Nieuws Coronavirus

Een derde bedrijven wil dit jaar geen belasting betalen vanwege corona

Bijna drie op de vijf ondernemers verwacht onduidelijkheid met belastingaangifte wegens het ontvangen van overheidssteun door coronacrisis. Maar liefst 36 procent van de bedrijven vindt dat zij in 2020 geen belasting zouden hoeven te betalen gezien de financiële gevolgen van de coronacrisis.

Van onze redactie 18 juni 2020

Belasting bedrijven corona

Foto: ANP

Dit blijkt uit onderzoek van Nextens, leverancier van fiscale aangiftesoftware. Er is onderzoek gedaan onder ruim 1.000 Nederlandse ondernemers en financieel eindverantwoordelijken. Van de respondenten ontvangt op dit moment een vijfde (21 procent) overheidssteun vanwege de coronacrisis.

Onduidelijkheid aangifte door overheidssteun

58 procent van de respondenten verwacht dat het voor bedrijven die overheidssteun hebben ontvangen vanwege de coronacrisis, onduidelijk zal zijn hoe zij hun belastingaangifte moeten invullen. Onderverdeeld in de bedrijven die wel en geen overheidssteun ontvangen, verwacht respectievelijk 64 en 57 procent onduidelijkheden. Dit is relatief een klein verschil.

''Voor veel ondernemers is het vervelend dat het ontvangen van overheidssteun het doen van de belastingaangifte lastiger maakt''

Daan van Zanten, Nextens

Zakelijke belasting logische verplichting

Over het algemeen vindt driekwart het logisch verplicht te zijn zakelijke belasting te betalen. Tegelijk heeft wel meer dan een derde (36 procent) de organisatiestructuur zo ingericht, dat er geprofiteerd wordt van belastingvoordeel. Als men zelf zou bepalen waar belastinggeld aan uitgegeven wordt, zou dat voor 19 procent een reden zijn om meer zakelijke belasting te betalen.

Lees ook: Een goede administratie: van dwarrelende bonnetjes naar inzicht in je bedrijf

Daan van Zanten, managing director bij Nextens: ,,Een hoop bedrijven maken in deze crisistijden gebruik van overheidssteun. Maar voor hen is het vervelend dat het ontvangen van overheidssteun het doen van de belastingaangifte lastiger maakt. Voor ondernemers is het handig om hier hulp bij in te schakelen. Door samen te werken met een expert kunnen fouten voorkomen worden, en kunnen kosten bespaard worden.”

Lees ook: Belastingzaken? Zo ga je er als startend zelfstandig ondernemer mee om

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.