Nieuws Brexit

Vervolg Brexit-campagne overheid: het 'blauwe monster' is geketend

Ondernemend Nederland telt af naar 31 oktober - toch? Minstens 15 procent van de bedrijven blijkt nog helemaal niet bezig met voorbereidingen voor Brexit, blijkt uit nieuw onderzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hoogste tijd voor een vervolg op de overheidscampagne met het blauwe Brexit-monster: geketend en al.

Van onze redactie 26 september 2019

Brexitmonster geketend

Zo. Ondernemer Lauwrens de Jong heeft het Brexitmonster vakkundig onschadelijk gemaakt. (Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken)

,,Het is begrijpelijk dat nog niet iedereen is voorbereid op Brexit, want het is nog steeds niet helemaal duidelijk wanneer dat precies plaatsvindt", zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. ,,Een No Deal-Brexit op 31 oktober is echter nog steeds een reële mogelijkheid."

De overheid introduceert daarom nieuwe hulpmiddelen waarmee ondernemers en zorginstellingen zich op Brexit kunnen voorbereiden en sowieso (nog eens) kritisch te checken of ze wel 'Brexit-proof' zijn. Er is ook een speciaal magazine uitgebracht en daar zien we het blauwe Brexit-monster weer terug, gekneveld of ingepakt op foto's van ondernemers die zeggen wel voorbereid te zijn.

,,Een goede voorbereiding op Brexit is noodzakelijk’’, zegt ook minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. ,,Als het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel meer is van de EU krijgen bedrijven te maken met allerlei nieuwe regels en procedures, waaronder douaneformaliteiten. Door zich grondig voor te bereiden, kunnen ondernemers problemen voorkomen en veel tijd en geld besparen. Dus doe zo snel mogelijk die impact scan en bezoek het Brexitloket.”

Voorbereiding Brexit in Verenigd Koninkrijk

Over de voorbereiding aan de andere kant van de Noordzee maakt een grote meerderheid van de Nederlandse ondernemers (maar liefst 82 procent) zich zorgen, blijkt uit een eerder onderzoek van VNO-NCW en MKB-Nederland.

Volgens Brexit-expert/De Ondernemer-columnist Lennard van Otterloo is dit niet geheel onterecht. De informatievoorziening in het Verenigd Koninkrijk laat volgens hem veel te wensen over vergeleken bij Nederland, waar we het Brexit Loket, de Brexit Impact Scan en de overheidscampagne met het blauwe Brexit-monster hebben. Van Otterloo: ,,Dat monster kun je geniaal of idioot vinden, we hébben het er wel over.''