Stichting Thuisgekookt verbindt buurtgenoten met elkaar middels maaltijden, vertelt Stéphanie van Gerven. „Binnen onze stichting koken buurtgenoten verse, met liefde bereide, maaltijden voor elkaar. Zo brengen wij de vraag (de maaltijdontvangers) en het aanbod (de thuiskoks) samen. De vraag komt vooral van mensen die nog wel thuis wonen, maar niet meer iedere dag voor zichzelf kunnen koken door bijvoorbeeld ziekte, leeftijd of een beperking. Omdat het hier om langdurige relaties gaat, waarin mensen vaak een langere periode voor een ander koken, ontstaat er iets heel moois: een betekenisvolle vriendschap, zoals bijvoorbeeld bij een gekoppelde maaltijdontvanger in Hilversum, die inmiddels onderdeel is geworden van het gezin van de thuiskok. Hij is als een soort van tweede opa voor de kinderen en eet regelmatig een hapje mee. Zo ondernemen wij tegen eenzaamheid.”
Verduurzamen van een sociale onderneming
Van Gerven is aangetrokken om de stichting te laten groeien en te ‘verduurzamen’. „Bijna alle sociale programma’s gaan over impact maken. Dat is belangrijk, maar daar zijn de meeste sociale organisaties al behoorlijk goed in. Wat vaak vergeten wordt, is het zakelijke aspect van een stichting. Daardoor gaan veel initiatieven die hele goede dingen doen alsnog ten onder. Dat willen wij voorkomen. Daarom nemen wij deel aan het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid van het KPN Mooiste Contact Fonds en het Oranje Fonds. Deze experts helpen ons na te denken over de groei en verduurzaming van onze sociale onderneming: wat is daar qua bedrijfsvoering voor nodig?”
Dit is er qua bedrijfsvoering nodig voor de groei en verduurzaming van onze sociale onderneming
In de eerste plaats: meer mensen, dus nam Van Gerven vorig jaar in één klap vijftien nieuwe medewerkers aan. „Onze stichting is in een korte tijd razend populair geworden. Dat betekende dat er steeds meer maaltijdontvangers op een wachtlijst kwamen te staan in de gemeenten waar we geen subsidie krijgen. Op een bepaald punt moesten mensen 8 maanden wachten op een match. Dat kon echt niet meer, dus moesten wij wel héél snel groeien. Door die snelle groei, kwamen wij als stichting voor allerlei nieuwe uitdagingen te staan. Zo hadden we de rollen voor de nieuwe medewerkers nog niet helemaal duidelijk in beeld, maar moesten zij al wel aan de slag. Daardoor hebben we veel met mensen moeten schuiven. Voordat de juiste mensen op juiste plek zaten, waren we al snel een jaar verder. Dat snelle groeiproces was niet prettig voor onze medewerkers, maar noodzakelijk voor het voortbestaan van onze sociale onderneming. Soms moet je als ondernemer nu eenmaal dat soort keuzes maken.”
Financiering vanuit het bedrijfsleven
Mireille Beij, marketing lead, is één van die nieuwe medewerkers „Er melden zich nog steeds héél veel nieuwe maaltijdontvangers en thuiskoks bij ons aan. Die willen we natuurlijk allemaal zo snel mogelijk helpen. De wachtlijst voor aanvragen in gemeenten waar we geen subsidie krijgen, is nu drie tot vier maanden. Daar hebben we onvoldoende financiering voor matchmakers, die bij de aanvragers een thuiskok zoeken. Daarnaast zijn er maaltijdzoekers die de kostprijs van de ingrediënten (gemiddeld 4 euro) niet kunnen missen. Een gedeelte van de subsidie gaat naar deze doelgroep, maar missen we dus in de gemeentes zonder financiering. Daarom onderzoeken wij nieuwe mogelijkheden rondom financieringen, zoals het intensiveren van de samenwerking met het bedrijfsleven.”
De belangrijkste giftgevers zijn tot op heden fondsen en lokale overheden geweest, maar dat wil de stichting graag gaan diversifiëren. „Om snellere groei mogelijk te maken, betrekken we meer en meer het bedrijfsleven. Een partner financiert een bepaald aantal matches en omdat wij ANBI-gecertificeerd zijn, krijgt hij de helft van de gift ook weer terug van de belastingdienst. Daarnaast hebben wij een bestand van 23.000 thuiskoks in huis, wat heel interessant kan zijn voor verschillende ondernemers.”
Partnership met PLUS
Eén van de partnerships die Stichting Thuisbezorgd nu heeft, is met PLUS Retail. Deze supermarkt staat voor ‘zorgen voor goed eten, voor de buurt en voor elkaar’, een missie die volgens Marlijn Simons, manager corporate communicatie en MVO, heel mooi samenkomt met die van Stichting Thuisgekookt. „Als supermarkt staan wij midden in de maatschappij, onze ondernemers weten als geen ander wat er speelt en staan letterlijk midden in de buurt. Daarom kunnen wij heel goed de verbindende factor zijn tussen buurtgenoten. We sloegen de handen ineen met Stichting Thuisgekookt en dachten samen na over hoe deze stichting nog meer naamsbekendheid kon krijgen. Daar is afgelopen najaar een eerste campagne uit voortgekomen.”
PLUS staat voor ‘zorgen voor goed eten, voor de buurt en voor elkaar’, een missie die heel mooi samenkomt met die van Stichting Thuisgekookt
Voor deze campagne maakte PLUS gebruik van de eigen marketingmiddelen, zoals het magazine. Daarnaast werden er in de winkels buurtproeverijen georganiseerd, waarbij thuiskoks vertelden over hun werk en de stichting. En werd de donatieknop, voor het statiegeld bij de flessenautomaat, ingezet om extra geld op te halen. Tegelijkertijd profiteerde PLUS van een prachtige invulling van het MVO. „Eenzaamheid is een groot maatschappelijk vraagstuk dat speelt in de buurt rondom onze winkel en ook bij een deel van onze klanten. Als PLUS willen wij daar wat aan doen. Als supermarkt zorgen wij niet alleen voor goed eten, maar ook voor de buurt en elkaar. Wat past daar nu beter bij dan een samenwerking met Stichting Thuisgekookt?”
Wil jij als ondernemer jouw steentje bijdragen? Onderneem ook tegen eenzaamheid en ga een samenwerking aan met één van de deelnemers uit het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid.
Met het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid willen het KPN Mooiste Contact Fonds en het Oranje Fonds eenzaamheid verminderen en sociale organisaties versterken die zich daarvoor inzetten.