Nieuws Brexit

Britse Lagerhuis stemt voor uitstel Brexit

Het kón een historische dag worden - maar dat werd het niet. Premier Boris Johnson kreeg net niet genoeg stemmen om zijn Brexit-deal vandaag nog door het parlement te krijgen.

Van onze redactie 19 oktober 2019

Brexit 1065

Het Britse Lagerhuis heeft een belangrijke wetswijziging aangenomen (met een meerderheid van zestien stemmen), die ervoor zorgt dat premier Johnson om Brexit-uitstel moet vragen, ook als zijn deal wordt aangenomen. Als reactie heeft de regering de stemming over zijn akkoord uitgesteld.

'Letwin-amendement'

Het 'Letwin-amendement' kreeg de steun van 322 Lagerhuisleden. 306 van de parlementariërs stemden tegen het voorstel. Letwin, zijn naam draagt dus het amendement, hij is eerder uit de Conservatieve fractie gezet, steunt de deal van Johnson wel. Hij zegt dat het amendement is bedoeld als 'verzekering' om een Brexit zonder deal te voorkomen als iets misgaat bij de implementatie van de overeenkomst met de Europese Unie.

Lees ook: EU bereikt deal over Brexit met Londen: dit zijn de reacties

Geen 31 oktober of...

De uitslag van de stemming verandert de tekst van de motie waarin de regering vraagt om goedkeuring voor de deal. In het amendement staat dat het Lagerhuis pas definitieve goedkeuring geeft aan de Brexit-deal als de bijbehorende wetgeving is goedgekeurd door het parlement.

Premier Johnson haalt nu de deadline niet die het parlement hem heeft opgelegd. Hij kreeg eerder tot deze zaterdag de tijd om parlementaire goedkeuring te krijgen voor zijn Brexit-deal of een Brits vertrek uit de EU zonder deal, anders moest hij uitstel van de Brexit-deadline vragen. Het parlement heeft nu echter de motie herschreven waarmee de regering aan die eis wilde voldoen.

Lees ook: Over chloorkip, hormoonvlees en waarom de Ierse grens ook over voedsel gaat

Vermoedelijk maandag zal Johnson de benodigde wetgeving aan het parlement voorleggen om zijn deal waarschijnlijk dinsdag opnieuw in stemming te brengen bij het Lagerhuis. Dan is het 22 oktober, slechts 9 dagen voor 'de dag der dagen'.