Nieuws Brexit

'Onze man in Londen' weet het zeker: vanavond afwijzing Brexit-deal

In het Verenigd Koninkrijk weet iedereen het zeker. Ook volgens Brexit-kenner/ondernemer Lennard van Otterloo ziet het er vanavond (dinsdagavond) niet goed uit voor Theresa May in het Britse parlement. “De verwachting onder vrijwel iedereen hier is dat het parlement de voorlopige Brexit-deal, die Theresa May met de EU heeft gesloten, zal afwijzen.”

Bram Schrijvers 15 januari 2019

Lennard van otterloo

“Maar met hoeveel stemmen, dat is wat iedereen zich hier afvraagt,” aldus Lennard van Otterloo, woonachtig en werkzaam in Londen sinds 2006 en columnist van de Ondernemer. “Er breken drie dagen vol politieke spelletjes aan. Als Mays Brexit-deal het niet haalt in het Lagerhuis, dan heeft de premier volgens het parlement vanaf woensdag drie werkdagen de tijd om met een ander plan te komen."

Wat er daarna allemaal kan gebeuren

  • Extra tijd vragen van de EU27, hier moeten de andere 27 mee instemmen.
  • Aftreden en een nieuwe conservatieve premier zonder landelijke verkiezingen.
  • Aftreden en nieuwe landelijke verkiezingen.
  • Nog een referendum over het EU-lidmaatschap.
  • EU-lid blijven, de notificatie om te vertrekken kan eenzijdig worden ingetrokken.

Lees ook: Brexit dreigt 'bende' te worden in Nederland én Verenigd Koninkrijk

“Daarom is dus de hoeveelheid afwijzers van belang. Zijn het er niet veel, dan kan ze proberen om die parlementsleden over te halen. En geloof me: ze hebben een heel goed beeld van de hoeveelheid mensen die de deal gaat afwijzen. Er zijn zogeheten ‘whips’ in alle politieke partijen die al wekenlang dagelijks het verwachte stemgedrag van de parlementsleden bijhouden.” Dat is ook de reden dat Van Otterloo vrij zeker weet dat de Brexit-deal van May het vanavond (dinsdagavond) niet gaat halen.

Parlementsleden overhalen

Veel speelruimte om parlementsleden over te halen heeft May niet. Een deel van de Brexit-deal, de withdrawal agreement, ligt vast. Maar met het tweede deel van de deal, de political declaration, kan ze een beetje schuiven. Dit deel is om die reden bewust vaag gehouden zodat er nog dingen in aangepast kunnen worden. Nadeel is dat May dat niet zelf ter plekke kan toezeggen. De Brexit-deal is gemaakt samen met 27 lidstaten van de EU. Voor elke aanpassing moet ze dus goedkeuring hebben van alle andere 27 EU-lidstaten.

Lees ook: Concept Brexit-deal: 'slikken of stikken' voor heel Europa

“Omslachtig, maar niet onmogelijk. De political declaration is eigenlijk niet veel meer dan een intentieverklaring, zelfs als May die in samenspraak met de EU27 wat weet te wijzigen zullen sommige parlementsleden het niet bindend of duidelijk genoeg vinden. Misschien dat je daarom ook veel de optie ‘nieuw referendum over het EU-lidmaatschap’ hoort. De druk is ook na vanavond enorm. De Britse pond zal waarschijnlijk verder wegzakken en het Britse bedrijfsleven gaat nog meer waarschuwing afgeven dan ze al deden. In zo’n pressurecooker is het een reële mogelijkheid om te besluiten alles gewoon opnieuw te doen."

Nieuw referendum

De optie is ook weer in beeld vanwege een ‘soft stop’. De stap naar ‘nieuw referendum over het EU-lidmaatschap’ lijkt minder groot en heeft ook al weken kunnen rijpen in de hoofden van de Engelsen. Ook de andere opties zijn reëel na vanavond, "maar daar is er echt nog niks zinnigs over te zeggen", zucht ook Van Otterloo.

Lees ook: 10 zaken die je geregeld moet hebben als er geen Brexit-deal komt

May houdt hoofd koel

May lijkt in de pressurecooker haar hoofd koel te houden en zeker niet van plan om een nieuw referendum uit te schrijven. Sterker nog: ze lijkt parlementsleden te willen gaan overtuigen om voor de deal te stemmen en waarschuwde maandag voor ‘het uiteenvallen van het Verenigd Koninkrijk als het parlement de Brexit-deal afwijst’. Volgens haar zal ‘het vertrouwen in de politiek catastrofale schade lijden als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie niet zal verlaten'.