Nieuws Coronavirus
Waarom Koninklijke Horeca en Staat het niet eens zijn geworden: voorzitter Robèr Willemsen legt uit
De rechter zal toch uitspraak moeten doen in de zaak die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) aanspande tegen de Staat over de anderhalvemeterregel in cafés en restaurants. Tussentijdse gesprekken hebben niets opgeleverd. ,,KHN heeft zich vanaf het begin constructief opgesteld om mét het kabinet samen te kijken hoe we onze sector door de crisis konden loodsen. Dit heeft echter niet tot andere inzichten geleid."

Een terrasje pakken in coronatijd. Hier in Amsterdam. Foto: Evert Elzinga/ANP
,,Aangezien er geen bereidheid bij de Staat is die het mogelijk maakt dat er concrete afspraken met objectieve indicatoren kunnen worden gemaakt die leiden tot een concreet perspectief voor de horeca, heeft KHN alsnog moeten besluiten de rechter om een vonnis te vragen", laat KHN weten.
Voorzitter Robèr Willemsen: ,,KHN heeft zich vanaf het begin constructief opgesteld om mét het kabinet samen te kijken hoe we onze sector door de crisis konden loodsen. Dat was ook de insteek van het ingelaste overleg. Dit heeft echter niet tot andere inzichten geleid."
Lees ook: Dirk Beljaarts: 'KHN kijkt uit naar gesprek met overheid waar rechter om verzoekt'
Op 23 juli diende in de rechtbank Den Haag het kort geding dat KHN aanspande tegen de Staat. Inzet is het gelijktrekken van maatregelen die in andere sectoren/omgevingen wel toegestaan zijn, maar in de horeca niet. ,,En meer vrijheden op het terras. Gesteund door de wetenschappelijke rapporten welke uitwijzen dat de kans op besmetting in de buitenlucht nagenoeg nihil is. En daarnaast een routekaart voor de horeca voor het broodnodige perspectief welke nu ontbreekt."
Aantal besmettingen in horeca vele malen lager dan besmettingen op andere plekken
KHN zegt in de afgelopen weken een groeiende afname van het draagvlak van de kabinetsmaatregelen voor de horeca te hebben gemerkt. Van zowel gasten als ondernemers. De meest recente RIVM cijfers over het bron- en contactonderzoek laten zien dat het aantal besmettingen in de horeca 3,7 procent bedraagt, tegen 92,9 procent in de thuis-, familie-, overig familie- en werksituatie. KHN vindt het dan ook vreemd dat het kabinet zoveel nadruk legt op de restricties in de horeca. ,,Dat terwijl haar eigen instituut aantoont dat die besmettingskans in de horeca zeer klein is."
Lees ook: EZK: horeca kan klant die contactgegevens weigert toegang niet ontzeggen
Door nu alsnog de gang naar de rechter te maken, vraagt KHN naar eigen zeggen geen verdere versoepelingen, maar het gelijktrekken ervan. ,,Het is aan zowel gasten als ondernemers niet uit te leggen dat je wel met zes personen in één auto zonder mondkapje mag zitten, contactsporten mag beoefenen én aan één tafel mag bridgen zonder anderhalve meter afstand te bewaren, maar niet aan een tafel in de horeca mag zitten."
Overheid met KHN in gesprek
De rechter stelde op de zittingsdag van de rechtszaak op 23 juli voor dat de overheid en KHN in gesprek zouden gaan om er samen uit te komen. Zodoende werd nog geen uitspraak gedaan, maar werd de zaak aangehouden. Wanneer er nu wel uitspraak wordt gedaan, is niet bekend.