Nieuws Corona

Nederlandse economie in een recessie beland door lockdown

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2021 met 0,5 procent gekrompen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het laatste kwartaal van 2020 kende ook al een kleine krimp. Als er twee kwartalen op rij sprake is van economische neergang, is er technisch sprake van een recessie. Maar er gloort volgens het CBS licht aan het einde van de tunnel.

REDACTIE/ANP 18 mei 2021

Economie krimp recessie cbs lockdown coronamaatregelen cijfers 18 mei

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2021 met 0,5 procent gekrompen. Foto: ANP

Volgens Pieter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, dekt de term recessie de lading niet helemaal. Volgens hem hebben we al ruim een jaar lang te maken met extreme omstandigheden als gevolg van de crisis. Daarnaast lijkt de weg naar herstel ingezet. Dat was in de loop van het eerst kwartaal al duidelijk en lijkt zich ook nu door te zetten.

Van Mulligen wijst naast de cijfers die aantonen dat er sprake is van herstel ook naar het stijgende vertrouwen bij ondernemers. Verder neemt de krapte op de arbeidsmarkt weer toe. Hoewel het aantal banen met 69.000 daalde, steeg het aantal vacatures met 26.000. Volgens Van Mulligen lopen de vacaturecijfers doorgaans voor op het banencijfer en zijn veel bedrijven weer optimistischer over het aannemen van nieuw personeel, ook in zwaar door de crisis getroffen sectoren als de horeca.

Krimp bbp vanwege minder uitgaven huishoudens en vele beperkingen corona

De krimp van het bbp kwam het afgelopen kwartaal vooral doordat huishoudens minder uitgaven. Door de coronamaatregelen bleven cafés en restaurants gesloten. Ook golden er veel beperkingen voor onder andere winkels, bioscopen en musea. Consumenten gaven ook minder uit aan vervoer, kleding, schoenen en woninginrichting. Consumenten gaven ook minder uit aan onder meer kleding, schoenen, auto's en brandstoffen. Daartegenover stonden extra uitgaven aan voedingsmiddelen, drank, tabak en energie.

Alles bij elkaar werd er door huishoudens 3,5 procent minder uitgegeven in vergelijking met een kwartaal eerder. Op jaarbasis ging het om 8,5 procent. Naast huishoudens gaf ook de overheid minder uit, op kwartaalbasis daalden die uitgaven met 1,5 procent.

Lees ook: MKB-Nederland: ‘Blij met mogelijke versoepelingen, doortrekken steunmaatregelen blijft noodzakelijk’

Bouw, zakelijke dienstverlening en industrie dragen positief bij aan economische ontwikkeling

Er waren ook sectoren die het goed deden. Zo droegen de bouw, de zakelijke dienstverlening en de industrie positief bij aan de economische ontwikkeling. De investeringen stegen met 3,7 procent. De industrie draaide volgens Van Mulligen "als nooit tevoren", wat volgens hem samengaat met een investeringsgolf in nieuwe machines. Samen met de groei van de uitvoer en invoer van goederen en diensten, zorgde dat ervoor dat de krimp wat werd gedempt, aldus het statistiekbureau.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws