,,Veel ondernemers focussen op groei en innovatie. Ondertussen missen ze beschikbare subsidies, of nemen ze genoegen met te lage subsidiebedragen”, vertel Leon Rohaan, Teamleider Innovatie Noord. ,,Wij helpen die ondernemers om geen subsidie meer te missen en deze altijd aan te vragen volgens de precieze gevraagde voorwaarden.”
Push: proactief naar ondernemers
Ignite Group levert full-service, dus informeert ondernemers over de mogelijkheden. Jeroen Herbrink is Teamleider Investeringen en legt uit dat het bedrijf beschikt over een database met meer dan 3.000 subsidies en stimuleringsregelingen. ,,Met AI-geautomatiseerde analyses zorgen we ervoor dat consultants precies weten wat er beschikbaar is voor de ondernemers waarvoor ze werken.”
Consultants ontvangen een wekelijkse nieuwsbrief, specifiek voor hun klant. Daarin staan nieuwe subsidies en regelingen, wijzigingen en andere belangrijke informatie . Zo zijn zij altijd up-to-date, om ondernemers daarmee te helpen. Rohaan vult aan: ,,Zelfs als ondernemers zelf hun subsidies aanvragen of daar een partner voor hebben zien we nog dat er vaak veel blijft liggen. Wij helpen bedrijven om voor de volle 100 procent aan te vragen, in plaats van genoegen te nemen met 50 tot 70 procent.”
Benieuwd welke subsidies je laat liggen? Doe gratis de subsidiescan.
Pull: informatie om geen subsidiekans te missen
Andersom heeft Ignite Group ook input van klanten nodig. Het blijkt bijvoorbeeld regelmatig dat ondernemers zich pas achteraf realiseren dat een project in aanmerking zou zijn gekomen voor subsidie. Daarom vragen consultants, met behulp van AI-software, actief naar de investeringsplannen en innovatieprojecten van ondernemers. ,,Heel concreet vragen we elke 2,5 maanden naar de investeringen”, legt Herbrink uit. Ondernemers moeten namelijk binnen 3 maanden na de investering een subsidieaanvraag indienen. Voor regelingen die voorafgaand moeten worden aangevraagd, is tijd nodig om de beste aanvraagstrategie op te lijnen.
Samen leggen de specialisten uit hoe belangrijk het is dat ondernemers hun ontwikkel-agenda en investeringsplannen (CapEx) vroegtijdig delen met Ignite Group. ,,Wat veel ondernemers niet weten is dat bijvoorbeeld innovatieve samenwerkingen tussen MKB-bedrijven vaak subsidiabel zijn”, vertelt Rohaan. Zijn collega legt uit dat veel investeringen in aanmerkingen komen voor EIA (Energie Investeringsaftrek) en/of MIA (Milieu-Investeringsaftrek), bijvoorbeeld in categorieën die veel ondernemers niet kennen. ,,Er bestaan categorieën zoals ‘grondstofbesparende installaties’, met slechts drie regels toelichting. Dan moet je goed weten wat dit betekent en onder welke voorwaarden je in aanmerking komt.” Ignite Group kent die voorwaarden. Hun consultants helpen bedrijven om het investeringsplan zo op te lijnen dat de subsidie succesvol wordt aangevraagd.
Het valt de specialisten en hun teams op dat veel ondernemers enkel voor de bijzondere projecten aan subsidie denken. En daarnaast dat sommigen het idee hebben dat in Europa het grote geld te halen is. Maar, dan wordt vergeten dat daar ook veel striktere eisen gelden. Er valt voor ondernemers juist veel meer te halen door in de breedte kansen te benutten, bijvoorbeeld met hun projecten op het gebied van technische ontwikkeling, sociale innovatie en structurele investeringen.
Ondernemers laten miljoenen aan beschikbare subsidies liggen
Half miljoen aan extra subsidie
Een concreet voorbeeld van de toegevoegde waarde ontstond recent, bij een ondernemer in de maakindustrie. Het bedrijf overwoog een investering van 1,2 miljoen euro, waarvoor 40 procent subsidie kon worden aangevraagd. Toen consultants van Ignite Group specifieker doorvroegen bleek dat het ging om een subsidiabele scope van maar liefst 2,8 miljoen, ruim het dubbele. Daardoor viel kon voor meer dan 1 miljoen worden aangevraagd.
,,We hielpen bijvoorbeeld een bedrijf in de chemische sector, dat jarenlang subsidies misliep. Het ging om investeringen in de eigen R&D-afdeling, waarvoor extra WBSO-subsidie (een fiscale regeling voor research & development) kon worden aangevraagd”, vult Herbrink aan. Op die manier helpt Ignite Group bedrijven structureel om de kansen in kaart te brengen én aan de juiste voorwaarden te voldoen.
Vooral dat laatste is belangrijk, legt Rohaan uit: ,,Subsidies zijn niet zomaar een invulformulier. Het vraagt om strategisch denken, een goede technische onderbouwing en de juiste timing.” Om die reden werken er bij Ignite Group veel branchespecialisten. Dat geldt bijvoorbeeld voor chemie, de maakindustrie, de zorg, publieke sector, het onderwijs en HR. Daardoor lukt het om op inhoudelijk niveau mee te denken met de klant, en investeringen of innovaties strategisch(er) te plannen.
Zelfs No Cure, No Pay
De samenwerking met ondernemers is op verschillende manieren mogelijk. Een raamwerkovereenkomst op basis van ‘No Cure No Pay’ verdient de voorkeur, omdat beide partijen dan voordeel hebben van de subsidietoekenning. Ignite Group is steeds sterk betrokken bij investeringen en innovaties, om beschikbare subsidies en stimuleringsregelingen aan te vragen. Zelfs als ondernemers al subsidies aanvragen lukt het vaak om voor een hoger bedrag aan te vragen, dus de eigen inzet er minimaal bij terug te verdienen.
,,We doen de subsidieaanvragen talloze keren per jaar en zien veel verschillende bedrijven. Daardoor kunnen we ondernemers uitstekend adviseren, ze tot in detail begeleiden en het onderste uit de kan halen als het gaat om subsidies,” besluit Rohaan. En dat dit belangrijk is? Dat blijkt uit bijvoorbeeld het feit dat er ook dit jaar 60 van de 120 miljoen euro subsidie in de pot voor de VEKI-regeling bleef zitten, de relatief onbekende regeling voor Versnelde klimaatinvesteringen voor de industrie.
Benieuwd welke subsidies je laat liggen? Doe gratis de subsidiescan.