Er zijn weinig dromen zo krachtig als de droom om ondernemer te worden. Het is immers veel meer dan enkel een carrièrekeuze; het is een kans om je creativiteit, passie en ambitie om te zetten in een tastbaar resultaat. Of het nu gaat om een innovatief product, een unieke dienst of een duurzame onderneming, de weg naar ondernemerschap zit vol uitdagingen en kansen. Maar hoe transformeer je een idee in je hoofd naar een business? Wat zijn de eerste stappen en de uitdagingen die je kunt tegenkomen? En hoe zorg je ervoor dat mensen ook echt interesse krijgen in jouw product of dienst? We vragen het Carolina Bongers, oprichter van Jungle the Bungle, die vier jaar geleden de sprong in het diepe waagde.
Van idee naar bedrijf
,,Ik ben tweetalig opgevoed. Mijn moeder is Spaans en ik heb hier mijn hele leven profijt van gehad. Toen ik zelf kinderen kreeg, wilde ik dit ook voor hen en ging ik op zoek naar tools of apps die hierbij konden helpen. In mijn verleden heb ik als marketeer bij Disney gewerkt en ik geloof heel erg in storytelling, maar er was niet veel voorhanden. Dus moest ik het zelf maar gaan doen. Jonge kinderen leren net zo makkelijk een nieuwe taal als dat ze leren lopen; het gaat eigenlijk vanzelf. Een educatief idee, vormgegeven in diertjes, die kinderen spelenderwijs een nieuwe taal leren. Dat is Jungle the Bungle geworden.”
,,Nadat ik het concept tot in detail heb uitgeschreven, inclusief muziek, merchandise, een pretpark, theatershow en zelfs een film, ben ik gaan kijken waar ik kon beginnen. Doordat ik als zzp’er werkte, kon ik Jungle the Bungle er als project ‘bij’ doen. Nadat ik een illustrator de diertjes heb laten uittekenen, ben ik eerst begonnen met een aantal boeken die ik in eigen beheer uitgaf. Die verkochten goed, zowel bij particulieren als op scholen. Er was blijkbaar veel vraag naar mijn concept, waarna ik vier jaar geleden definitief de knoop doorhakte om er een bedrijf van te maken.”
,,Jonge kinderen leren net zo makkelijk een nieuwe taal als dat ze leren lopen. Het gaat eigenlijk vanzelf”
Uitdagingen en oplossingen
Carolina begint vol goede moed aan Jungle the Bungle, dat ze wil ombouwen naar een app met abonnementsmodel, maar merkt al snel dat het toch wel erg pittig is om naast haar werkzaamheden als zzp’er in haar eentje een bedrijf uit de grond te stampen. Na de allereerste stap, de gang naar de Kamer van Koophandel om het bedrijf in te schrijven in het handelsregister, volgen heel wat bedrijfstechnische en juridische stappen die niet alleen veel tijd maar ook geld kosten. Carolina vindt een partner in Amber Stam, die zich als compagnon in het bedrijf inkoopt, en samen weten ze die eerste hordes te nemen.
,,Laten we eerlijk zijn, het juridische stuk is niet het leukste onderdeel van ondernemen. Kiezen welke rechtsvorm je onderneming krijgt, op de hoogte zijn van de belastingverplichtingen, eventuele vergunningen en het beschermen van je intellectuele eigendommen. Het is een hoop werk, zeker als je in het begin niet exact weet welke belangrijke zaken om de hoek komen kijken bij het starten van een nieuw bedrijf. Maar het is wel heel belangrijk om dit vooraf allemaal goed te regelen om achteraf ellende te voorkomen.”
,,De stap van papier naar digitaal bleek een enorme uitdaging, maar met het kapitaal van mijn compagnon konden we die stap zetten. We hebben een bureau ingehuurd om het concept van de app te ontwikkelen en een eerste testversie te bouwen. De kosten bij dat bureau bleken achteraf gezien te hoog voor ons als startup. Voor het bouwen van de definitieve versie moesten we daarom funding ophalen. Doordat we het juridische deel goed op orde hadden, konden we na een fundraise met het concept en de testversie naar een ander bureau dat de app heeft afgemaakt. Achteraf gezien hadden we geen testversie moeten laten maken, maar direct de app moeten bouwen met de juiste partij. Dat had ons veel geld gescheeld. Maar ook dat soort leermomenten horen nu eenmaal bij ondernemen.”
Klantenwerving bij Jungle the Bungle
Na maanden van testen door vrienden en collega’s en het meenemen van alle feedback in het verdere ontwerp, gaat de app van Jungle the Bungle in maart 2024 live. De eerste downloads en abonnementen komen door mond-tot-mondreclame, maar om een groter deel van de doelgroep – ouders van jonge kinderen tussen de twee en acht jaar – te bereiken, is adverteren essentieel. Zonder aandacht geen interesse van klanten en zonder klanten geen inkomsten. Maar hoe pak je die klantenwerving nou eigenlijk aan als startende ondernemer?
,,Ik heb op dat vlak het geluk dat dit eigenlijk altijd mijn werk geweest is. Ik ben van origine marketeer, dus toen de start en alle financiële rompslomp achter de rug was en de app live ging, kon ik eindelijk doen waar ik goed in ben. Net als de meeste startende ondernemers werk je in het begin met een beperkt budget, dus is het van groot belang om te kijken waar je je geld aan uitgeeft. Je moet goed kijken naar de beste oplossingen op het gebied van technologie en internet en de juiste keuzes maken in je advertentie-uitgaven.”
,,Ik kwam er al snel achter dat voor ons adverteren op social media het meest zinvol was. We hadden altijd het idee om ons eerst op particulieren te richten en daarna op scholen. Maar het blijkt dat er juist heel veel interesse vanuit scholen is. Daarop hebben we de focus wat verschoven. Je moet goed kijken wat het beste werkt voor je doelgroep en wie je doelgroep nou precies is, want soms matcht dat niet helemaal met je eerste aanname. Zorg dat je flexibel blijft om bij te sturen waar nodig.”
,,Je moet goed kijken wat het best werkt voor je doelgroep en wie je doelgroep nou precies is, want soms matcht dat niet helemaal met je eerste aanname”
Tips & tricks
Jungle the Bungle groeit gestaag en is na een grote update begin dit jaar verlost van die onvermijdelijke eerste kinderziektes. Net als tijdens het schrijven van het bedrijfsconcept blijft Carolina groot denken. Dat pretpark en die film laten nog wel even op zich wachten, maar een gang naar het buitenland lonkt. Nederland is een ideaal testland, maar zeker voor apps geldt dat schaalvergroting onmisbaar is. Het huidige taalaanbod, Nederlands, Engels en Spaans, moet hiervoor wel eerst nog worden uitgebreid met Duits, Frans, Italiaans, Arabisch en Mandarijn. Maar om de app op dat vlak verder door te ontwikkelen, is aanvullende funding nodig. Daar zijn Carolina en Amber nu druk mee in de weer. Terugkijkend op vier jaar ondernemen, wat zijn nou de grootste tips en tricks die Carolina kan delen?
,,Mijn allergrootste tip voor mensen met een ondernemersdroom? Doe het en begin gewoon. Als je alles alleen in je hoofd of op papier laat, dan blijft het daar. En dat is zonde. Als ik naar mezelf kijk, dan heb ik echt de overtuiging dat het een succes gaat worden. Ik wist in het begin ook niet waar het zou eindigen, dat weet ik ook nu nog steeds niet helemaal. Maar het is enorm cool om iets voor jezelf op te bouwen. Natuurlijk zit er een financieel risico aan, maar ik zou anderen ook op het hart willen drukken om niet alles kapot te rekenen. Soms moet iets eerst groeien voordat je de vruchten kunt plukken, maar als je dat met een ingecalculeerd risico oppakt, komt het in de meeste gevallen wel goed.”