Branded content

‘Er is meer nodig dan een te koop-bord om als ondernemer je bedrijf te verkopen’

 
Ondernemer Patrick Oude Groeniger (59) heeft al zijn hele leven iets met bloemen. Foto: Lars Smook Ondernemer Patrick Oude Groeniger (59) heeft al zijn hele leven iets met bloemen.  Foto: Lars Smook
Ondernemer Patrick Oude Groeniger (59) heeft al zijn hele leven iets met bloemen. Foto: Lars Smook
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Je hebt er vast weleens over nagedacht: de verkoop van je onderneming. Na jaren met volle kracht vooruit en altijd ‘aan’ staan is het tijd om van je welverdiende rust te genieten. Maar hoe pak je dat precies aan en weet je zeker dat je wel de juiste prijs krijgt? En hoe regel je de continüiteit voor je werknemers? Een hoop vragen waar je als ondernemer niet altijd zelf de antwoorden op hebt.

Lees verder onder de advertentie

Ondernemer Patrick Oude Groeniger (59) heeft al zijn hele leven iets met bloemen. Dat is met de paplepel ingegoten, want zijn ouders hadden vroeger een bloemenwinkel. Zoals het een goede zoon betaamt helpt hij, evenals broer Robert, al op jonge leeftijd mee in de winkel en leert zo de kneepjes van het bloemistenvak. Een schitterend beroep, waar je het werken met verse producten combineert met echt vakmanschap. Jammer alleen van dat ene detail…

,,Ik was ongelofelijk allergisch voor bloemen. Een toekomst als bloemist zou hierdoor lastig worden, maar ik vond gelukkig al snel een mooi alternatief. Vanaf midden jaren tachtig van de vorige eeuw kwamen zijden bloemen in opkomst. Kunstbloemen, gemaakt van de best mogelijke kwaliteit waardoor ze niet van echt te onderscheiden zijn. Ik besloot om er samen met mijn broer in te duiken en al snel zagen we de mogelijkheden… in China.”

Made in China

In een tijd voor internet, voordat het communistische China echt zakendeed met het westen, besluiten de broers Oude Groeniger via via een aantal bestellingen voor zijden bloemen af te nemen. Het wordt geen succes. De kwaliteit valt tegen en omdat ze de directe contacten missen is het ook erg lastig schakelen. De enige manier om dat op te lossen is door zelf naar China te gaan, van fabriek naar fabriek tot je de juiste producten én mensen hebt gesproken. Zo gezegd, zo gedaan.

Lees verder onder de advertentie

,,Het was nogal wat om daar als twee jonge jongens te zijn in een land waar je de taal niet spreekt. Gelukkig kwamen we al snel in contact met een lokale agent, die ons naar de juiste locaties bracht. Met de contacten en telefoonnummers in de agenda gingen we huiswaarts en zijn we vervolgens echt gestart. Onze ouders, die vonden het allemaal maar machtig mooi, dat we dit zo oppakten. Beetje bij beetje kwamen de eerste bestellingen van de grond en wat begon met een idee geboren uit een allergie voor bloemen is inmiddels uitgegroeid tot Silk-ka, een florerend bedrijf met tegenwoordig meer dan dertig man in dienst.”

Wat begon met een idee geboren uit een allergie voor bloemen is inmiddels uitgegroeid tot een florerend bedrijf met meer dan dertig man in dienst

Marktlink

Nadat in 2008 broer Robert zich laat uitkopen staat Patrick alleen aan het roer en al die jaren laat de onderneming een gezonde groei én winst zien. En dan breekt in 2020 corona uit en wordt de ondernemer voor een belangrijke vraag gezet.

,,De impact van corona was enorm, vooral ook omdat we niet wisten hoe het zou lopen. Ik had er eerder al weleens over nagedacht, maar coronatijd voelde als een goed moment om de zaak te verkopen. Maar ja, waar begin je dan? Je kunt wel een ‘te koop’ -bord op de deur plakken, maar daarmee red je het niet. In mijn geval heb ik het geluk gehad dat ik met een adviseur van Marktlink in contact werd gebracht. Zij hebben jarenlange ervaring in het matchen van ondernemers die hun bedrijf willen verkopen aan serieus geïnteresseerde bieders.”

Je bent eindelijk klaar voor de verkoop van je onderneming, maar waar begin je dan? Je kunt wel een ‘te koop’ -bord op de deur plakken, maar daarmee red je het niet

Samen verder groeien

De adviseurs van Marktlink helpen Oude Groeniger met het verkoopklaar maken van het bedrijf, stellen de presentatie op en sturen de propositie naar mogelijk geïnteresseerde partijen. Een intensief traject waar veel tijd in gaat zitten. Lastig voor een ondernemer die tegelijkertijd ook nog een bedrijf te runnen heeft.

,,Uiteindelijk waren er maar liefst achttien partijen die serieuze interesse hadden. Door samen te kijken naar de beste match zijn we uiteindelijk bij de Zweedse investeerder Röko terechtgekomen. Niet omdat zij de grootste zak geld boden, maar vooral omdat ik bij deze partij het gevoel had dat het hen niet alleen om snel scoren te doen was. Zij zitten er echt voor de lange termijn in en willen samen met ons verder groeien. Ook met mij ja, want hoewel ik mijn business verkocht heb ben ik nog altijd werkzaam als algemeen directeur, wederom om de continuïteit te waarborgen. Er zit nu alleen wat minder druk achter voor mezelf, niet elke cent die ik heb gaat in het bedrijf zitten, ik kan nu ook gaan genieten. Daar ligt overigens nog wel een belangrijke tip: denk als ondernemer bij de verkoop van je bedrijf verder dan alleen het geld, maar denk ook na over wat jij ermee wilt doen. Een zak geld onder een matras rendeert niet, dus je moet er wel iets mee. Net zoals je aan de voorkant enorm veel baat hebt bij een partij als Marktlink, heb je dat aan de achterkant ook nodig. Je zakelijke bank kan je hierbij bijvoorbeeld al een heel eind op weg helpen.”

Het Ondernemersdiner

Op 5 november organiseren ABN AMRO MeesPierson en Marktlink Het Ondernemersdiner in Enschede. Het diner wordt exclusief georganiseerd voor directeuren/eigenaren van bedrijven met meer dan 20 werknemers in Bistro Hanninkshof. Ronnie Overgoor, host van de diners, zal met een deskundige gastspreker alles vertellen over bedrijfsovername of -verkoop en de opties die er zijn om je privévermogen optimaal te benutten. Per diner kunnen maximaal 30 ondernemers aanschuiven en deelname is gratis. Wees er dus snel bij want het aantal plaatsen is beperkt.

Lees verder onder de advertentie