Nieuws Brexit

Toppop-icoon Ad Visser presenteert: Brexit Music Top 11

Ons nationale Toppop-icoon Ad Visser vindt Brexit 'gekkenwerk' en dat was aanleiding voor een heuse Brexit top 11, refererend aan het gekkengetal. Hij selecteerde voor Op1 elf nummers die volgens hem 'goed passen bij de verschillende fasen die aan Brexit vooraf gingen'. Lees, luister en kijk (alsnog) vooral mee, mét Brexit-commentaar van Ad Visser zelve.

Samensteller: Ad Visser (voor Op1/NPO) 2 februari 2020

The Beatles 2

Herinnert u zich deze nog-nog-nog... Foto: ANP.

DE ONDERNEMER VANUIT LONDEN

De Ondernemer was rondom Brexit drie dagen in Londen. Het resultaat: tal van interviews, video's en foto's, van en met Nederlandse ondernemers. Kijk, luister en lees mee op deondernemer.nl/brexit.

Brexit Music - op 11: The Rolling Stones

Het broeide in de Britse politiek en het broeide in bepaalde lagen van de Britse bevolking. Overigens om verschillende redenen. Maar het algemene thema was I can’t get no Satisfaction. En dus: The Rolling Stones.

(Videoclip uit 2013: Glastonbury)

Brexit Music - op 10: Queen

Het parlement raakte al rap in een stuip en in een vlaag van verstandsverbijstering riep iemand: ‘ja, we houden een referendum’. Het resultaat: I want to break free. Queen.

(Videoclip uit 1986: Live at Wembley)

Brexit Music - op 9: U2

Nu waren de poppen aan het dansen. Alle onrust en al het ongenoegen kwam het eigenlijk steeds uit bij maar een onderwerp: Brexit. Daar vonden de Ieren in Noord en Zuid ook iets van, en dan komen we uit bij: I still haven’t found what I’m looking for. Van U2.

(Videoclip: Live at Glastonbury)

Brexit Music - op 8: Adéle

Theresa May kwam in beweging met haar deal. Het parlement riep nee, en weer nee en nog eens: nee! En zij riep, nou linksom of rechtsom, we will be: Turning tables. Adéle.

(Videoclip: Live at Royal Albert Hall)

Brexit Music - op 7: Queen/David Bowie

De temperatuur liep op en Boris Johnson liet zijn haar al zorgvuldig verknippen. Op 7 in deze Brexit Music Top 11: Under Pressure, van Queen en David Bowie.

(Videoclip: Live Aid)

Brexit Music - op 6: The Clash

Chaos raasde over het Britse eiland. Order, order! En: bye bye Theresa May. Maar het zwaard van Damocles hing er nog steeds. Should I stay or should I go. The Clash.

Brexit ingewikkeld? Onduidelijk? Wie de Brexit Nieuwsbrief van De Ondernemer leest, heeft overal antwoord op. Meld je nu aan!

Ontvang de wekelijkse ‘De Ondernemer Brexit Nieuwsbrief’ met het laatste nieuws, ondernemersverhalen en kansen en bedreigingen rondom de Brexit.

Brexit Music - op 5: The Rolling Stones

Boris Johnson parachuteert zich in het centrum van de macht. Opnieuw stemmen. Jahoor, de linkmiechel heeft het voor elkaar: It’s all over now. The Rolling Stones.

Brexit Music - op 4: Splodgenessabounds

Maar het is natuurlijk ook wel lekker om te weten dat je even van die typische Engels hebbelijkheden bent verlost. Daarom op 4: Two pints of lager and a packet of crisps van Splodgenessabounds.

Brexit Music - op 3: The Simple Minds

En in het hoge noorden van dit steeds minder Great Britain. Jakkert het vuur van schrik en beven voort. Zij willen blijven, de Schotten. Daarom hooggenoteerd: Dont’t you forget about me van The Simple Minds.

Brexit Music - op 2: Sex Pistols

En weliswaar decoratief, maar aan het hoofd van dit bizarre circus staat zij eenzaam en steeds eenzamer. Een dappere vrouw van in de negentig met alleen maar haar hoedje en je denkt alleen maar... God save the Queen. Sex Pistols.

Brexit Music - op 1: The Beatles

En wat nu? En dan rest ons nog maar een ding: Help! Op nummerrrrr 1: Help.The Beatles. (https://www.youtube.com/watch?v=2Q_ZzBGPdqEof

(videoclip: Live in Blackpool, 1965)

Samensteller: Ad Visser

Ad Visser heeft deze Brexit Music Top 11 samengesteld voor Op1 (was te zien op 31 januari op NPO1). Voor wie we even op weg moeten helpen, generatie-dingetje: alleskunner Ad Visser presenteerde vijftien jaar lang het succesvolle en roemruchte tv-programma Avro's Toppop (1970-1985), weet álles van muziek en kent iedereen in de muziek.

Lees ook: Game On: dit is De Grote Brexit Quiz!

Brexit ingewikkeld? Onduidelijk? Wie de Brexit Nieuwsbrief van De Ondernemer leest, heeft overal antwoord op. Meld je nu aan!

Ontvang de wekelijkse ‘De Ondernemer Brexit Nieuwsbrief’ met het laatste nieuws, ondernemersverhalen en kansen en bedreigingen rondom de Brexit.