Aangeboden door BOM Holding

Branded Content Brexit

Getroffen door Brexit? EU-Handelsprogramma geeft boost aan internationale ambities

Ondervind jij hinder van de Brexit, zoals een handelingsbelemmering of omzetverlies? En deed je minimaal twee jaar voor Brexit al zaken met het Verenigd Koninkrijk? Dan kom jij nú in aanmerking voor (financiële) ondersteuning. Renée Versteegde‑Derks (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij): „Het EU-handelsprogramma, van 32 miljoen euro, is beschikbaar tot 2023, dus grijp je kans en schrijf je in!”

Crissy Mulder 29 augustus 2022

Getroffen door Brexit EU Handelsprogramma geeft boost aan internationale ambities min

Op de foto Renée Versteegde‑Derks, Project Manager International Trade. Fotograaf: VanAssenDelft

Van 16 mei 2022 tot eind 2023 brengt RVO (in samenwerking met Trade and Innovate NL-partners en andere publiek-private partijen) een EU handelsprogramma uit, dat een extra impuls moet geven aan de internationalisering van de door Brexit getroffen bedrijven. Deze impuls wordt gefinancierd vanuit de Brexit Adjustment Reserve (BAR). Het doel van dit programma? Bedrijven zo gericht mogelijk ondersteunen bij het herstellen van omzet als gevolg van de Brexit en veranderende internationale handelsstromen.

Geef een boost aan jouw internationale ambities

Het EU-handelsprogramma is een door de Europese Unie gefinancierd programma waarmee jij als ondernemer een boost kan geven aan jouw internationale ambities, zegt Versteegde‑Derks van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). „Ja, Brexit is alweer een tijdje geleden. Je bent daar vast niet (meer) zo mee bezig. En ongetwijfeld ook al gewend aan de nieuwe situatie, maar dat wil niet zeggen dat Brexit jou niet (heeft) benadeeld. Nú is er (financiële) ondersteuning, maak daar als ondernemer gebruik van.”

„Je doet kosteloos mee aan activiteiten - die anders vele duizenden euro’s zouden kosten - en krijgt toegang tot internationale vakbeurzen, handelsmissies en exclusieve middelen om jouw exportkennis te vergroten”

Renée Versteegde‑Derks, Project Manager International Trade

Via het EU-Handelsprogramma krijg jij als ondernemer een unieke kans om jouw exportkennis en internationale netwerk uit te breiden. Je doet kosteloos mee aan activiteiten - die anders vele duizenden euro’s zouden kosten - en krijgt toegang tot internationale vakbeurzen, handelsmissies en exclusieve middelen om jouw exportkennis te vergroten. „Zo kun jij heel laagdrempelig nieuwe markten verkennen, bestaande markten verder uitbreiden en een eventueel verlies van omzet in het Verenigd Koninkrijk in andere afzetmarkten opvangen. Die kans laat je toch niet liggen?”

Vanaf september kosteloos toegang tot vijf programmaonderdelen

Per 1 september krijgt de ondernemer, binnen het handelsprogramma, toegang tot de volgende vijf programmaonderdelen: de exclusieve online community, waarin je ‘spart’ met andere ondernemers en bouwt aan een internationaal netwerk. De capability programma’s, waarin je onder meer advies krijgt over jouw handelsstrategie. Het handelsimpuls programma, met een deelname aan of toegang tot exclusieve marktstudies. Een bilaterale samenwerking, die handelsketens optimaliseert en handelsbelemmeringen wegneemt. En een actieve deelname aan wereldwijde beurzen en handelsmissies.

„Per 1 september krijg jij als ondernemer toegang tot de exclusieve online community, capability programma’s, het handelsimpuls programma, een bilaterale samenwerking en een actieve deelname aan wereldwijde beurzen en handelsmissies.”

Renée Versteegde‑Derks, Project Manager International Trade

Verder wordt het vooral een programma op maat, zegt Versteegde‑Derks. „De komende tijd wordt duidelijk waar de meeste behoefte aan is. Daar wordt vervolgens op geprogrammeerd. Stel je voor: dertig procent van de aanmeldingen komt uit de elektronica sector. Dan is een logische vervolgstap bijvoorbeeld een collectieve beursdeelname aan een elektronica beurs in het buitenland gecombineerd met een handelsmissie.”

Jij bepaalt wat jij nodig hebt

Meld jij je aan voor het handelsprogramma? Dan geef jij gemakkelijk zelf aan wat jouw wensen en behoeften zijn, zegt Versteegde‑Derks. „Vergroot bijvoorbeeld je exportkennis of die van jouw (export)medewerkers met exclusieve trainingen, workshops en e-learnings. Krijg inzicht in waar jouw exportkansen liggen, dankzij toegang tot marktverkenningen, landeninformatie en marktvergelijkingen op maat. Maak een succesvolle start in kansrijke afzetmarkten, dankzij ondersteuning van sectorexperts en het netwerk van ambassades, consulaten en handelskantoren. Maak gebruik van persoonlijk advies over zakendoen in het buitenland en toets jouw internationale handelsstrategie bij experts. Versterk je internationale netwerken tijdens jouw bezoek aan internationale (vak)beurzen. Of ga mee op handelsmissies naar landen van jouw keuze. Jij bepaalt wat jij nodig hebt.”

Kom jij in aanmerking?

Deed jij minimaal twee jaar voor Brexit (2019/2020) zaken met het Verenigd Koninkrijk? Dan is de kans heel groot dat jij in aanmerking komt, want als ondernemer ondervond of ondervindt je hier vrijwel zeker hinder van. Bijvoorbeeld omdat jij ineens aan nieuwe douaneverplichtingen moet voldoen of omdat je specifieke Britse certificaten moest regelen om zaken te mogen blijven doen.

Naar verwachting zijn er zo’n 35.000 Nederlandse ondernemers die al voor 31 januari 2020 structureel zakendeden met het Verenigd Koninkrijk en sindsdien te maken hebben met handelsbelemmeringen of omzet en/of marktaandeel zijn kwijtgeraakt of. Ben jij zo’n ondernemer? Meld je dan nu aan bij RVO en kom in aanmerking voor het EU Handelsprogramma.

www.rvo.nl/eu-handelsprogramma

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws