Nieuws Brexit

Met deze vraagtekens zit een internationale kassenbouwer voor Brexit

'Je kunt hier naar Brexit kijken", zegt John Meijer (49), wijzend op het uitzicht vanuit een van de vergaderzalen van het hoofdkantoor van de Bom Group in Hoek van Holland. In de verte is net het rood te zien van de Stena Hollandica die rustig wacht tot hij weer mag overvaren naar Harwich, in het Verenigd Koninkrijk. Aan de rechterkant kijkt Meijer uit op kassen, de core business van de Bom Group, schrijft AD.

Rianne de Zeeuw-Heus | Foto: Frank Jansen 24 januari 2019

Brexit vraagtekens internationale kassenbouwer

Over de weg rijden vrachtwagens af en aan om in te schepen op de Stena Line. En daar hebben we meteen de grootste zorg voor de Westlandse en Hoekse regio te pakken: Hoe gaat dat straks als Brexit een feit is?

Meijer is zich er maar al te goed van bewust. ,,Kijk, wij maken de kassen. Maar wat uit de door ons gemaakte kassen komt, gaat de hele wereld over. Wij zien dagelijks die stroom van vrachtwagens gaan. Wat gebeurt er als er straks een douanier zegt: 'U heeft niet de juiste papieren. Of de juiste artikelnummers staan er niet op.' Dan zit je met een probleem."

Lees ook: Hoe deze plantenexporteur rekening houdt met het ergste Brexit-scenario

Sneeuwbaleffect

Toen in juni 2016 een meerderheid van de Britse stemmers voor een uittreding uit de EU koos, dacht Meijer niet meteen aan 'de portemonnee van zijn eigen bedrijf'. ,,Nee, eigenlijk dacht ik: 'Als dit maar geen sneeuwbaleffect wordt. Zo'n groot land dat hiervoor kiest. Een grote handelspartner van Nederland, zouden er nog meer volgen?"

Maar de directe gevolgen voor kassenbouwer Bom Group zijn inmiddels wel te voelen. Die zijn overigens niet alleen maar negatief. Er zijn zeker ook positieve effecten, zegt Meijer. Want de wereldwijde wens naar meer duurzaam geproduceerd voedsel, zelfvoorzienend willen zijn en lokale producten willen kopen, is door Brexit in een stroomversnelling gekomen.

,,We zien het aantal aanvragen van kassenbouwprojecten in het Verenigd Koninkrijk stijgen. Onze vaste klanten willen uitbreiden, maar er komen ook grote projecten aan. Dat zijn projecten die door een investeerder worden opgezet. Zij zien hier een verdienmodel in. Wij moeten hen ontzorgen. Dat betekent dat we alles, van begin tot eind, moeten regelen. Wij zoeken in ons netwerk dus ook een kweker die dat project kan runnen."

Lees ook: Brexit-les: politici zijn tijdje misbaar, ambtenaren juist niet

Aanvragen uit Qatar

De kassen die Bom in het Verenigd Koninkrijk bouwt, zijn voornamelijk voor de groenteteelt. De rest is voor bloemen en planten. ,,De verhouding is denk ik 80/20. En ook in Rusland zie je dat gebeuren. Toen dat land Europese producten ging boycotten, drong daar het besef door dat ze zelfvoorzienend moesten zijn qua voedselproductie. Zelfs uit Qatar, dat bijna helemaal afhankelijk is van import uit Iran, komen aanvragen voor kassen."

Brexit is dus een zegen, zou je zeggen. Maar zo ver wil Meijer niet gaan. ,,Het liefst heb ik dat ze in de EU blijven. Want er is nog heel veel onzeker. Veel kwekers daar weten niet waar ze aan toe zijn. Kunnen ze straks nog wel arbeiders vinden die de tomaten moeten plukken? Wat gaat de economie straks doen? Die onzekerheid zorgt dat nu veel dingen even worden aangehouden."

Lees ook: Dit zijn de grootste bedreigingen voor het bedrijfsleven in 2019

Invoerheffingen of niet?

Daarnaast is het nog maar de vraag of de bouwmaterialen van kassen nog wel kunnen worden ingevoerd. ,,Komen er invoerheffingen op materialen die ze ook in Engeland produceren? Het zou zomaar kunnen. Glas uit China, dat wordt ook nog een dingetje. Daarnaast geldt in Engeland strenge regelgeving rondom veiligheid. Wordt dat erger? Allemaal vraagtekens."

De meeste klanten die Meijer spreekt over Brexit vinden de hele situatie 'completely crazy'. ,,Overal waar we komen, gaat het erover. Het baart mij vooral zorgen als het gaat om de export. Aan welke voorwaarden moeten we straks gaan voldoen. We zijn al honderden jaren handelspartners en Nederlanders hebben een innovatieve handelsgeest, dus dat zal niet zo snel veranderen. Maar het zal wel heel wat moeite gaan kosten."