Nieuws Corona

80.000 ondernemers moeten geld terugbetalen uit NOW1

Ruim 80.000 bedrijven die van de overheid via NOW1 steun kregen voor loonkosten, moeten geld terugbetalen. De reden is vaak dat er tegen de verwachtingen in toch nog de nodige omzet is gedraaid. Vooral de horeca kreeg hiermee te maken toen de deuren in juni weer open mochten. 'Ondernemers krijgen alle tijd om terug te betalen', zegt minister Koolmees van SZW.

Van onze redactie 4 december 2020

Koolmees NOW corona branche brief

Minister Koolmees van SZW eerder dit jaar

Rond de 60 procent van de bedrijven die van de overheid steun kregen voor de loonkosten moet geld terugbetalen. Dat schrijft minister Koolmees aan de Tweede Kamer, meldt de NOS. Het gaat om steun die in de eerste periode van de coronacrisis (van maart tot mei) is verleend onder de zogenoemde Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 1).

Extra steun voor ruim 50.000 bedrijven

Bedrijven konden een beroep doen op de regeling als ze tenminste 20 procent van hun opbrengsten zagen wegvallen door de coronamaatregelen. Loonkosten tot 90 procent konden ze vergoed krijgen, het subsidiebedrag was deels ook afhankelijk van de mate waarin de omzet werd geraakt.

Veertig procent van de bedrijven krijgt juist nog extra steun, aldus de minister. ,,De belangrijkste verklaring is dat achteraf gezien sommige bedrijven wel degelijk omzet hebben gedraaid, waar dat niet verwacht werd. Zo hebben sommige bedrijven meer steun aangevraagd omdat ze van te voren hogere verliezen verwachtten. Maar neem bijvoorbeeld de horeca, toen de kroegen in juni toch open gingen werd er wel degelijk omzet gedraaid", aldus Koolmees vrijdagmiddag na de wekelijkse kabinetsvergadering.

Lees ook: NOW: de tools, tips en tricks

Rechtvaardig dat bedrijven zelfde behandeling krijgen

De regeling was bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden. Dat sommige bedrijven nog extra steun krijgen en anderen juist moeten bijbetalen had Koolmees wel verwacht. "En uiteindelijk is het ook rechtvaardig dat alle bedrijven hetzelfde worden behandeld."

140.000 bedrijven deden een beroep op de regeling. Naar schatting ruim 80.000 bedrijven moeten terugbetalen. Het gaat om kleinere bedrijven die een deel of het hele bedrag moeten terugstorten, Sociale Zaken is dat nog in kaart aan het brengen. Redenen kunnen dus zijn dat de loonkosten voor een bedrijf in werkelijkheid lager bleken, doordat bijvoorbeeld minder flexwerkers werden ingezet.

Alle tijd om terug te betalen

Sommige bedrijven zagen dit aankomen, andere niet, zegt Koolmees. Het ministerie werkt daarom ook aan een coulanceregeling. ,,Ondernemers krijgen alle tijd om terug te betalen. Die periode wordt opgerekt."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.