Nieuws Coronavirus

Bedrijven in coronanood kunnen aanspraak maken op 'Doornroosje-arrangement'

Bedrijven die het door corona erg zwaar hebben, maar na de crisis prima zouden kunnen overleven, kunnen binnenkort aanspraak maken op een 'Doornroosje-arrangement'. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) wil zo zorgen dat bedrijven na een korte 'winterslaap' met behulp van schuldeisers en andere betrokkenen weer kunnen ondernemen, zodat een faillissement wordt afgewend.

De Ondernemer / ANP 24 september 2020

Wiebes corona doornroosje winterslaap

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat voor aanvang van een debat in de Tweede Kamer over het derde steunpakket voor bedrijven en werknemers. Foto: ANP

De wijziging van de faillissementswet maakt een dwangakkoord mogelijk. Zo'n akkoord kan schuldeisers en aandeelhouders binden aan een overeenkomst waar schuldsanering deel van uitmaakt, ook als een aandeelhouder of schuldeiser eigenlijk niet wil instemmen. Dat kan faillissementen voorkomen. Maar voor ondernemers die na de crisis, als de economie weer wat aantrekt, doorgaan, ,,is dat op zichzelf nog een te kaal ding", zegt Wiebes over de wet.

''Het idee van een 'winterslaap' kan alleen werkelijkheid worden als de private betrokkenen eraan meedoen''

Eric Wiebes, minister Economische Zaken

Schuldeisers en een boze huurbaas

Het kabinet gaat daarom bedrijven helpen de weg te vinden om na zo'n traject weer door te gaan, met een speciaal arrangement. Dat zal vooral bestaan uit informatievoorziening en dienstverlening. Bedrijven kunnen coaching krijgen en adviezen van de Kamer van Koophandel. Hiervoor wordt nog een ,,heel instrumentarium" ontwikkeld, zegt Wiebes.

Het idee van een 'winterslaap', waar ook door veel Kamerleden op werd aangedrongen, kan alleen werkelijkheid worden als de private betrokkenen eraan meedoen, benadrukt de bewindsman. Anders blijft de ondernemer kampen met schuldeisers en een boze huurbaas.

Lees ook: VNO-NCW lobbyt in Den Haag voor 'winterslaapregeling' slecht presterende bedrijven

Wiebes (VVD) hoopt voor december met het pakket te komen, dat door zijn partijgenoot Thierry Aartsen werd omgedoopt tot een 'Doornroosje-arrangement'. De minister zelf had het nog over een winterslaap. Een verwijzing naar het sprookje raakt volgens hem ,,aan de lichte erotiek".

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.