Branded content

Verduurzamen moeilijk? Begin eenvoudig met groene energie

 
Michiel van der Steen van Scholt Energy. Foto: Van Assendelft Michiel van der Steen van Scholt Energy. Foto: Van Assendelft
Michiel van der Steen van Scholt Energy. Foto: Van Assendelft
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Vergroenen staat bij veel ondernemers op de agenda. De manier waarop is voor elk bedrijf anders, maar de inkoop van groene energie – stroom of gas - is vaak een eenvoudig begin. ,,Bijvoorbeeld omdat een vaste prijs belangrijk is.” Het inkopen van GvO’s of het afsluiten van een CPPA biedt de uitkomst.

Lees verder onder de advertentie

Duurzaamheid is een thema dat overal speelt. Van consument tot ondernemer, van mkb tot multinational. Waar moet je beginnen? ,,Bijvoorbeeld bij de inkoop van groene stroom of gas. Zodat je als ondernemer bewijs hebt dat jouw energie wordt opgewekt via bijvoorbeeld wind- of zonneparken”, zegt Michiel van der Steen, Senior Energy Transition Specialist bij Scholt Energy.

Niet alleen de wil om te verduurzamen speelt een rol, maar afnemers van een product of dienst, opdrachtgevers, leveranciers en de overheid stellen bovendien steeds vaker milieueisen aan bedrijven. Neem alleen al de verplichting die bedrijven hebben om hun duurzaamheidsinspanningen door te geven aan de overheid, de zogenaamde Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Dit geldt voor beursgenoteerde bedrijven, maar ook voor mkb-bedrijven met meer dan 250 medewerkers en een jaaromzet van 50 miljoen euro. Of met meer dan 25 miljoen euro op de balans.

,,Ook hier geldt dat de inkoop van groene energie misschien wel een eerste laagdrempelige stap kan zijn”, zegt Van der Steen. Scholt Energy is als zakelijk energiepartner gespecialiseerd in de begeleiding van bedrijven die groene stroom en gas inkopen of dit op hun wensenlijst hebben staan. ,,Wij ondersteunen nu meer dan tienduizend klanten in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk bij het regelen van hun energiezaken, plannen om te verduurzamen of klimaatneutraal te werken”, aldus Van der Steen.

Lees verder onder de advertentie

GvO’s & CPPA’s

Die ondersteuning bestaat uit het inkopen van groene energie middels Garanties van Oorsprong (GvO’s) en Corporate Power Purchase Agreements (CPPA). Producenten van groene energie ontvangen voor elke MWh duurzame stroom die ze produceren en aan het energienet leveren een GvO. Deze dienen als bewijs dat de stroom die op het net wordt geleverd ook daadwerkelijk duurzaam is opgewekt. ,,Via de energieleverancier kunnen bedrijven deze GvO’s uit zowel binnen- als buitenland inkopen om zo hun eigen energieverbruik te verduurzamen. Als bedrijf stimuleer je hiermee de energietransitie en behaal je, je eigen duurzaamheidsdoelen tegen een geringe meerprijs ten opzichte van grijze stroom”, weet Van der Steen.

Met een GvO weet je in veel gevallen echter niet specifiek waar én op welke momenten deze elektriciteit is opgewekt. Is dit wel van belang of gewenst, dan is er een alternatief: de Corporate Power Purchase Agreement (CPPA). Hierbij koop je rechtstreeks energie in bij een producent (vaak een wind- of zonnepark), op het moment dat de duurzaam geproduceerde elektriciteit ook daadwerkelijk wordt opgewekt. Vaak tegen een vooraf afgesproken vaste prijs, voor een langere looptijd.

Met een CPPA heb je niet enkel het bewijs dat je groene stroom inkoopt, maar ook financiële zekerheid. Daarnaast lever je een bijdrage aan de ontwikkeling en bouw van nieuwe wind- en zonneparken en worden kosten bespaard voor de bouw van een eigen zon- of windinstallatie. Dit gaat een stap verder dan GvO’s inkopen en wordt momenteel gezien als de hoogst mogelijke vorm van vergroenen.

Slim, duurzaam en rendabel

Voor zowel producenten van duurzame energie als afnemers (bedrijven) kan Scholt Energy de in- en verkoop van GvO’s en CPPA’s verzorgen. ,,In alle gevallen bekijken we samen met de klant naar de specifieke behoefte en wat de meest slimme, duurzame en rendabele oplossing is die bij die behoefte past”, vertelt de energiespecialist. ,,Eerder sloten we bijvoorbeeld al CPPA’s voor Fastned, COROOS en Xidoor.”

Voor zowel GvO’s als CPPA’s geldt dat het gaat om ‘virtuele en administratieve’ koppelingen. ,,De producent levert de opgewekte megawatturen aan het algemene energienet, een ondernemer neemt de duurzame energie via het net af tegen een bepaalde prijs. Met groencertificaten bewijs je vervolgens dat je de groene stroom hebt afgenomen”, belooft Van der Steen.

Langjarige vaste prijs

Scholt Energy verhandelt GvO’s op de energiemarkten. Maar zoals het gaat op een beurs, kunnen de prijzen fluctueren. Afhankelijk van het type GvO kan Scholt ondernemers adviseren over de verschillende prijzen en mogelijkheden. ,,Wanneer een grootverbruiker een langjarige vaste prijs zoekt en voor een pure, regionale energiebron wil kiezen, is een CPPA interessanter. Door de directe inkoop bij de producent ben je niet afhankelijk van het energienet en profiteer je langdurig van een stabiele prijs”, zegt Van der Steen tot slot.

Lees verder onder de advertentie

Meer weten?

Wie meer wil weten over het inkopen van Garanties van Oorsprong of het afsluiten van Corporate Power Purchase Agreements, vindt alle informatie op de website van Scholt Energy.