Nieuws Brexit

No Deal-Brexit: VK krijgt tekort aan voedsel, brandstof en medicijnen

Gelekte regeringsdocumenten in het Verenigd Koninkrijk, waaruit blijkt dat het land bij een No Deal-Brexit naar verwachting te maken krijgt met voedsel-, brandstof- en medicijnentekorten. The Sunday Times stelt regeringsdocumenten in handen te hebben waarin ook staat dat de havens tijdelijk 'verstoord zullen worden' en er waarschijnlijk grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland nodig zullen zijn.

Bron: NOS / The Sunday Times / Daily Telegraph 18 augustus 2019

Brexit No Deal lek Boris Johnson column

Premier Boris Johnson wil geen commentaar geven op het artikel, zijn staatssecretaris van Energie, Kwasi Kwarteng, doet de berichten af als bangmakerij. ,,Ik denk dat er een hoop bangmakerij is. We moeten ons voorbereiden op een Brexit zonder akkoord. We zullen volledig voorbereid zijn op een vertrek uit de EU zonder akkoord op 31 oktober."

The Sunday Times schreef al eerder over de effecten van een No Deal-Brexit en wist toen te melden dat de tekorten en vastgelopen havens alleen werden verwacht in een rampscenario. Uit de nieuwe, geheime documenten blijkt dat er nog meer problemen worden verwacht.

Lees ook: Brexit-column: Loze beloften in de wittebroodsweken van Johnson

Operatie Yellowhammer

De gelekte documenten hebben volgens The Sunday Times de codenaam Operatie Yellowhammer en zijn alleen in te zien voor mensen die daar nadrukkelijk toestemming voor hebben gekregen. Volgens de krant gaat het om "een zeldzame inkijk in de geheime plannen die worden gemaakt om een catastrofale ineenstorting van 's lands infrastructuur af te wenden".

Parlement schorsen

In het Britse Lagerhuis, ook binnen zijn eigen Conservatieve partij, ligt Johnsons voornemen om zo nodig zonder akkoord te vertrekken gevoelig. De vrees is dat Johnson het parlement wil schorsen om zo op 31 oktober een No Deal-Brexit door te drukken.

Juist gisteravond meldden anonieme bronnen dat Johnson tegen Europese leiders wil zeggen dat het parlement in zijn land Brexit niet kan tegenhouden. De bronnen zeggen tegen The Daily Telegraph dat hij dat volgende week wil zeggen tegen de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron. Zo zou hij de EU-leiders willen dwingen tot een vertrekovereenkomst die voor de Britten acceptabel is.