Nieuws Coronavirus

AFM over coronacrisis: 'Blijvende economische schade en langdurige effecten arbeidsmarkt'

Het gaat ondanks de coronacrisis nog redelijk goed met de Nederlandse economie, maar volgens topvrouw Laura van Geest van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is dit waarschijnlijk ‘een stilte voor de storm’. De kans is volgens de toezichthouder aanzienlijk dat de coronacrisis leidt tot blijvende economische schade en langdurige effecten op de arbeidsmarkt.

AD 4 november 2020

Laura van Geest AFM

Topvrouw Laura van Geest van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Foto: ANP

Er komt waarschijnlijk een moment dat de vele steunmaatregelen van overheden en banken hun grens hebben bereikt, denkt Van Geest. Dat er nu nog weinig faillissementen zijn is vooral te danken aan het steunbeleid van de laatste maanden. Maar er zit volgens haar een einde aan wat bijvoorbeeld centrale banken kunnen doen. Dat geldt ook voor de coronasteun van de overheid. Als een bedrijf niet meer levensvatbaar is heeft meer geld toestoppen ook geen zin, zo schrijft het AD.

''Door stroef verloop van de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is het steeds minder aannemelijk dat de deadline voor een geordende Brexit van 31 december gehaald wordt''

AFM

De AFM-baas geeft wel aan dat het lastig is om te voorspellen hoe de crisis zich komende tijd verder zal ontwikkelen. De vooruitzichten op economisch herstel zullen in belangrijke mate afhangen van het verdere verloop van de pandemie.

Vooral lager opgeleiden lopen waarschijnlijk een groter risico om hun baan te verliezen, omdat zij vaker een flexibel contract hebben. In een nieuw trendrapport merkt de AFM ook op dat de coronacrisis al langer bestaande risico's voor de financiële sector versterkt. Zo lijkt de coronaschok de terugkeer naar een hogere rente een paar jaar te hebben uitgesteld en de digitalisering te versnellen.

Risico’s harde Brexit

Verder ziet de AFM ook nog andere risico's die op de loer liggen. De financiële waakhond waarschuwt voor de mogelijke gevolgen van de dreigende harde Brexit. Door stroef verloop van de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is het steeds minder aannemelijk dat de deadline voor een geordende Brexit van 31 december gehaald wordt. Daarbij ontbreekt het nog aan goede afspraken over bijvoorbeeld de effectenhandel en financiële dienstverlening.

Lees ook: Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet

Oproep aan bedrijfsleven

De AFM roept bedrijven in binnen- en buitenland nogmaals op zich goed voor te bereiden op een harde Brexit. Volgens de toezichthouder hebben veel grote bedrijven dit inmiddels gedaan, maar nog niet iedereen lijkt alles op orde te hebben. Met een goede voorbereiding zijn onnodige problemen echter te voorkomen. Bijvoorbeeld veel grote obligatieplatformen uit Londen hebben afgelopen jaren al vergunningen geregeld voor een vestiging in Nederland om hun toegang tot de Europese markt zeker te stellen.

Lees ook: Onze Man in Londen: 'Lockdown zal tot eind december gaan duren'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.