Nieuws Brexit

Boris Johnson dient uitstelverzoek Brexit in bij Europese Unie

Dus tóch. De Britse premier Johnson heeft ongeveer een uur voor het verstrijken van de deadline bij de Europese Unie (EU) het verzoek ingediend voor uitstel van Brexit. Dat meldt EU-president Tusk op Twitter.

Van onze redactie 19 oktober 2019

Boris Johnson Brexit

De scheidingsdatum is formeel nog altijd 31 oktober, maar Johnson was door een amendement dat in het Lagerhuis werd aangenomen verplicht om uitstel te vragen.

De premier zou de brief niet persoonlijk hebben ondertekend. Ook zou hij twee andere brieven hebben bijgevoegd waarin hij zegt dat verder uitstel verlenen een vergissing zou zijn. Johnson wilde namelijk geen uitstel aanvragen. Hij probeerde vandaag juist de deal die hij afgelopen week had gesloten met de EU door het Lagerhuis te loodsen, maar daar kwam het Letwin-amendement tussen.

Lees ook: Britse Lagerhuis stemt voor uitstel Brexit

Daarin staat dat voor definitieve goedkeuring van het Brexit-akkoord met de EU eerst alle bijkomende wetgeving moet zijn aangenomen. Dat kan op zijn vroegst maandag. De regering zou daarna een voorlopige en niet-bindende stemming over het Brexit-akkoord willen houden.

EU-president Tusk gaat de Europese regeringsleiders hoe dan ook raadplegen over het Britse verzoek. ,,Dat kan wel een paar dagen duren", zo liet hij eerder weten.