Dat komt onder meer doordat batterijen steeds goedkoper worden en de onderhoudskosten lager zijn.

Naast de eerdergenoemde organisaties behoren onder meer Signify, Schiphol, ABN AMRO en VodafoneZiggo en energieleveranciers Eneco, Essent en Vattenfall tot de ondertekenaars. De ‘e-kar’ wordt getrokken door de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws