Nieuws Brexit

Bijna alle importheffingen verdwijnen bij No-Deal Brexit

Bijna alle importheffingen zullen door de Britse regering worden opgeheven indien er sprake is van een harde Brexit. Op dit moment wordt al 80 procent van de Britse import zonder heffingen ingevoerd, zo melden Britse media. In de plannen van de regering zal dat na No-Deal Brexit zo’n 87 procent worden.

ANP/Redactie De Ondernemer 13 maart 2019

Brexit keep calm

Voor EU-landen komen er in het geval van een No-Deal Brexit, in tegenstelling tot nu, wel importheffingen. Londen zal volgens de plannen na een chaotische Brexit importheffingen invoeren op naar schatting 18 procent van de geïmporteerde goederen uit de EU. Het gaat hier onder meer om brandstof, kunstmest, bepaalde soorten fruit en vis, zuivelproducten, vlees en auto's. Een nieuwe auto uit de EU zou dan met een heffing van meer dan 10 procent worden belast.

Lees ook: Verlies Brexit-deal: 'Geen verrassing, wel vernederend, voor May'

Gunstig

Een eventueel vertrek uit de EU zonder overeenkomst zou gunstig kunnen zijn voor exporteurs die Britten als klant hebben en niet in de EU gevestigd zijn. In de plannen van de Britse regering stijgt het percentage goederen dat zonder importtarieven uit die landen wordt ingevoerd naar 92 procent. Op dit moment is dat 56 procent.

Noord-Ierland

De achilleshiel van het hele tarievenplan is echter de grens van het Britse Noord-Ierland en EU-land Ierland. In het plan blijft hier de grens tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU voorlopig, zeker een jaar, om politieke redenen helemaal open. Dat Noord-Ierland Brits is, wordt betwist door de republikeinen op het eiland. En het wordt fel verdedigd door de pro-Britse unionisten in de regio. In een vredesakkoord tussen beide groepen is 20 jaar geleden afgesproken dat de grens onzichtbaar blijft.

Vanavond stemt het Britse parlement over de vraag of een No-Deal Brexit voorkomen moet worden. Verwacht wordt dat een grote meerderheid van het Lagerhuis ‘ja’ zal stemmen.