Branded content

Onderneem de toekomst: dromen van een plek waar mooie en duurzame producten samenkomen

 
 
Geschreven door:
Leestijd 8 minuten

Creatief zijn, een tikkeltje eigenwijs en vastberaden het verschil willen maken. In ‘Onderneem de toekomst’ verkennen we de verhalen van drie ondernemers in verschillende fasen: de dromer, de starter en de groeier. Een expert reageert hierop. In deze eerste aflevering reageert ex-profvoetballer en succesvol ondernemer Demy de Zeeuw (BALR) op de plannen van Robin: ‘Droom groot en begin!’

Rotan meubels, rieten manden en accessoires met franjes, zo herinnert Robin zich het moment vier jaar geleden toen zij en haar partner hun nieuwe huis wilden inrichten. Ze zochten een stijlvol interieur met verantwoord geproduceerde producten. ,,Het leek onmogelijk om iets te vinden dat zowel duurzaam als stijlvol was”, vertelt Robin. Ze ontdekte daarnaast de vervuilende aard van de interieurindustrie. ,,Dat is echt niet meer van deze tijd. Ik zag een kans die ik wilde benutten: een online interieurwinkel vol prachtige, duurzame producten die modern, luxe en van hoge kwaliteit zijn. Een droomplek die mensen inspireert om bewustere keuzes te maken.”

Baan opgeven

Studio Thuisbasis, zo moet de winkel gaan heten. Robin werkt er samen met haar moeder aan. ,,Aanvankelijk had ik wel twijfels, hoor. Hoewel ik iemand ben die wel wat risico durft te nemen, vond ik de stap naar ondernemerschap heel spannend. Ook het idee om mijn vaste baan met een stabiel inkomen op te geven, vond ik eng.”

We hebben al mooie merken aan ons weten te verbinden, gekozen op basis van waarden als eerlijkheid en openheid

Haar onzekerheden hielden Robin echter niet tegen. ,,Mijn partner was twee jaar geleden zijn eigen bedrijf begonnen en ik zag hoe hij het aanpakte. Dat gaf me het vertrouwen om mijn eigen droom na te jagen.” De verwachting is dat de website deze zomer live gaat. ,,We hebben al mooie merken aan ons weten te verbinden, gekozen op basis van waarden als eerlijkheid en openheid. We bieden merken aan die uitsluitend gerecyclede materialen gebruiken of CO2-neutraal zijn, en ook merken die nog niet helemaal duurzaam zijn, maar al wel belangrijke stappen naar duurzaamheid zetten. Daarnaast krijgt de eigen duurzame accessoirelijn van mijn moeder natuurlijk een mooie plek in Studio Thuisbasis.”

Financiering van de droom

Op dit moment combineert Robin het werken aan haar droom met een vierdaagse werkweek. De financiering van ‘de droom’ hebben Robin en haar moeder persoonlijk op zich genomen. ,,Het is ons eigen geld, onze spaarcenten. Dat maakt het extra spannend. Je wil dat het lukt, omdat je er zelf zoveel tijd en geld in investeert.”

Op de lange termijn droomt Robin van een fysieke winkel in Amsterdam, maar de eerste stap is online. ,,Het begint met de website, naamsbekendheid opbouwen.” Ook dat is zonder marketingachtergrond voor Robin een pittige uitdaging. ,,Maar ik heb me goed voorbereid. We willen gebruikmaken van social media en SEO om onze doelgroep te bereiken, evenals mogelijke samenwerkingen met influencers.”

Meer weten over dromen en starten? Hier kun je een gratis eBook downloaden: In acht stappen je bedrijf van de grond.

Oud-profvoetballer en al jaren succesvol ondernemer Demy de Zeeuw adviseert Robin en haar moeder: ‘Maak een duidelijke keuze, begin gewoon en laat je concept zich gaandeweg ontwikkelen en verfijnen. Je bedrijf vormt zich vanzelf naar wat past in jouw leven.’ De ondernemer | Demy de Zeeuw adviseert startende ondernemer Robin.
De ondernemer | Demy de Zeeuw adviseert startende ondernemer Robin.

Expert Demy de Zeeuw: ‘Droom groot en begin’

,,Als je niet droomt, ga je de eerste stap ook niet zetten”, stelt Demy de Zeeuw, oud-voetballer en medeoprichter van het succesvolle lifestyle merk BALR. Hij weet als geen ander hoe je een grote droom omzet in realiteit. Na zijn voetbalcarrière stortte hij zijn passie en energie in BALR, een merk dat de luxe levensstijl van atleten voor iedereen toegankelijk maakt. ,,Het begon met een duidelijke visie: winkels over de hele wereld en het grootste voetbal-account worden. Ik creëerde het perfecte plaatje in mijn hoofd. Want als je droomt van succes, kan dat je leven veranderen.”

Niet te veel denken

Het omzetten van een droom naar actie begint volgens Demy met het bedenken van een businessmodel. ,,Je moet weten waar je voor staat en wat je wil bereiken. Maar je hoeft echt niet alles van tevoren perfect uit te denken. Als je te veel blijft hangen in plannen maken, kom je nooit in actie.” En in actie komen, dat is volgens Demy het belangrijkste. ,,Maak een duidelijke keuze, begin gewoon en laat je concept zich gaandeweg ontwikkelen en verfijnen. Je bedrijf vormt zich vanzelf naar wat past in jouw leven.”

Dromen naast een vaste baan

De Zeeuw herkent de uitdaging van Robin om haar droom na te jagen, náást haar vaste baan. ,,Ik weet hoe moeilijk het is om te kiezen tussen de zekerheid van iets wat je doet en kent en het volgen van je droom. Toen ik besloot te stoppen met voetballen en me volledig te richten op BALR, was dat een grote stap. Ik had een stabiele carrière als voetballer en kon er nog prima mee doorgaan, maar ik wilde mijn passie volgen en iets nieuws opbouwen. En hoe meer tijd en liefde je in iets stopt, hoe meer het groeit.”

