Nieuws Brexit

Britse bedrijven wijken massaal uit naar EU vanwege Brexit

Meer dan vierhonderd financiële bedrijven in Groot-Brittannië hebben activiteiten, personeel en ongeveer 1,15 biljoen euro aan activa verplaatst richting de EU. Dit meldt de Britse denktank New Financial op basis van eigen onderzoek. Naar verwachting is dat zelfs een onderschatting en zullen de aantallen in de loop van de tijd nog toenemen. ,,We zijn pas aan het einde van het begin van de Brexit."

Redactie Economie AD 16 april 2021

Brexit 17

Ongeveer 7400 banen uit het Verenigd Koninkrijk zijn overgebracht naar de EU of daar gecreëerd, zo meldt het AD. Bankiers hebben tegen persbureau Reuters gezegd dat de verplaatsingen van sommige personeelsleden zijn vertraagd door reisbeperkingen die gelden vanwege het coronavirus. Het totaal van 440 verhuizingen is hoger dan verwacht en ruim boven de 269 in de enquête uit 2019 van New Financial. De denktank veronderstelt dat het werkelijke aantal ruim boven de vijfhonderd bedrijven ligt.

"Deze cijfers zijn een onderschatting, want we zijn pas aan het einde van het begin van de Brexit"

Britse denktank New Financial

Dublin profiteert het meest, maar Amsterdam ook

De Ierse hoofdstad Dublin heeft het meest geprofiteerd met 135 verplaatsingen, gevolgd door Parijs met 102, Luxemburg 95, Frankfurt 63 en Amsterdam met 48 verplaatsingen. Banken hebben meer dan 900 miljard pond aan activa van Groot-Brittannië naar de EU verplaatst, terwijl verzekeraars en vermogensbeheerders meer dan 100 miljard pond aan activa en fondsen hebben overgedragen. ,,We verwachten dat Frankfurt de ‘winnaar’ zal zijn in termen van activa op de langere termijn, en dat Parijs uiteindelijk de grootste begunstigde zal zijn in termen van banen’’, staat in het onderzoek.

Lees hier de blog van 'Onze Man in Londen', Brexit-expert Lennard van Otterloo: 'Van Britse kant worden Brexit-problemen niet constructief opgelost. Vinden ze politiek onwenselijk'

De studie verwacht dat driehonderd tot vijfhonderd kleinere financiële bedrijven in de EU een permanent kantoor in Groot-Brittannië zullen openen, veel minder dan de heersende prognoses van ongeveer duizend. Londen zal in de nabije toekomst het dominante financiële centrum van Europa blijven, maar de invloed zal verder afbrokkelen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws