Branded content

Slim inzetten van eigen opgewekte energie: duurzaam en kostenbesparend

Aangeboden door Scholt Energy
Sander Drissen. innovatiemanager bij Scholt Energy in Valkenswaard.t.b.v. De OndernemerFotograaf: Van Assendelft/Jeroen Appels Van Assendelft Fotografie
Van Assendelft Fotografie
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Een vertrouwd beeld: de enorme warehouses met daken vol zonnepanelen om te voorzien in hun eigen elektriciteitsbehoefte. Zeker nu vrachtverkeer steeds meer richting elektrificatie beweegt, lijken die panelen een interessante investering. Tegelijkertijd kan de netbeheerder in veel gevallen geen nieuwe aansluiting - of verzwaring - realiseren omdat het stroomnet te zwaar belast is in veel Nederlandse regio’s. Dit kan verduurzamingsplannen van bedrijven, zoals de aanschaf van elektrische voertuigen in de weg staan. Dan moet je als ondernemer nadenken over alternatieven.

,,Veel bedrijven streven naar een klimaatneutrale energievoorziening en willen daar graag in investeren. Vaak hebben ze dat al gedaan in de vorm van zonnepanelen, maar deze aanschaf is niet meer het belangrijkste. De vraag is meer: hoe ga je slim om met alle geproduceerde energie? Laad je er elektrische voertuigen mee op of sla je het op in een batterij? Of help je er andere bedrijven mee door het elektriciteitsoverschot van je productie te verkopen? Er zijn heel veel mogelijkheden”, is de ervaring van Sander Drissen, Innovation Director bij Scholt Energy.

Lees verder onder de advertentie

Charge Management zorgt voor de meest efficiënte en flexibele manier in het omgaan met zelf opgewekte duurzame energie

Een slimme energiestrategie

Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, is hulp bij de bepaling van een energiestrategie vaak welkom. Drissen: ,,Wij bedienen nu zo’n tienduizend klanten in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk bij de keuzes die zij willen, of zelfs moeten, maken om klimaatneutraal te opereren. Niet alleen door duurzame elektriciteit en/of gas van ons af te nemen, maar vooral door samen met ons te onderzoeken wat voor hun de meest slimme duurzame oplossing is om de vaak forse investeringen terug te verdienen”.

Een van de diensten die Scholt Energy aanbiedt, is Charge Management. Dit systeem zorgt ervoor dat de gebruiker flexibel kan omgaan met de energiestromen in het bedrijf. ,,Denk aan slim laden van elektrische voertuigen, bijvoorbeeld op de uren dat de stroomprijzen laag liggen of de eigen opwekinstallaties maximaal leveren. Een andere optie is het opslaan van een stroomoverschot in een grote batterij, zodat je de overdag opgewekte zonne-energie ’s avonds kunt inzetten wanneer je vrachtwagens weer geladen moeten worden. Charge Management zorgt voor de meest efficiënte en flexibele manier in het omgaan met zelf opgewekte duurzame energie. Gaat er veel energie naar je wagenpark? Met een door ons berekend laadprofiel weten bedrijven uiteindelijk exact wat de kosten zijn. Ook de kosten per kilometer per voertuig en mogelijke verdiensten door het verhandelen van certificaten elektrisch rijden.”

Verdienmodellen

Een andere optie om van een stroomoverschot een verdienmodel te maken, is door dit overschot aan derden te leveren. Wanneer je als bedrijf kunt aantonen dat de eigen elektrische voertuigen worden geladen met lokaal opgewekte hernieuwbare energie, levert dat zogenaamde Hernieuwbare Brandstofeenheden (HBE)-certificaten op. ,,Deze certificaten zijn verhandelbaar en leveren daardoor inkomsten op voor de producent”, aldus Drissen. ,,Maar je kunt ook denken aan een CPPA-constructie, een Corporate Power Purchase Agreement. Dit is een overeenkomst tussen een producent van duurzame energie en een afnemer ervan. Dit soort overeenkomsten zijn er voor de lange termijn, waarbij beide partijen over financiële zekerheid beschikken.

Scholt Energy heeft ondertussen veel duurzame oplossingen geïmplementeerd en overeenkomsten gesloten met klanten waardoor het bedrijf fungeert als virtuele energiecentrale (Virtual Power Plant, VPP). De VPP kan energie schakelen tussen de flexibele bronnen van klanten op basis van de actuele behoefte. Daarnaast is Scholt Energy een zogenaamde Balancing Service Provider voor netbeheerder TenneT. ,,Wij bieden TenneT de mogelijkheid om overschotten bij ons op te slaan of juist bij tekorten gebruik te maken van de (opgeslagen) energie bij onze partners. Om overbelasting van het stroomnet te voorkomen”, aldus de innovatiedirecteur.

Maximale flexibiliteit, klimaatneutraliteit en energiezekerheid zijn erg belangrijk in dit verhaal

Laadpleinen

Met de komst van elektrische vrachtwagens en andere bedrijfswagens, is het voor bedrijven prettig om eigen laadmogelijkheden te hebben: de zogenaamde laadpleinen. ,,Wij gaan met onze klanten in gesprek om uit te rekenen wat ze nodig hebben en hoe dit zo rendabel mogelijk ingezet kan worden, onder andere met behulp van ons Charge Management systeem of opslagmogelijkheden.” En natuurlijk door te kijken welke terugverdienmodellen het beste bij de gekozen strategie passen. Niet alleen via HBE’s of CPPA’s, maar ook door simpelweg het laadplein open te stellen voor derden om te laden.

,,Maximale flexibiliteit, klimaatneutraliteit en energiezekerheid zijn erg belangrijk in dit verhaal. Daar staat Scholt Energy voor en daar helpen we onze partners al bijna twintig jaar mee. Alles rondom de energietransitie zoals die nu gaande is, vraagt zoals gezegd om grote investeringen. Wij helpen om die investeringen terug te verdienen en om de duurzaamheidsplannen van onze partners te verwezenlijken”, zegt Drissen tot slot.

Lees verder onder de advertentie