Branded content

‘Welke ondernemer wil nu niet dat er snel betaald wordt?’

 
Edwin van der Molen, Business Developer Tikkie Zakelijk. Foto: Mark Litjes Edwin van der Molen, Business Developer Tikkie Zakelijk. Foto: Mark Litjes
Edwin van der Molen, Business Developer Tikkie Zakelijk. Foto: Mark Litjes
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Tikkie. We kunnen niet meer zonder. De betaalapp kan – bij wijze van spreken – echter veel meer dan alleen terrasrekeningen delen. Zoveel meer dat het ook voor ondernemers een interessant betaalsysteem is. „Er wordt vooral erg snel betaald.”

Met meer dan tien miljoen gebruikers is de Tikkie-betaalapp ongekend populair onder consumenten. Van alle Tikkies wordt 89 procent binnen een dag betaald, 38 procent daarvan binnen vijf minuten en 22 procent zelfs binnen één minuut. Per seconde worden er 5,3 Tikkies betaald, blijkt uit cijfers van het afgelopen jaar.

„In 2016 zijn we gestart met Tikkie en een halfjaar later waren er al 200.000 gebruikers. De belangrijkste reden voor de ontwikkeling waren de toen nieuwe, maar erg lange IBAN-bankrekeningnummers. Dat maakte overmaken ingewikkeld en daarom wilde ABN AMRO een eenvoudigere manier bedenken. Dat werd Tikkie”, zegt Edwin van der Molen, Business Developer Tikkie Zakelijk.

Tikkie Zakelijk op basis van iDEAL

Tikkie is gebouwd op de basis van iDEAL, maar kent veel meer mogelijkheden. Na de vliegende start is Tikkie flink doorontwikkeld, met name voor ondernemers. Van der Molen: „De snelheid waarmee consumenten een Tikkie betalen is vanzelfsprekend iets wat je als ondernemer ook graag ziet. Ook is het nu mogelijk dat niet-ABN AMRO-klanten op een eenvoudige manier Tikkie zakelijk kunnen aanvragen, gewoon gekoppeld aan hun bestaande bankrekening.”

De zakelijke versie is al enige tijd in de lucht, en het aantal zakelijke klanten groeit hard, daarom is het een goed moment om de voordelen in de spotlights te zetten. „Tikkie zakelijk is volledig te integreren in het facturatie, CRM- en boekhoudsysteem van een onderneming. Via een portal kan het account van de klant worden gepersonaliseerd voor de juiste bedrijfsuitstraling. Ook kun je gebruikers toewijzen. Doordat Tikkie een losstaande oplossing is, kunnen medewerkers Tikkies uitsturen zonder dat ze hoeven in te loggen in de bankomgeving van de ondernemer. Dit is voor de ondernemer wel zo prettig.”

Via de Tikkie portal kun je enkele betaalverzoekjes aanmaken of in een keer een bulkbestand versturen. Je kunt managementrapportages maken, onder andere om te zien welke Tikkies betaald zijn of niet. En als de Tikkie nog niet betaald is, kun je deze nogmaals delen. Tikkie wordt door kleinere ondernemers ook wel gebruikt als snelle vervanger voor incasso. Je kunt een Tikkie-link of QR-code namelijk meesturen met een factuur om het betalen gemakkelijk te maken. Of je stuurt de Tikkie via een sms naar de klant. Betalen gebeurt in de meeste gevallen erg snel. Sneller dan dat mensen het geld handmatig overmaken”, weet de business developer ondertussen uit ervaring. Daarbij komt dat Tikkie de enige oplossing in de markt is die ook direct geld bijschrijft op de rekening van de klant, bijvoorbeeld bij retourneren.

80 procent betaalt binnen 24 uur

De cijfers bij Tikkie Zakelijk wijken niet heel erg af van de consumentenversie. „In het eerste kwartaal van dit jaar betaalde 80 procent binnen 24 uur, 37 procent zelfs binnen vijf minuten. Met een gemiddeld bedrag van 98 euro. Bij de consumentenversie was dit vorig jaar ongeveer 47 euro.”

Tikkie Zakelijk wijkt in nog een paar andere belangrijke zaken af van de consumentenapp. Van de Molen: „Je kunt voor eigen administratie een betalingskenmerk meesturen, naast de omschrijving. Bovendien kan er met Tikkie tot 50.000 euro betaald worden. Andere verschillen zijn de geldigheidsduur van de Tikkie, het aantal keren dat er betaald kan worden op een link en de hoogte van de bijschrijving op de rekening van de ondernemer.

Al dertigduizend ondernemers gebruiken Tikkie Zakelijk

Ondertussen maken al ruim dertigduizend ondernemers gebruik van Tikkie Zakelijk en de ervaringen zijn heel erg positief. Vooral het gemak en de flexibiliteit worden gewaardeerd. Tikkie is eenvoudig te integreren in andere oplossingen die gebruikt worden door ondernermers. Is je pinapparaat buiten dienst, dan heb je een mooie vervanger. „Of om het winkelen eenvoudiger te maken. Een van onze klanten heeft een bloemenzaak en zet de bossen bloemen buiten de winkel neer, voorzien van een QR-code. Iemand die haast heeft, kiest een bos bloemen, betaalt snel via de code en kan weer door. Bij betaling wordt er direct een signaal afgegeven zodat ze binnen weten dat de betaling akkoord is”, aldus Van der Molen.

Of wat te denken van ondernemers die naast een fysieke winkel ook via social media verkopen. Deze delen de link via whatsapp waarmee de transactie snel kan worden afgerond. En zo zijn er talloze manieren te bedenken om betalen nog eenvoudiger te maken. „Goede doelen gebruiken het bijvoorbeeld om te collecteren, waarbij de gever zelf het bedrag kan bepalen. Uitbetalen is eveneens een optie. Denk aan statiegeld of het terugbetalen op rekening bij inruil. Maar we ondersteunen ook loyaliteitsprogramma’s die spaarders geld uitkeren”, zegt Van der Molen tot slot.

Meer weten?

Tikkie Zakelijk is er vanaf 7,50 euro per maand, en kan er gebruikt gemaakt worden van de zakelijke app, portal en een koppeling voor boekhoudsystemen, uitgebreidere dienstverlening en gebruiksmogelijkheden. Het aanmaken en delen van Tikkie is kosteloos, je betaalt als ondernemer alleen als de Tikkie daadwerkelijk is betaald. Dit gaat gewoon aan het einde van de maand via je banknota. Waarbij het niet uitmaakt welke bank de klant heeft. Meer informatie vind je hier.