Branded content

Hoe je je onbenutte potentieel op de energiemarkt inzet om verder te groeien

 
Rick Cuijpers van Scholt Energy in Valkenswaard. Van Assendelft Fotografie | Rick Cuijpers van Scholt Energy in Valkenswaard.
Van Assendelft Fotografie | Rick Cuijpers van Scholt Energy in Valkenswaard.
 
Geschreven door:
Leestijd 5 minuten

Energie is een van dé grote thema’s voor veel ondernemers. Het energienetwerk is door de versnelde transitie van fossiel naar duurzaam en elektrisch overbelast geraakt, met alle gevolgen van dien. Nieuwe locaties kunnen niet worden aangesloten en veel plannen voor bedrijfsuitbreidingen moeten in de koelkast. ,,Toch zijn er ook nu nog altijd oplossingen te vinden,” stelt Rick Cuijpers, Sales Manager Nederland Renewables & Flexibility bij Scholt Energy.

Lees verder onder de advertentie

De transitie van gas en steenkool naar duurzame energie zoals windparken en zonnepanelen is een absolute must en het is mooi om te zien dat Nederland op dat vlak wereldwijd een voorloper is. Maar dit brengt ook de nodige kopzorgen met zich mee. Netbeheerders zien grote delen van het Nederlandse stroomnet overbelast raken en zijn hierdoor gedwongen om forse investeringen te doen, zowel financieel als in mankracht en tijd.

Voor 2050 moeten ruim 50.000 transformatorhuisjes, meer dan 120.000 kilometer ondergrondse kabels en 70 vierkante kilometer aan hoogspanningsnetten worden aangelegd of verbeterd. Wanneer die klus is geklaard, is ons land weer toekomstbestendig wat stroom betreft, maar tot die tijd blijft het kabbelen. Voor veel ondernemers betekent dit een rem op de groei: zonder extra elektriciteit immers geen extra productie. Gelukkig zijn er ook nu nog altijd slimme manieren om tóch aan je benodigde kilowatts te komen.

Veel ondernemers die niet kunnen uitbreiden omdat ze de maximale afname al hebben bereikt, realiseren zich niet dat ze die piekafname maar enkele uren per dag nodig hebben

,,Het thema energie speelt momenteel voor ondernemers in Nederland vanuit twee kanten,” zegt Rick Cuijpers, Sales Manager Nederland Renewables & Flexibility bij Scholt Energy. ,,Aan de ene kant proberen ondernemers de kosten voor hun energieverbruik zo laag mogelijk te houden en de opbrengst van hun energieopwekking zo hoog mogelijk. Aan de andere kant worden ze enorm geconfronteerd met netcongestie en een overbelast stroomnet. Bedrijven kunnen niet uitbreiden of overschakelen op elektrificatie, omdat het stroomnet dit niet aankan. Er wordt veel geklaagd over netbeheerders die niet tijdig genoeg zijn begonnen met het verbeteren van het netwerk, maar tot enkele jaren geleden was die behoefte niet breed aanwezig. Sinds de zomer van 2021 stijgen de energieprijzen, wat veel mensen en bedrijven heeft aangezet tot verduurzaming, maar we zijn dat zo massaal gaan doen dat het net het momenteel niet altijd trekt.”

Lees verder onder de advertentie

Tekst gaat verder onder de foto.

Rick Cuijpers, Sales Manager bij Scholt Energy. Fotograaf: Van Assendelft Fotografie Rick Cuijpers, Sales Manager bij Scholt Energy. Fotograaf: Van Assendelft Fotografie
Rick Cuijpers, Sales Manager bij Scholt Energy. Fotograaf: Van Assendelft Fotografie

Flexibel met energie

Eén van de sleutelwoorden om toch zo goed mogelijk om te gaan met de beperkingen van dit moment is flexibiliteit. Het is namelijk goed mogelijk dat je bedrijf niet elke minuut van de 24 uur die een dag heeft dezelfde hoeveelheid energie nodig heeft, of teruglevert. Bij Scholt Energy denken ze actief na over welke flexibele oplossingen er eventueel zijn voor ondernemers. Eén van die oplossingen is op papier simpel: benut alle stroom die je gedurende 24 uur tot je beschikking hebt. Niet alleen tijdens kantooruren, maar juist ook op de rustigere momenten, zoals ’s nachts.

