Nieuws Brexit

Dit zijn de verontrustende gevolgen van een no deal-Brexit voor de Rotterdamse haven

Bij een no deal-brexit zijn er te weinig parkeerplaatsen en transportvergunningen in het Rotterdamse havengebied, zo meldt Transport en Logistiek Nederland (TLN). Het baart de organisatie zorgen dat het Britse parlement vanavond zomaar eens tegen het Brexit-voorstel van premier Theresa May zou kunnen stemmen.

Anna Neeltje de Boer | Foto: EPA 15 januari 2019

ANP EPA theresa may brexit ttm tln transport en logistiek nederland voorstel stemming verenigd koninkrijk no deal harde rotterdams havengebied haven maas

Vandaag wordt de deal voorgelegd aan het 650 tellende Britse parlement. De meerderheid lijkt het, op dit moment, een slecht plan te vinden. Dat heeft gevolgen, niet alleen voor de Britten maar ook voor de Nederlanders. Zo worden er vertragingen verwacht in de Rotterdamse haven, doordat het geruime tijd zal kosten om langs de douane te komen. TLN wil verkeersopstoppingen die niet nodig zijn voorkomen. Daarom is de organisatie in gesprek met verschillende overheden om extra parkeerplaatsen voor wachtende vrachtwagens mogelijk te maken. De parkeerplaatsen die er rondom de Maas liggen, zouden niet voldoende zijn.

CEMT-vergunningen

Daarnaast zijn de zogenaamde CEMT-vergunningen een pijnpunt. CEMT staat vooor 'Conferentie van Europese Ministers van Transport' en maakt goederen- en beroepsvervoer tussen de 44 aangesloten (Europese) landen mogelijk. Grote kans dat bij een no deal transportbedrijven gedwongen worden terug te vallen op deze vergunningen voor vervoer naar het Verenigd Koninkrijk. Dat lijkt niet meteen erg, maar de vergunningen zijn schaars en dus zijn er gewoonweg veel te weinig.

Lees ook: Brexit dreigt 'bende' te worden in Nederland én Verenigd Koninkrijk

Geen toegang meer

Het gevolg? Als er veel bedrijven zijn die geen CEMT-vergunning hebben, komen bepaalde producten het Verenigd Koninkrijk niet meer in. Toch is de hoop nog niet vervlogen. Als de door de EU voorgestelde noodplannen geaccepteerd worden, kunnen Nederlands in ieder geval nog tot eind 2019 hun klanten blijven bedienen.

Om acht uur vanavond, Nederlandse tijd, begint de stemming die eerder al was uitgesteld, omdat May hoopte meer steun te verzamelen voor haar plan.

Blijf Deondernemer.nl volgen voor al het nieuws over de Brexit in het algemeen en over de stemming vanavond.