Nieuws Brexit

Nieuw: slimme Brexit-tool voor uitbesteden douane en logistiek

Voor mkb-ondernemers die vanwege Brexit hun werkzaamheden voor douane en logistiek willen uitbesteden, is er nu een gratis Brexit-tool. Vanaf 1 januari 2021 moet er bij handel met het Verenigd Koninkrijk aangifte voor invoer en uitvoer worden gedaan en de nieuwe tool helpt hierbij.

Van onze redactie 14 oktober 2020

Brexit douane dover johnson

Foto: ANP

De Brexit-tool is een initiatief van brancheorganisaties evofenedex, ACN en TLN/FENEX. ,,Vanuit onze kennis en ervaring hebben onze organisaties goed inzicht in welke informatie nodig is voor het organiseren van douaneformaliteiten door een externe partij en eventueel ook het transport”, aldus Bart Jan Koopman, directeur evofenedex.

,,De douaneformaliteiten kunnen worden uitbesteed aan een douane-expediteur, maar die heeft hiervoor een heldere opdracht nodig. De nieuwe tool geeft in één oogopslag inzicht in alle noodzakelijke informatie. Zo leg je met deze tool de basis voor duidelijke afspraken tussen jouw bedrijf en de expediteur.”

Informatie goederen inzichtelijk met Brexit-tool

De tool bestaat uit een online formulier waarin je belangrijke informatie in kunt voeren over de zending en goederen. ,,Wat zijn de goederencode en het EORI-nummer? Is de lading vergunningplichtig? Op welke manier moet het transport plaatsvinden? Onze tool maakt al deze informatie inzichtelijk,'' aldus Liesbeth Slappendel van TLN/FENEX. Het formulier is in te vullen door de ondernemer zelf of door de douane-expediteur.

Lees ook: No-deal Brexit en corona kost Britten 148 miljard euro per jaar, expert Van Otterloo niet verbaasd

,,Na het invullen van de relevante vragen, ontvangt de ondernemer een maatwerkoverzicht met de specifieke informatie die nodig is om de douaneformaliteiten en het transport uit te besteden”, zegt Ben Radstaak van ACN. ,,Dit overzicht kan vervolgens gedeeld worden met de klant of gebruikt worden om offertes op te vragen bij diverse expediteurs. Zo hebben beide partijen een duidelijk overzicht van de te verwachten werkzaamheden. De Brexit-tool is gratis beschikbaar voor alle bedrijven.”

Voorbereiding op Brexit kost twee maanden

De drie organisaties werken de komende maanden nauw samen met overheden om bedrijven zo goed mogelijk voor te bereiden op de gevolgen van Brexit. Want deal or no deal, er gaat heel veel veranderen voor bedrijven. Om problemen in de logistieke ketens te voorkomen, moeten zij nú aan de slag. De organisaties schatten in dat een goede voorbereiding op Brexit een bedrijf twee maanden kost.

De Brexit-tool is hier te vinden, via de website van evofenedex.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.