Het is 2016 als Van de Ven een nieuw bedrijfspand in Tilburg laat bouwen. In 2019 besloot hij dat hij zijn bedrijf verder wilde verduurzamen met zonnepanelen, vanwege zijn ambitie om verantwoordelijk te produceren en machines die veel energie gebruiken. Een impactvolle wijziging in zijn bedrijfsvoering noemt Jan Maas, zakelijk risicoadviseur bij Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs, het besluit van Van de Ven.
Capi Europe is al een tijd klant bij hem. De basis van hun samenwerking is vertrouwen en open en eerlijke communicatie. ,,Heel belangrijk, want als ik niet op tijd op de hoogte gehouden word van de plannen, kan ik er niet voor zorgen dat een verzekeringspakket doorlopend aansluit op de actuele bedrijfssituatie.”
Verzekeren was een uitdaging
Zo werd Maas tijdig door Capi betrokken bij het nieuwbouwplan en later ook bij de investering in de zonnepanelen. ,,Aan de hand van het bouwplan heb ik na oplevering de brand- en bedrijfsschadeverzekering ingericht. Toen het plan voor de zonnepanelen op tafel lag, moesten we opnieuw schakelen. Wat bleek? Tijdens de bouw is in afwijking op het bouwplan besloten om voor een ander type dakisolatiemateriaal te kiezen. Dit omdat het beoogde isolatiemateriaal niet voorhanden was en de bouw anders zou stagneren.”
Het uiteindelijk gebruikte isolatiemateriaal was in combinatie met de omvang van de te verzekeren belangen, de bedrijfsactiviteiten en toekomstige installatie van 7850 zonnepanelen voor verzekeraars niet acceptabel. Maas: ,,Uiteindelijk zijn we samen met onze beursmakelaar, de installateur en verzekeraars gaan zitten; we hebben overleg gevoerd en uitgangspunten doorgesproken op basis waarvan het wel mogelijk was om een passende verzekering af te kunnen sluiten. Van de Ven zegt daarover: ,,De case was lastig, dat wist ik ook en daardoor heeft het heel lang geduurd, maar ik heb er altijd vertrouwen in gehad dat het met behulp van Jan zou lukken.”
In gesprek met Jaap Jongbloed voor de videoserie Zicht op Zaken deelt ondernemer Toine van de Ven het geheim achter het succes van zijn bedrijf in bijzondere kunststof bloempotten voor binnen en buiten en hoe hij op alle fronten bouwt aan een duurzame toekomst. Klik hier voor het complete gesprek.
Jaap Jongbloed: Kom naar Zicht op Zaken live!
Wil jij ook in gesprek met een adviseur? Als gastheer van Zicht op Zaken live mag ik 5 ondernemers uitnodigingen voor dit besloten kennisevent over de schaduwkanten en risico’s van duurzaam ondernemen. Ik ga met verschillende sprekers dieper in op de onderdelen energie en aansprakelijkheid. De adviseurs van Zicht vertellen je ook alles over het verzekeren van duurzaamheid. Ben jij een van mijn speciale gasten op donderdag 20 juni?
Meld je hier aan.
Oplossing kwam in zicht
En dat is ook gebeurd. Daarvoor moesten onder andere vlamboogdetectoren geplaatst worden. Deze detectoren zorgen ervoor dat de stroomtoevoer richting het betreffende circuit waar de vlamboog plaatsvindt, wordt afgesloten. Ook zijn maatwerkafspraken gemaakt over onderhoud en periodieke keuring van de installatie. Maas: ,,Het was een kwestie van doorzetten, proberen een opening te vinden en niet direct met een nee genoegen nemen.” Maas noemt het hele proces een mooi samenspel tussen Zicht, de bereidwilligheid van Capi om bepaalde preventiemaatregelen door te voeren, een kundige installateur en verzekeraars die vanuit klantbelang mee wilden denken. ,,Gezamenlijk zijn we tot een passende verzekeringsoplossing gekomen.”
Het was een mooi samenspel waardoor we tot een passende verzekeringsoplossing zijn gekomen
Impactvolle verandering
,,De keuze om zonnepanelen op het dak te plaatsen hadden invloed op de samenstelling van het gehele verzekeringsprogramma”, vervolgt Maas. ,,Er ontstaan nieuwe aansprakelijkheidsrisico’s, milieuschaderisico’s nemen toe voor de omgeving en de panelen hebben impact op alles wat er in het pand gebeurt.” Maas die over het hele verzekeringsprogramma van Capi waakt, heeft zodoende eerst een inventarisatie en analyse gemaakt om te kijken wat er lag aan verzekeringen en wat in de huidige markt verkrijgbaar was. Dat heeft hij vervolgens samen met Van de Ven per risicogebied afgepeld. ,,Welk financieel effect kan het hebben en kan of wil Capi dat verzekeren? Zo doe ik dat voor al mijn klanten.”
Zo is Capi voor het behalen van de productiedoelstellingen afhankelijk van robots. Aanvullend op de brand- en bedrijfsschadeverzekering was hiervoor een machinebreuk- en machinebreukbedrijfsschadeverzekering afgesloten. Deze verzekeringen dekken de schade aan de robots door diverse onheilen, zoals kortsluiting en materiële schade na een bedieningsfout. Maas besluit: ,, Een gecreëerde verzekeringsoplossing voor een risico dat qua kans en effect niet acceptabel is, kan door wijzigingen in de bedrijfsvoering veranderen en hierna wel acceptabel zijn. In verband met uitbreiding van de productiecapaciteit is daarom besloten de machinebreuk – en machinebreukbedrijfsschadeverzekering te beëindigen. Verzekeren blijft altijd maatwerk.”
Zicht helpt ondernemers bij het maken van bewuste keuzes over financiële risico’s bij duurzame investeringen. Bijvoorbeeld door samen goed vooruit te kijken. En door wensen en situaties in kaart te brengen. Maar ook door na te denken over verschillende oplossingen. Dit doet Zicht met persoonlijk advies en financiële producten die aansluiten bij de fase van je bedrijf. Klik hier voor meer informatie.