Nieuws Brexit

Brexitdeal lekt uit: Johnson claimt Britse overwinning

De Britse regering claimt in een eigen analyse de grote winnaar te zijn van het handelsakkoord met de Europese Unie. Volgens het uitgelekte document heeft het Verenigd Koninkrijk op 28 punten 'gewonnen', tegen elf punten waar de EU de overwinning binnensleepte. Andere bronnen melden echter dat de Brexitdeal nog allerminst rond is.

De Ondernemer / ANP 24 december 2020

Laatste update: 24 december 2020 14:47

Boris Johnson belt Flickr CC Number10

Boris Johnson claimt Britse overwinning in onderhandeling over Brexitdeal. Foto: Flickr

De uitgelekte Brexitdeal-analyse is gepubliceerd door de rechtse politieke blog Guido Fawkes. Op deze puntsgewijze analyse valt trouwens nogal wat af te dingen. Zo worden bij meerdere onderwerpen die het Verenigd Koninkrijk naar eigen zeggen heeft binnengesleept in de onderhandelingen de oorspronkelijke standpunten van beide kampen niet goed weergegeven.

'Brexitdeal nooit volledige winst voor één kamp'

,,Onderhandelingen tussen twee partijen zijn natuurlijk nooit een volledige overwinning voor een van beide kampen, ook niet als de ene partij zes keer zo groot is", laat Brexit-expert Lennard van Otterloo weten. ,,De EU exporteert veel meer goederen naar het VK dan andersom en deze deal gaat voornamelijk over goederen. Daar behouden bedrijven in EU-landen veel van hun voordeel. De kracht van de Britten zit nou juist in diensten en daar regelt deze deal relatief weinig voor. De Britten hebben bijvoorbeeld geen automatische erkenning van beroepskwalificaties gekregen waar ze wel op hoopten. Een Britse architect, accountant of consultant kan niet meer zonder uitgebreid papierwerk in de Europese Unie werken. Op dat vlak trekt het VK dus aan het kortste eind.”

Lees ook: Brexit-expert: 'Boris Johnson heeft baat bij Brexit-ramkoers'

De analyse geeft wel goed weer hoe belangrijk het voor Johnson is om de deal als een overwinning te presenteren. Hij heeft de steun van rabiate Brexit-voorstanders nodig om het handelsakkoord goedgekeurd te krijgen in het Lagerhuis. Die hardliners hebben jaren gewacht tot het Verenigd Koninkrijk zich kon losmaken van de EU en zullen ieder compromis zeer kritisch bekijken, zeker als dat de toekomstige vrijheid van hun land kan inperken.

,,De kracht van de Britten zit in diensten en daar regelt deze Brexitdeal relatief weinig voor"

Lennard van Otterloo, Brexit-expert

RAF komt Britse onderhandelaars ophalen

Dat de onderhandelaars klaar zouden zijn, leek rond het middaguur ook af te leiden uit het nieuws dat de Britse luchtmacht RAF een vliegtuig naar Brussel had gestuurd om de Britse hoofdonderhandelaar Lord David Frost en zijn team op te halen. Dit meldde nieuwszender Sky News. Op die manier kan Frost tijdig terugkeren naar Groot-Brittannië om daar de kerst te vieren.

EU-ambassadeurs staan paraat tijdens kerst

In de praktijk lijkt een deal toch langer te duren, want aan het eind van de middag werd bekend dat de EU-lidstaten donderdag niet meer bijeen komen om een eventuele Brexitdeal met het Verenigd Koninkrijk hun zegen te geven, zo meldt ANP. Een verwachte bijeenkomst daarvoor van EU-ambassadeurs gaat niet meer door, omdat de onderhandelingen nog voortduren.

De ambassadeurs van de 27 lidstaten wordt nu gevraagd om beschikbaar te blijven tijdens Kerstmis. Dat maakte de woordvoerder van het Comité van Permanente Vertegenwoordigers, waar de diplomaten deel van uitmaken, via Twitter bekend. Het uitstel betekent overigens niet noodzakelijk dat er donderdag geen overeenkomst over een nieuw handelsverdrag meer wordt aangekondigd.

Lees ook: Expert Van Otterloo: 'Transportchaos Britse grens is pas Brexit-voorproefje'

'Nog geen Brexitdeal door ruzie over visserij'

Tegelijk klinken er geluiden dat de Brexitdeal nog helemaal niet rond is. Zo meldde persbureau Reuters rond het middaguur dat het nog uren kan duren voordat de Britse premier Johnson of Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen een overeenkomst aankondigt.

Op het laatste moment zou er nog onenigheid zijn over de laatste afspraken over visserij. De toegang van vissers uit EU-lidstaten tot Britse wateren is een van de lastigste thema's in de onderhandelingen over een nieuw handelsverdrag.

De Britse krant The Times meldt dat de vertraging zou worden veroorzaakt doordat het Europese team verouderde cijfers over visserij gebruikte. De onderhandelaars zouden er gisteren uit zijn gekomen en vanmorgen een akkoord willen presenteren, maar de ontdekte fout gooide roet in het eten.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.