Nieuws Brexit

Recordoverslag Rotterdamse haven dankzij Brexit

De dreigende Brexit stuwt de Rotterdamse haven naar grote hoogte. Er is een recordhoeveelheid goederen overgeslagen, met name containers en ruwe olie.

AD Rotterdam 19 april 2019

Rotterdamhavencontainerschip

Bedrijven die handel doen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben de afgelopen maanden voorraden aangelegd aan weerszijden van de Noordzee, voor het geval de Brexit in chaos uitmondt. Het was daardoor druk op de ferry’s tussen Rotterdam en Engeland, waarmee de vrachtwagens reizen zo schrijft het AD Rotterdam. Het zogenoemde RoRo-verkeer (van roll on, roll off, red.) steeg met 10,7 procent. Zeker in maart was het druk. Lang leek het er op dat de brexit op 29 maart zou zijn.

Oversteek

Gemiddeld maken nu dagelijks 3300 trailers de oversteek tussen Rotterdam en Engeland. Jaarlijks varen er een kleine 9000 schepen van Rotterdam naar de Britse havens en een kleine 8000 volgen de omgekeerde route. De handel met het Verenigd Koninkrijk is goed voor zo’n 8 procent van de totale overslag. Voor de lange termijn zal de brexit ten koste gaan van de handel, verwacht het Havenbedrijf Rotterdam. In sommige scenario’s verdwijnt een derde van de handel met het Verenigd Koninkrijk als gevolg van de invoering van handelstarieven.

In totaal werd in het eerste kwartaal in de Rotterdamse haven 123,9 miljoen ton aan goederen overgeslagen. Dat was een stijging van 5,1 procent ten opzichte van de 117,8 miljoen ton uit dezelfde periode vorig jaar. Topman Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam spreekt van een ‘uitstekend begin van het jaar’.

Lees ook: EU geeft uitstel voor Brexit: 31 oktober

Containerknooppunt

Castelein constateert dat de Rotterdamse haven haar positie als containerknooppunt van Europa heeft versterkt. Containers uit Azië komen met grote schepen naar de terminals op de Eerste en Tweede Maasvlakte. Vanaf Rotterdam gaan ze met kleinere schepen naar hun bestemming in Europa. De containeroverslag nam toe met 7,3 procent in de standaardmaat teu.