Nieuws Brexit

'The ayes have it'- Brits Lagerhuis kiest voor Brexit

Het was een formaliteit: het Britse Lagerhuis heeft de Brexitwet van Boris Johnson goedgekeurd. 330 parlementariërs stemden voor, 231 tegen. De Conservatieve Partij van Johnson heeft sinds de verkiezingen van vorige maand een ruime meerderheid in het Lagerhuis.

Van onze redactie 9 januari 2020

Boris Johnson Lagerhuis relaxed

Hij zat er ditmaal relaxed bij, Boris Johnson tijdens het laatste debat over de Brexitwet in 'zijn' Lagerhuis. Foto: ANP.

De volgende stap is dat de Brexit-wet naar het Britse Hogerhuis gaat en de verwachting is dat de deal van Johnson ook daar zonder problemen wordt aangenomen. Na die goedkeuring moet het Europees Parlement nog akkoord gaan met de afspraken met Londen. Die stemming vindt eind januari plaats.

Na Brexit begint een overgangsperiode van 11 maanden. Het Verenigd Koninkrijk houdt zich dan nog aan EU-regels en gaat met Brussel onderhandelen over de toekomstige (handels)relatie.

Overgangsperiode Brexit

Ursula von der Leyen, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie maakte Johnson intussen duidelijk negen maanden te kort tijd te vinden om een handelsakkoord te sluiten. Brexit-expert/De Ondernemer-columnist Lennard van Otterloo verwacht dat Johnson sowieso de landen van de EU tegen elkaar gaat uitspelen.

'Er zullen tijdens het bezoek van Von der Leyen geen knopen worden doorgehakt; ze is immers van de Europese Commissie en heeft dus niets te beslissen, alleen uit te voeren.Degene die wél wat te beslissen hebben zijn de 27 lidstaten van de Europese Unie (EU) en het Europees Parlement. De discussies over wat voor mandaat onze onderhandelaars mee moeten krijgen zijn pas net goed begonnen', schrijft Van Otterloo in zijn nieuwste blog, die via de Lees Ook-link hieronder is te lezen.

Lees ook: Brexit-expert: 'Boris Johnson gaat landen Europese Unie tegen elkaar uitspelen'