Branded content

Tot kilometers ver: Connect Smart verbindt MKB-installaties

 
. Jolein Koenders Fotografie
Jolein Koenders Fotografie
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Connect Smart maakt het Internet of Things toegankelijk voor het MKB, met technologie die veel meer mogelijkheden biedt dan WiFi. Het biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om op afstand de temperatuur in professionele koelkasten te monitoren. Of om het energieverbruik in honderden beheerde woningen in te gaten te houden. Eenvoudig, op afstand en vanuit een overzichtelijk dashboard. Dat biedt extra inzicht én bespaart kosten, zowel dankzij de goede betaalbaarheid van de gebruikte sensoren als AI-software.

,,We verbinden momenteel een enorme scheepswerf in Servië en implementeerden bijvoorbeeld talloze parkeersensoren voor een groot logistiek bedrijf”, vertelt Gert-Jan Aaltink, mede-oprichter van Connect Smart. Hij wordt enthousiast van de uitdagingen, die volgens hem vooral ‘heel leuk’ zijn om aan te pakken. Dat het bedrijf de aanvragen nauwelijks bij kan benen bewijst volgens hem wat een enorme toegevoegde waarde het klanten oplevert.

Sensoren en slimme software

Aaltink en zijn compagnons maken het Internet of Things toegankelijk voor MKB-bedrijven. ,,We plaatsen betaalbare sensoren, verbinden die met stabiele draadloze technologie en programmeren slimme software om systemen en objecten op afstand te monitoren,” vat hij het soepel samen.

Dat klinkt eenvoudig, en dat is het in zekere zin ook. Ware het niet dat Connect Smart een aantal belangrijke voorwaarden samenbrengt om dit tot een succes te maken. Beheer op afstand is namelijk niet nieuw, maar wel de betaalbare wijze waarop het bedrijf dit aanbiedt. De sensoren hoeven niet veel te kosten, benutten stabiele draadloze technologie die zakelijk veel beter geschikt is dan WiFi en draaien op slimme software die dankzij AI bovendien ‘bijleert’. Ook gaan de batterijen in de sensoren minimaal 5 tot wel 10 jaar mee, waardoor die nauwelijks onderhoud vragen. En Aaltink vult aan: ,,We kunnen zelfs eigen printplaatjes en componenten maken, voor specifieke toepassingen bij bedrijven.”

. .
.

Drie ervaren ondernemers

Connect Smart werd opgericht door drie ervaren ondernemers: Gert-Jan Aaltink, Jos Rothman en Rene Kroon. Het team van twee developers en een IT-specialist met een strategische visie helpt bedrijven door hun uitdagingen te analyseren, daar de oplossingen voor te vinden én een overzichtelijk dashboard voor de monitoring te bouwen.

Die oplossingen bestaan uit betaalbare sensoren, stabiele draadloze techniek met een sterk signaal én een enorm bereik en slimme software die het bedrijf zelf programmeert. ,,Op die manier helpen we zorginstellingen om de temperatuur in tientallen koelkasten te monitoren, helpen we honderden woningen door heel Nederland op afstand te beheren én controleren we bijvoorbeeld waterleidingen om het risico op een legionella-besmetting te minimaliseren.”

De dienstverlening laat zich moeilijk in een paar termen vatten. Het gaat om monitoring en een stuk beheer op afstand, om fysieke controles en waarnemingen overbodig te maken. Dankzij de stabiele draadloze technologie is het zelfs vanuit een sterk geïsoleerde koelkast mogelijk om betrouwbaar signaal te ontvangen. En op die manier biedt het bedrijf mogelijkheden voor leidingen verspreidt door een groot pand, voor systemen in meerdere verschillende gebouwen en zelfs voor verwarmingssystemen, ramen en andere toepassingen in woningen door heel Nederland.

Slimme sensoren voor het MKB: Connect Smart leidt de weg in IoT-oplossingen’

Betaalbaar en betrouwbaar

Een groeiende groep klanten investeert graag in deze oplossingen. Zij zien de voordelen van een betaalbaar en betrouwbaar systeem, dat fysieke controles en metingen overbodig maakt. ,,We helpen bijvoorbeeld een uitzend- en personeelsbureau. Zij beheren honderden woningen, waarvan ze normaal gesproken pas bij de jaarafrekening het energieverbruik zien”, vertelt Aaltink. Dankzij temperatuursensoren en een slimme schakelaar lukt het om de temperatuur op afstand te monitoren, en beheren waar dat nodig is.

De toevoeging van rookmelders met sensoren en bijvoorbeeld raamsensoren maakt het mogelijk om meer slimme programma’s te ontwikkelen. ,,Daardoor schakelt de verwarming uit als de ramen openstaan. En ziet de klant een melding wanneer de batterij van een rookmelder bijna leeg is”, vult hij aan. Dat laatste scheelt aanzienlijk, omdat er geen monteurs van de technische dienst meer door het land hoeven te rijden om slechts de batterijstatus te controleren.

Een overzichtelijk dashboard

De mogelijke toepassingen zijn eindeloos, zolang er sprake is van één of meerdere fysieke locaties met de wens om leidingen, systemen of andere situaties te monitoren. De oplossingen zijn het best betaalbaar bij voldoende schaalgrootte, legt de ondernemer uit: ,,Het maakt weinig verschil of we software programmeren voor 10, 20 of 100 objecten. Daarom is ons werk voor een grote logistieke onderneming of bijvoorbeeld een scheepswerf bijzonder interessant.”

Persoonlijk geniet Aaltink vooral van het feit dat hij hiermee een volgend succesvol IT-bedrijf heeft opgezet. ,,Mijn vader adviseerde me ooit om vooral elektrotechniek te gaan studeren in plaats van de ICT, omdat hij daar meer in geloofde. Dat heb ik netjes gedaan, maar uiteindelijk is dit hetgeen waar ik klanten het liefst mee van dienst ben.” Zonder de elektrotechnische kennis had hij het aan de andere kant nooit zo ver geschopt in deze branche, dus lijkt de cirkel toch rond.

Connect Smart helpt bedrijven graag met sensoren en slimme software, op basis van stabiele draadloze technologie die veel meer potentie biedt dan WiFi.