Nieuws Brexit

Brits parlement wil uitstel Brexit

Het Brits parlement wil met grote meerderheid uitstel van Brexit. De stemming was 412 voor uitstel, 202 tegen. Eerder op de avond stemde het parlement al met een enorme meerderheid tegen een tweede referendum. De stemming was 334 tegen en 85 voor.

Redactie De Ondernemer/ AD 14 maart 2019

May 14 3 brexit

Andere EU-lidstaten moeten nog wel unaniem instemmen met een verlenging van de huidige deadline; een enkel veto is genoeg. In de aangenomen motie staat dat de regering wil proberen eenmalig uitstel te regelen tot 30 juni. Dat zou echter alleen zinvol zijn als op uiterlijk 20 maart alsnog een deal is goedgekeurd door het Lagerhuis. Een dag later komen de Europese leiders bijeen, en die willen volgens de Britse regering ongetwijfeld weten wat Londen gaat doen als uitstel wordt verleend.

Britse parlementariërs hebben de Brexitdeal die May sloot met de EU tot dusver twee keer getorpedeerd: in januari en afgelopen dinsdag. Het Lagerhuis heeft zich echter ook uitgesproken tegen een vertrek zonder afspraken over de scheidingsvoorwaarden. Dat heeft geleid tot een patstelling die volgens May ook tot gevolg kan hebben dat moet worden aangestuurd op veel langer uitstel van Brexit.
May zei dat haar regering kan aansturen op een korte technische verlenging als het Lagerhuis de deal alsnog steunt. Zo niet dan dreigt volgens haar een veel langer uitstel. Dat kan betekenen dat het Verenigd Koninkrijk toch moet meedoen aan de Europese verkiezingen, waar de Britten en Europa niet op zitten te wachten.

Halverwege de middag schemerde al door dat het eerste wetsvoorstel van de avond, voor een nieuw referendum, waarschijnlijk zou worden afgewezen. Dit doordat de woorvoerder van Labour, de grootste oppositiepartij in het Brits parlement, bekend maakte dat de partij tegen een nieuwe volksraadpleging zou stemmen.

Donderdagavond volgen verschillende amentementsstemmingen in aanloop naar de belangrijkste stemming, die over uitstel van Brexit gaat. Nederland staat overigens welwillend tegenover zulk uitstel, maar dan moeten de Britten wel met goede argumenten komen. Dat zei minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vandaag na de oproep van Europees president Donald Tusk. Een uitstel zal door het VK moeten worden aangevraagd, benadrukt Blok. ,,Nederland is op zich welwillend maar het is wel van groot belang dat Londen daarbij goed aangeeft waarvoor ze dat uitstel willen gebruiken.’’

Tusk wil dat de EU-landen openstaan voor een lang uitstel van de brexit als het Verenigd Koninkrijk het nodig acht zijn brexitstrategie te heroverwegen. De president is morgenochtend bij premier Mark Rutte in Den Haag om hierover te praten. Tusk gaat in aanloop naar de Europese voorjaarstop volgende week in Brussel ook naar andere leiders om hen te vragen serieus te kijken naar deze optie.

Lees ook: EU-voorzitter wil lange termijn uitstel Brexit