Alternatieven backstop

Er moet worden gekeken naar alternatieven voor de zogeheten backstop. Dat is de grens van het Verenigd Koninkrijk met Noord-Ierland, die zou ontstaan aangezien Noord-Ierland bij de Europese Unie blijft. Hoe die alternatieven eruit moeten zien is niet duidelijk. De indiener van het voorstel wilde er tijdens een voorafgaand debat ook geen duidelijkheid over geven. Premier May gaf na de stemming aan dat dit een richting is die zij kan volgen bij het verder onderhandelen met de Europese Unie.

Geen uitstel deadline

Was het voorstel voor uitstel van de Brexit-deadline er wel doorgekomen, dan zou de regering tot 26 februari de tijd hebben gekregen om alsnog een deal goedgekeurd te krijgen. Als dat niet was gelukt, had het parlement mogen stemmen over het uitstellen van de Brexit.

De Britse Tweede Kamer, het House of Commons, stemde uiteindelijk tegen het voorstel met 321 stemmen tegen en 298 voor. Premier May maakte eerder wel afspraken met Brussel, maar die sneuvelden vervolgens in het Britse parlement. Dat is verdeeld over hoe het nu verder moet. De Britse parlementariërs stemden eerder dinsdagavond al tegen een reeks andere voorstellen om het Brexit-proces aan te passen. Ondertussen komt de dag waarop de Britten uit de EU stappen, 29 maart, steeds dichterbij.

No deal-amendement

Een amendement om een 'no deal' te voorkomen is aangenomen, met de toevoeging dat het voorstel niet bindend is. Daarmee zegt het zogeheten 'Spelmen no deal amendement' slechts dat de meerderheid van de Britse parlementariërs voorstander is van een georganiseerde uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.