Techniek, horeca, logistiek: bij het WerkgeversServicepunt Achterhoek hebben alle adviseurs hun eigen specialisme. De sector van adviseur Marjon Riefel is nu al vijf jaar zorg & welzijn. ,,Een grote en belangrijke sector hier in de regio,” vertelt ze. ,,Met ook de nodige uitdagingen.”
Zo is de vergrijzing in de Achterhoek groter dan in andere delen van het land, weet Marjon. ,,Er is wel aanwas van onderop: het aandeel jonge zorgmedewerkers van onder de 25 jaar is de afgelopen tien jaar toegenomen. Het probleem is echter dat het aandeel oudere medewerkers boven de 55 jaar nog harder is gestegen.” En dat terwijl er alleen maar meer werk bij is gekomen – er zijn nu 14 procent meer banen in de zorg dan in 2013.
Ons motto is: iedereen die in de zorg wil werken, zou dat bij ons ook moeten kunnen
Sanne Menting, P&O adviseur arbeidsmarktcommunicatie bij Azora
Als adviseur bij het WSPA weet Marjon wat er speelt in de sector. Ze kan daardoor op niveau meedenken met personeelsvraagstukken van bedrijven uit de Achterhoek. ,,Bij alle zorginstanties is de vraag naar personeel groot. Als WerkgeversServicepunt denken wij mee buiten de kaders om dat probleem aan te pakken, want met alleen de aanwas uit de standaard opleidingen ga je het niet redden. Ik merk dat steeds meer bedrijven in de zorg daarvoor open staan.”
Kleinschalig en persoonlijk
Een van die werkgevers die creatief durft te denken is Azora. Een zorgorganisatie in de Achterhoek met negen locaties en 2300 medewerkers. Azora heeft verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg, maar ook een gerenommeerd revalidatiecentrum in Terborg. Ondanks de grootte van de organisatie voelt het toch kleinschalig en persoonlijk, vertelt Sanne Menting, P&O adviseur arbeidsmarktcommunicatie.
,,We staan er om bekend dat we bij Azora altijd veel aandacht hebben voor de persoon achter de medewerker. We weten wie je bent, wat je wil en wat je kunt. Daarbij is ontwikkeling een belangrijk thema, waar we dan ook een breed aanbod in hebben. Ons motto is: iedereen die in de zorg wil werken, zou dat bij ons ook moeten kunnen.”
Marjon van het WSPA vult aan: ,,Dat is ook precies waar wij voor staan. Wij kijken altijd naar talenten en capaciteiten waarmee iemand inzetbaar is op de werkvloer, al dan niet met extra scholing of een opleiding.”
Gezamenlijke succesprojecten
Azora en WSPA werken al jarenlang samen, maar de laatste jaren is door de personeelstekorten het contact intensiever geworden. Een mooi project waar Azora in de zomer van 2022 mee is gestart is het ‘Zorgondersteuner’-traject. Opleidingsadviseur Marije de Cuyper van Azora vertelt er meer over:
,,Er is een grote groep mensen die wel in de zorg zou willen werken, maar het een te grote stap vindt om aan een volledige opleiding van twee jaar of langer te beginnen. Daarom bedachten we het Zorgondersteuners- traject: een opleiding waarin je in twaalf avonden op het ROC het Graafschap College wordt klaargestoomd om te beginnen op de werkvloer. Parallel aan de opleiding ga je aan de slag in de praktijk, goed begeleid door onder meer een buddy.” Sanne vult aan: ,,Daar spraken we een grote groep mee aan. Twaalf avonden: dat vinden de meesten nog wel te overzien.”
Als Azora zo’n nieuw project op stapel heeft staan, informeren ze altijd tijdig het WSPA. Sanne: ,,Zij kunnen de oproep voor kandidaten delen in hun netwerk, bijvoorbeeld het Leerwerkloket Achterhoek. Op die manier kunnen zij vaak kandidaten met talenten aanleveren die nu nog aan de kant staan en die wij zelf met onze communicatie misschien niet bereiken.”
Er is een grote groep mensen die wel in de zorg zou willen werken, maar het een te grote stap vindt om aan een volledige opleiding van twee jaar of langer te beginnen
Marije de Cuyper, opleidingsadviseur bij Azora
Meedenken met elkaar
Een ander succesproject in de regio Achterhoek is het ‘Nieuwkomers in de zorg’-project, dat loopt sinds september 2021. Hierin richten verschillende zorgorganisaties zich op Achterhoekers met een migratieachtergrond. Zij kunnen bij onder andere Azora aan de slag en werken stapsgewijs toe naar een zorgdiploma en dienstverband. Marjon: ,,Azora biedt hen de kans om binnen de woonzorg-voorziening te werken en tegelijkertijd te oefenen met taal. Het is een mooi voorbeeld van een innovatief scholingstraject waarbij we denken in mogelijkheden.”
Azora is een grote organisatie met genoeg eigen expertise in huis op het gebied van personeelsbeleid. Toch kan de dienstverlening van het WSPA een mooie aanvulling zijn, zegt Sanne: ,,We willen zoveel mogelijk mensen een kans bieden, ook mensen die nu nog niet meedoen op de arbeidsmarkt. Door samen te werken met het WSPA, weten we zeker dat we deze belangrijke doelgroep niet vergeten.”