Nieuws Brexit

Brexit: recordaantal buitenlandse bedrijven wil naar Nederland

Nog nooit besloten zoveel bedrijven zich in Nederland te vestigen als vorig jaar. In 2019 kozen 397 internationale ondernemingen voor Nederland. Daarvan deden 78 bedrijven dat wegens Brexit. Ook dat is een record, meldt de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

De Ondernemer / ANP 19 februari 2020

Zuidas Brexit bedrijven

De Zuidas mag de komende jaren veel nieuwe internationale bedrijven verwachten. Foto: ANP

De bijna 400 bedrijven die vorig jaar voor Nederland kozen verwachten in de eerste drie jaar ruim 14.000 directe banen te creëren en 4,3 miljard euro te investeren, aldus de NFIA. Buitenlandse bedrijven zijn belangrijk voor onze economie en ons toekomstige verdienvermogen, zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken). ,,Zo zijn ze goed voor 30 procent van de totale private uitgaven in onderzoek en ontwikkeling in Nederland."

Britse vertrek uit Europese Unie

Een op de vijf bedrijven die vorig jaar voor Nederland kozen, deed dit specifiek vanwege het Britse vertrek uit de Europese Unie. Onder deze 'Brexit-bedrijven' vallen Britse ondernemingen die verhuizen of uitbreiden naar Nederland om toegang te houden tot de markt en internationale bedrijven die het Europese hoofdkwartier of een specifieke afdeling uit het Verenigd Koninkrijk verhuizen. Het gaat ook om bedrijven die eerst overwogen om (deels) te verhuizen of uit te breiden naar het Verenigd Koninkrijk, maar wegens Brexit uitwijken naar ons land. In 2018 haalde Nederland nog 42 van dit soort bedrijven binnen, in 2017 waren het er 18.

''Buitenlandse bedrijven zijn belangrijk voor onze economie en ons toekomstige verdienvermogen''

Eric Wiebes, minister van Economische Zaken

Europees Medicijnagentschap

Sinds het Brexit-referendum in juni 2016 hebben 140 bedrijven voor ons land gekozen. Nederland is vooral populair onder bedrijven in de zakelijke dienstverlening als Fintech, IT en de mediabranche. Ook gezondheidsbedrijven zien Nederland als goed vestigingsland, onder meer vanwege de komst van het Europees Medicijnagentschap (EMA), dat vanuit Londen naar Amsterdam verhuisde.

De NFIA is momenteel in gesprek met meer dan 400 bedrijven die een overstap of uitbreiding naar Nederland overwegen. De manier waarop een mogelijk handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie eruit zal zien, zal de toekomst van deze bedrijven voor een belangrijk deel bepalen, aldus NFIA-commissaris Jeroen Nijland. ,,We zien dat nog steeds veel bedrijven de impact van deze handelsafspraken op hun bedrijf afwachten alvorens een beslissing te nemen. Toch kiezen steeds meer bedrijven voor de zekerheid en stabiliteit die ons land biedt op de Europese markt."

Lees ook: Brexit-expert: 'Nederland wordt hard getroffen, maar sectoren kunnen ook profiteren'

Amsterdam populair

Amsterdam heeft vorig jaar 161 nieuwe internationale bedrijven zien komen. Een kwart daarvan (38) vestigde zich in de hoofdstad vanwege Brexit. De toeloop van bedrijven leidt tot ruim 2.850 nieuwe banen in de regio Amsterdam in de komende drie jaar, ruim 750 daarvan zijn Brexit-gerelateerd, zo blijkt uit cijfers van de Metropoolregio Amsterdam (MRA).

''Het is mooi om te zien dat Amsterdam aantrekkelijk is voor bedrijven uit innovatieve sectoren, zoals life sciences & health, de creatieve industrie en tech - de banen van de toekomst''

Victor Everhardt, wethouder Economische Zaken Amsterdam

Mediabedrijf Ridley Scott

Nieuwkomers in het hoofdstedelijke ondernemerslandschap, aangejaagd door Brexit, zijn onder meer mediabedrijf Ridley Scott en geneesmiddelenreus Shionogi. Het Amerikaanse Discovery koos met het oog op Brexit voor uitbreiding van zijn kantoor in Amsterdam. Los van de Britse uittreding uit de EU vestigden zich het Japanse biotechbedrijf Rakuten Medical, het Canadese techbedrijf FreshBooks en het Finse Neste Renewable Fuels.

,,Het is mooi om te zien dat Amsterdam aantrekkelijk is voor bedrijven uit innovatieve sectoren, zoals life sciences & health, de creatieve industrie en tech - de banen van de toekomst", zegt wethouder Victor Everhardt (Economische Zaken). Meer dan honderd bedrijven overwegen nog om naar Amsterdam te komen met Brexit in het achterhoofd.

Lees ook: Veel ondernemers zien Brexit eerder als een kans dan als een gevaar

Brexit ingewikkeld? Onduidelijk? Wie de Brexit Nieuwsbrief van De Ondernemer leest, heeft overal antwoord op. Meld je nu aan!

Ontvang de wekelijkse ‘De Ondernemer Brexit Nieuwsbrief’ met het laatste nieuws, ondernemersverhalen en kansen en bedreigingen rondom de Brexit.