Nieuws Brexit

Brexit-update: May wil EU om uitstel vragen

Na een week waarin geen enkel alternatief Brexit-plan een meerderheid haalde in het Lagerhuis, vraag premier May inmiddels om meer tijd. Ze wil in overleg met Labourleider Corbyn en de nieuwe Brexit-deadline van 12 april opschorten. Maar toch: 'De kans op een No Deal is weer iets groter geworden', stelt Brexit-columnist Lennard van Otterloo.

Redactie De Ondernemer / MVO 2 april 2019

Brexit keep calm

'Teleurstellend!' Brexiteer pur sang Boris Johnson - jawel, hij is er ook nog - kan er niet over uit, over de toenadering van premier May naar Labour om samen te werken naar een meerderheid voor de Brexit. Johnson of niet, May heeft toenadering gezocht en Labour-leider Corbyn heeft ingestemd in overleg te gaan 'om vor de mensen zekerheid te willen hebben over hun toekomst'.

Met de overlegrondes de komende dagen wil May de Brexit-deadline van 12 april nog eens doorschuiven, maar zeker niet verder dan 22 mei om deelname aan de Europese verkiezingen te vermijden.

Lees ook: Nederlandse ondernemers hoeven zich volgens Brexit-minister weinig zorgen te maken

Eerder deze week telde het Lagerhuis weer stakende stemmen, 'een regering die het oplossing zoeken door het parlement frustreert door het kabinet te laten onthouden van stemmen. De enige manier voor May om haar eigen verdeelde groep bij elkaar te houden', stelt Lennard van Otterloo, Brexit-columnist bij De Ondernemer. "Het probleem is nog steeds dat ze allemaal, van regering en backbenchers tot indieners van moties verwachten dat de ander hén tegemoet komt. Een oplossing is niet ver weg maar vereist compromissen. Iets wat MP Nick Boles mist in zijn eigen Tories en waardoor hij ter plekke de fractie verliet."
May zit vast tussen de oppositie en haar eigen partij die verder radicaliseert, stelt Van Otterloo ook na een weer chaotische avond eerder deze week in het Britse Lagerhuis. "Zelfs als ze haar zin krijgt met behulp van Labour, dan krijgt ze het in de nek van een flink deel van haar eigen partij. Bovendien, wat de beslissing straks ook is, hij zal gevolgd moeten worden door een reeks stemmingen om het besluit om te zetten in wetgeving. Om iets duurzaams in gang te zetten zal er een duurzame meerderheid nodig zijn, met de hakken over de sloot duurt niet lang."
"De grote vraag is nu, aangezien de Britten er maar niet uit kunnen komen, of het voor de EU27 nog wel zin heeft om verder uitstel te verlenen als welk besluit dan ook niet niet erg duurzaam zal zijn. De kans op No Deal is vanavond weer iets groter geworden".

Lees ook: Brexit-column: Hadden de Britten maar een poldermodel

To be continued met overlegrondes tussen May en Corbyn, op woensdag 3 april mogelijk nog een stemmingsronde over Brexit-alternatieven, woensdag 10 april met de Brexit-top voor alle regeringsleiders in Brussel en vrijdag 12 april: Brexit Day, als het Verenigd Koninkrijk geen verder uitstel vraagt of de EU die niet geeft.