Kansen voor Gen Z

Voor generatie Gen Z ziet De Zeeuw veel mogelijkheden. ,,Je ziet zoveel jongens die gewoon zelf T-shirts bedrukken en online gaan verkopen. Dat laat een bepaalde mentaliteit zien – ze zijn niet bang om te beginnen zonder een uitgebreid plan en leren gaandeweg. Ze zijn flexibel, creatief en bereid om risico’s te nemen. Deze mentaliteit past perfect bij het moderne ondernemerschap waar het draait om snel schakelen, experimenteren en jezelf continu verbeteren.”

Doorzetten en nooit opgeven

Toch is het najagen van een droom volgens De Zeeuw niet altijd makkelijk en leermomenten horen erbij. ,,Toen we begonnen met BALR, had ik geen ervaring in de mode-industrie of met het runnen van een bedrijf. Maar dat hield me niet tegen. Ik werkte, net als Robin, ook lange dagen en maakte veel offers om BALR te laten groeien. Ik verzamelde een goed team om me heen en leerde gaandeweg. Het is belangrijk om open te staan voor hulp en advies van anderen. Leer van mensen die al ervaring hebben en wees niet bang om fouten te maken. Het is een kwestie van doorzetten en nooit opgeven.”

Vijf tips voor dromers van Demy de Zeeuw

1 Maak een keuze: massa of niche? Als je je richt op de massa, moet je zorgen voor producten die breed aanspreken en betaalbaar zijn. Wil je iets heel speciaals doen, dan moet je je richten op exclusiviteit en hogere prijzen. Denk goed na over wat je wilt bereiken en pas je strategie daarop aan.

2 Besef dat álles geld kost. Toen ik begon met mijn onderneming, had ik geen idee hoeveel dingen eigenlijk geld kosten. Het was een echte eyeopener: niets is gratis. Alles wat je ziet, ruikt, proeft of gebruikt is van iemand en heeft een prijs. Van je winkelinrichting tot de software die je gebruikt - overal zit een verdienmodel achter. Je beseft pas later hoeveel kosten je gaat maken. Zorg dat je je hiervan bewust bent en neem dit mee in je financiële planning.

3 Prijs jezelf niet te laag. Het lijkt verleidelijk om met lage prijzen klanten aan te trekken, maar dit kan je schaden. Elke minuut van je tijd kost geld en is dus waardevol. Het lijkt misschien leuk om 1000 of 2000 euro salaris uit je eigen bedrijf te halen, maar heel eerlijk? Dan kun je beter voor een baas werken voor meer zekerheid. Weet wat je waard bent en vraag de juiste prijs voor je producten of diensten.

4 Samenwerkingen helpen groeien. Bij BALR werken we samen met zowel influencers als grote merken om onze zichtbaarheid en geloofwaardigheid te vergroten. Beperk je dus ook als starter niet tot alleen influencers; grote bedrijven en merken kunnen waardevolle partners zijn. Zulke samenwerkingen helpen je om nieuwe doelgroepen te bereiken en je netwerk uit te breiden.

5 Droom groot en begin gewoon! Echt! Te veel nadenken en plannen zonder actie, leidt nergens toe. Zet die eerste stap en laat onzekerheden je niet tegenhouden. Alleen door te beginnen, kun je je droom waarmaken.

Voor meer tips en inspiratie, kijk hier!

Robin en Demy over hun OranjeDNA

Eruit halen wat erin zit, laat dat maar aan Oranje over! De mindset van Oranje is er een van vastberadenheid, creatief zijn en de wil om het verschil te maken - het ware OranjeDNA. En dat vertaalt zich ook naar de Nederlandse ondernemersgeest. In aanloop naar het EK houden we een zoektocht naar dit DNA; het ware OranjeDNA!

Wat maakt Oranje bijzonder? En wat is het OranjeDNA voor jou? Robin: ,,Het eerste waar ik aan denk bij het OranjeDNA, is dat het niet uitmaakt hoe vaak je valt. Het gaat erom dat je die laatste keer weer opstaat en het lukt. Dat is topsport, dat is ondernemerschap: doorgaan, fouten maken, leren, opstaan en weer schouders eronder. Het is precies dat doorzettingsvermogen wat ons typeert.”

Demy: ,,Wij Nederlanders zien ook overal kansen waar anderen misschien afhaken. Dat is typisch Nederlands: we zien iets, besluiten dat we het gaan doen en dan maken we het ook waar. Of het nu gaat om stroopwafels in China of innovatieve projecten, Nederlanders zijn overal te vinden. We zijn altijd in beweging en zien overal mogelijkheden. Creativiteit te over dus!”

Creativiteit in ondernemerschap

Demy: ,,Voor mij persoonlijk is creativiteit een van de belangrijkste eigenschappen die ik vanuit de topsport heb meegenomen naar het ondernemerschap. Als voetballer wist ik al snel wat wel en niet werkte, en dat gebruik ik nu ook in zaken. Als iets niet goed voelt, besteed ik er geen tijd meer aan. Die daadkracht heb ik altijd gehad: nee is nee, ja is ja. Dat kan soms hard overkomen, maar uiteindelijk worden mensen er beter van. Als middenvelder werkte ik nauw samen met de verdedigers en aanvallers, en nu werk ik net zo tussen de ceo, finance en productie in. Ik zit niet in een kantoor; ik bevind me tussen de linies, net als voorheen op het veld.”