Branded content

Waarom haakt een klant af in jouw webshop? Dat kan om deze drie redenen

 
Drie redenen waarom een klant afhaakt in jouw webshop en wat je eraan kunt doen om dit te voorkomen. PayPal | Drie redenen waarom een klant afhaakt in jouw webshop en wat je eraan kunt doen om dit te voorkomen.
PayPal | Drie redenen waarom een klant afhaakt in jouw webshop en wat je eraan kunt doen om dit te voorkomen.
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Online klanten kunnen op onverwachte momenten afhaken. Soms zelfs in het zicht van de finish, met een goedgevulde winkelmand. Als online ondernemer begrijp jij daar misschien niets van, want waar en waarom ging het mis? In dit artikel de drie voornaamste redenen waarom een klant afhaakt in jouw webshop en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Sinds corona zien we een verschuiving van het platform waarop online aankoopfraude wordt gepleegd, bericht het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting van de nationale politie. Eerst betrof het vooral handelsplaatsen, zoals Marktplaats, nu zien we dat mensen meer en meer worden opgelicht via webwinkels. Het is dan ook niet zo vreemd dat webshopbezoekers extra voorzichtig zijn met het doen van een online aankoop.

Onveilig gevoel

Het is in de eerste plaats dan ook essentieel om het vertrouwen van je klanten te winnen. Potentiële klanten kopen immers alleen in jouw webshop als zij het gevoel hebben dat hun aankoop veilig is. Die gedachte wordt ondersteund door recent onderzoek van PayPal, waaruit blijkt dat ‘veiligheid’ voor 64 procent van de Nederlandse consumenten voorop staat bij online aankopen.

Gebruiksonvriendelijk platform

Uit ditzelfde onderzoek komt ook iets opmerkelijks naar voren: jongere shoppers, in de leeftijd van 18 tot 30 jaar, hechten meer waarde aan gemak en gebruiksvriendelijkheid dan aan veiligheid, in tegenstelling tot oudere shoppers die veiligheid als prioriteit zien. Deze jongere shoppers vinden bijvoorbeeld een eenvoudige navigatie en UX design (user experience) belangrijker bij hun bezoek aan jouw website.

Een UX design is erop gericht om jouw website aan te laten sluiten op de verwachtingen en wensen van je gebruikers. Je wil immers dat jouw bezoekers bepaalde acties uitvoeren en doelen bereiken. Wordt jouw website bijvoorbeeld als waardevol ervaren? En levert het de informatie op die gebruikers zoeken? Met een goed UX design breng je jouw doelgroep sneller van A naar B. Dat verbetert niet alleen de gebruiksvriendelijkheid van je webshop, maar kan ook je conversie verhogen.

Ontbreken van favoriete betaalmethode

Tot slot blijkt uit het eerder genoemde onderzoek van PayPal dat maar liefst 70 procent van de Nederlandse consumenten eerder een aankoop voltooit als zijn voorkeursbetaalmethode beschikbaar is. Meer dan de helft van de online shoppers heeft daarnaast weleens een aankoop afgebroken omdat de meest geschikte betaalmethode niet werd aangeboden.

70 procent van de Nederlandse consumenten voltooit eerder een aankoop als zijn voorkeursbetaalmethode beschikbaar is

Dit onderzoek toont ook een aantal andere interessante bevindingen: zestig procent van de consumenten geeft aan dat de keuze voor een webshop sterk beïnvloed wordt door de aangeboden betaalmethoden. Dit heeft impact op de terugkeer van de consument. Zo overwegen ruim zes op de tien consumenten om niet terug te keren naar een webshop als zij daar eerder niet met hun voorkeursbetaalmethode konden betalen. Door een breed scala aan betaalopties aan te bieden, is de kans dus groter dat potentiële klanten echte klanten worden.

Alles-in-één betalingsoplossing voor het mkb

In reactie op deze bevindingen lanceert PayPal ‘PayPal Complete Payments’: een nieuwe alles-in-éénbetaaloplossing voor het Nederlandse mkb. Met deze innovatieve oplossing kunnen bedrijven een breed scala aan betaalmethoden accepteren, waaronder PayPal, Apple Pay®, Google Pay™️ , iDEAL, creditcards en bankpassen. Daarnaast kunnen consumenten hun betaalmethoden veilig opslaan in de PayPal-kluis, zodat ze snel en probleemloos aankopen kunnen doen. Ook biedt ‘PayPal Complete Payments’ uitgebreide bescherming tegen fraude, met Terugvorderingsbescherming, Geschillenbeheer en Aankoop- en Fraudebescherming, allemaal specifiek voor het mkb.

Wanneer een klant terugkeert naar een site, of wanneer een verkoper kosten in rekening brengt voor terugkerende betalingen, wordt de betaling verwerkt met behulp van de PMT in plaats van de gevoelige betalingsgegevens van de klant

Door middel van tokenization leveren verkopers een unieke, niet-gevoelige vervangende waarde, een betaalmethode token (PMT) genaamd, voor elke betaalmethode die is opgeslagen in de PayPal-kluis. Wanneer een klant terugkeert naar een site of wanneer een verkoper terugkerende betalingen in rekening brengt, wordt de betaling verwerkt met behulp van de PMT in plaats van de gevoelige betalingsinformatie van de klant. Hiermee speelt PayPal in op de uiteenlopende betalingsvoorkeuren van consumenten, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid en helpt het bedrijven hun conversie te verhogen en de klanttevredenheid te verbeteren.