,,Elk bedrijf met een elektriciteitsaansluiting heeft naast een contract met een energieleverancier ook een contract met de netbeheerder. In dat contract staat precies aangegeven hoeveel stroom er op een bepaalde aansluiting per uur mag worden afgenomen én aangeleverd. Veel ondernemers die nu willen uitbreiden, maar dat niet kunnen omdat ze de maximale afname al hebben bereikt, realiseren zich niet dat ze die maximale piekafname maar enkele uren per dag nodig hebben. ’s Nachts is er bijvoorbeeld meestal ruimte over op de aansluiting, want dan draait niet alles. ,,Dat gegeven zette ons aan het denken: wat als we het energieverbruik kunnen verschuiven in de tijd? Met een batterij kun je ‘s nachts stroom afnemen die je overdag inzet om je piekbelasting op te vangen. Dat is een kwestie van de benodigde systemen plaatsen en de juiste software gebruiken. Dat laatste, daar komen wij om de hoek kijken.”

Onbenut potentieel

De slimme software van Scholt Energy zorgt ervoor dat systemen het hoogst mogelijke rendement uit je netaansluiting halen. Dit kan door op sommige momenten meer af te nemen, deze energie op te slaan, en deze vervolgens in te zetten wanneer je het nodig hebt, maar ook andersom. Wanneer je meer stroom opwekt dan je verbruikt, bijvoorbeeld door zonnepanelen, kun je dit met slimme software en batterijen opslaan en aansluiten op bijvoorbeeld laadpalen, zodat je werknemers je wagenpark zo duurzaam mogelijk kunnen opladen. En wek je ook dan nog steeds meer op dan je overdag mag terugleveren? Dan zorgt diezelfde slimme software ervoor dat je die extra stroom ’s nachts levert, op het moment dat de zon niet schijnt en je dus niets extra opwekt. Scholt Energy verhandelt de overtollige energie voor je op de energiemarkten en balancerende markten, zodat je er ook een mooie bijverdienste aan hebt.

Lees verder onder de advertentie

Er is nog ontzettend veel onbenut potentieel op de energiemarkt en door dit maximaal te benutten creëer je een win-winsituatie voor alle betrokken partijen

,,Een recent voorbeeld is een meubelbedrijf in Noord-Holland. Zij hebben nieuwbouw gerealiseerd en wilden het nieuwe pand toekomstbestendig maken. De fabriek kreeg hierdoor niet alleen de nieuwste productiemachines, maar ook zonnepanelen op het dak en een batterij. De fabriek en het energiesysteem zijn gebouwd op groei, dus zitten ze de eerste jaren nog niet aan hun maximale verbruik. Wat zij extra opwekken en niet zelf verbruiken, voeden we in op het energienet wanneer er een tekort ontstaat. Andersom kunnen we de batterij vullen wanneer er een stroomoverschot is. Zo wordt de batterij ingezet om de druk elders te verlichten. De meubelmaker creëert hiermee inkomsten en verdient zo sneller de gedane investering terug. Tegelijkertijd wordt het stroomnet ontlast. Er is nog ontzettend veel onbenut potentieel op de energiemarkt en door dit maximaal te benutten creëer je een win-winsituatie voor alle betrokken partijen.”

Virtual power plant

Scholt Energy bundelt al haar flexibele vermogen in de virtual power plant. Dit kun je nog het best zien als een virtuele energiecentrale die flexibel inzetbaar is. Stel dat een meubelmaker, een windpark en een vrieshuis hun krachten bundelen. Dan koppelt Scholt Energy deze losse systemen en biedt dit als een pakket aan bij de (landelijke) netbeheerder. Deze heeft daar weer een enorm voordeel bij.

,,Stel dat we tien locaties koppelen die elk 1000 kilowatt per uur leveren of nodig hebben. De netbeheerder kan dan aangeven waar de capaciteit knelt en vraagt ons of de we in een bepaald gebied wat kunnen beperken of juist meer kunnen leveren. Onze software zorgt daar dan voor. Als er tijdelijk minder of juist meer geleverd mag worden, dan wordt de klant daar volledig voor gecompenseerd, plus ze krijgen een extraatje als bedankje. Op deze manier maak je niet alleen het energienet flexibeler, maar ontzie je de piekmomenten én loont het om nu al extra verduurzamingsmaatregelen te nemen, omdat je er geld aan kunt verdienen. Bovendien kun je vooruit met je bedrijf, en daar draait het onder de streep toch allemaal om.”