Nieuws Brexit

Verlies Brexit-deal: 'Geen verrassing, wel vernederend, voor May'

Het kwam zeker niet als een verrassing, ook niet voor Brexit-columnist/ondernemer Lennard van Otterloo, de uitslag van de stemming vanavond. Het Britse parlement heeft nogmaals tegen de Brexit-deal van Theresa May gestemd: 391-242. 'Een vernederende nederlaag'.

Lennard van Otterloo 12 maart 2019

Theresa may 12 maart brexit lennard

'Laten we eerlijk zijn: het verschil van 149 stemmen is ook eigenlijk te veel om te verwachten dat het omgebogen kan worden naar winst. De opties worden nu steeds minder met nog maar zeventien dagen te gaan, zeker zonder een verlenging die Theresa May met tegenzin zal vragen', stelt Van Otterloo. Hij verwacht 'twee dagen met vuurwerk', te beginnen woensdag met een stemming over of het parlement een No Deal wil. 'Dat het parlement dat niet wil is wel duidelijk. De vraag is of er dan amendementen aan worden gehangen die veel verder gaan. Wat dan wél bijvoorbeeld'.

'Interessant is dat het woensdag een zogeheten ‘free vote’ wordt. Dat betekent dat er geen rekening gehouden hoeft te worden met fractiediscipline, ieder lid mag naar eigen eer en geweten stemmen. Dat voorkomt ook dat ministers massaal ontslag moeten nemen om tegen het regeringstandpunt te kunnen stemmen. Een vertrek van een deel van Mays kabinet zou nog meer gezichtsverlies zijn'

Donderdag is er de stemming over het uitstel. Van Otterloo: 'De grote vraag dan is hoelang het verzochte uitstel is en of de EU27 zullen verlenen. Uit beiden is wat af te lezen. Als het een verzoek voor een kort uitstel is dan zal Theresa May waarschijnlijk nog steeds proberen het op het spits te drijven. De EU27 op hun beurt zouden kunnen antwoorden dat ze alleen een kort uitstel toestaan, zodat het Verenigd Koninkrijk geen Europese verkiezingen hoeft te houden, waardoor vertrek ook min of meer zeker is.

Ze zouden ook juist alleen een lange periode kunnen aanbieden, waardoor nieuwe verkiezingen of referendum ineens mogelijk worden. Bovendien zouden de EU27 nog andere voorwaarden kunnen stellen om te voorkomen dat de Britse besluiteloosheid voortzet, een duidelijke meerderheid van het parlement voor een bepaalde richting bijvoorbeeld.'

Juist ook de komende dagen is Lennard van Otterloo 'onze man in Londen' en deelt hij zijn visie over Brexit, maar ook de sentimenten daarover bij andere Nederlandse ondernemers in Londen. Beluister ook de recente podcasts met Lennard op onze website, New Business Radio, iTunes en Spotify.